Angst voor de toekomst?
13 april 2021 
in Angst
6 min. leestijd

Angst voor de toekomst?

Heb je angst voor de toekomst? Een vraag die in deze tijd steeds vaker wordt gesteld. In maart 2020 bevonden we ons in de eerste lockdown om het coronavirus tegen te gaan. Dit riep natuurlijk veel vragen op in die tijd.

Natuurlijk kan jij jezelf dan vragen stellen over de toekomst. Hoe gaat deze er uit zien? En voor mijn kinderen? Angst hebben voor de toekomst is dan helemaal niet gek of raar.

Angst voor de toekomst – inhoudsopgave:

Wat brengt de toekomst?

Loop jij nu met de vraag rond: “Wat brengt de toekomst?” en geeft dat je een angstig gevoel? Dan gaan we in dit artikel kijken naar de oorzaak hiervan en wat we er eventueel aan kunnen doen om het te veranderen.

We gaan proberen ervoor te zorgen dat je positief naar de toekomst kijkt. Dat jij je straks helemaal niet negatief meer bezighoudt met wat gaat komen. Ben je nu benieuwd naar wat hiervoor nodig is en wat jouw negatieve beeld veroorzaakt heeft? Ga er dan goed voor zitten en lees lekker verder.

Ik ga het verder ook niet meer hebben over het coronavirus. Daar hebben we al lang, veel en te vaak over gelezen de afgelopen periode. Ik geef je nu een algemene uitleg, tips en inzichten om jouw angst voor de toekomst te veranderen.

Hoe het komt dat je zo’n angstig beeld hebt

Natuurlijk hebben we allemaal weleens onze negatieve gedachten over een situatie of een vooruitzicht. Alleen is dit wel altijd nodig en is het ook altijd zoals we het inbeelden? Dit kun je je natuurlijk afvragen, maar waar moet je beginnen?

“Het kan heel goed zijn dat je nu niet lekker in je vel zit en dat als je over de toekomst denkt die negatieviteit hierin doorstraalt”

Ook kan het zijn dat je met iets bezig bent wat veel risico met zich meebrengt, nieuw is of voor onzekerheid zorgt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij je baan of je relatie.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je een bepaalde situatie herkent die ooit negatief voor jou heeft uitgepakt of wat beangstigend was en dat vrees je nu dus weer.

Angstig toekomstbeeld

Veel dingen kunnen er dus voor zorgen dat je een wat angstig toekomstbeeld hebt of krijgt. Dit is niet ongewoon of bijzonder, want veel mensen hebben hier last van, maar het is wel heel vervelend.

Het hoeft niet en het zou ervoor zorgen dat je een stuk minder stress ervaart en dat je vol goede moet de toekomst tegemoet gaat.

Dingen gaan dan ook veel gemakkelijker en ben je je niet constant aan het afvragen of het wel goed komt. Dit is wat je zou willen, toch zo’n ‘fijn’ toekomstbeeld?

Wat je moet doen om een ‘angstig’ beeld om te draaien in een ‘fijn’ beeld?

Je bent op zoek naar dingen die jou afhelpen van dat angstige beeld voor de toekomst. Allereerst wil ik dan beginnen met iets wat ik vaker op deze website doe. Namelijk even diep naar jezelf kijken.

Probeer na te denken over wat zorgt voor deze angst voor de toekomst. Dit kunnen verschillende dingen zijn, zoals ik net al aangaf, maar probeer te achterhalen wat voor jou het geval is.

Door dit te doen kom je achter de oorzaak en weet je ook precies waar en hoe je het moet aanpakken. Mocht dit nu niet het geval zijn, dan kun je het best gewoon aan de slag gaan met de tips en dan kom je er vanzelf achter wat de oorzaak is.

Als je hebt nagedacht over wat de mogelijke oorzaak kan zijn, dan kun je nu aan de slag met praktische tips die jou gaan helpen bij het omdraaien van een negatief toekomstbeeld.

Angst voor de toekomst – 4 tips

1. Probeer mindfulness of meditatie

Wat heel erg kan helpen met het veranderen van je angsten, is het analyseren of uitschakelen ervan. Door middel van mindfulness en/of meditatie kun je namelijk veel over je angsten te weten komen en kun je ze uitzeten.

Even een momentje voor jezelf waarbij je of je angsten voorbij laat komen en langsloopt, of even alles uitzet, nergens over nadenken. Dit kan ontzettend helpen in het verminderen van je angst voor de toekomst en zorgt het voor een stuk minder stress.

2. Gezond eten

Nu denk je misschien: “Wat heeft mijn voeding te maken met hoe ik denk over de toekomst?”. Eigenlijk best veel. Wat we eten heeft namelijk grote invloed op hoe we ons voelen.

Als je dingen eet waarvan je een negatief gevoel krijgt dan beïnvloed dat ook jouw beeld van de wereld en de toekomst.

“Gezond eten geeft jouw lichaam een goed gevoel en daardoor automatisch ook je mentale gesteldheid”

Het gezond eten zelf kan voor veel mensen lastig zijn, maar mijn tip is om het 5 dagen te proberen en het jezelf niet onmogelijk te maken. Na deze tijd zul je zien dat het makkelijker gaat en kun je stappen maken.

Naast dit alles zorgen Omega 3 en magnesium als losse bronnen voor minder stress, wat resulteer in een minder negatief beeld van de toekomst. . Je kunt dus proberen hier meer van binnen te krijgen.

3. Ga lekker bewegen in de buitenlucht

Ook dit is een uitstekende optie om te ondernemen. Hierbij neem je even alle druk weg of kun je zelfs al je angst en frustratie eruit sporten. Eigenlijke al het positieve wat je met je lichaam kunt doen heeft een positieve invloed op je mindset.

Zo helpt wandelen met het leegmaken van je hoofd, kan boksen of fietsen helpen met het wegnemen van je frustratie en zorgt yoga voor kalmte in je hoofd en helpt het je met het plaatsen van je gedachtes.

Door deze dingen te doen zorg je er ervoor dat je niet bezig bent met een angstig toekomstbeeld en laat het je wellicht langzaam vergeten. Daarnaast laat het je ook goed over jezelf voelen en zul je dus op gebied van gezondheid of uiterlijk minder angstig worden. Jouw angst voor de toekomst zal langzaamaan minder worden.

4. Hulp zoeken

Hierbij kun je aan vele dingen denken, maar we nemen eerst even de lichtste stap. Je zoekt hulp bij familie en vrienden in de vorm van goede gesprekken of steun.

Ze kunnen jou ondersteunen door met jou te praten over je angsten. Of ze kunnen je ondersteunen wanneer jij aan de slag gaat met bijvoorbeeld deze genoemde tips hier boven.

Mocht dat nu allemaal niet baten en de tips die ik eerder noemde ook niet? Dan is het misschien een optie om professionele hulp te gaan zoeken.

Zo kun je bijvoorbeeld naar de dokter om een onderzoek aan te vragen, maar denk ook zeker aan een psycholoog die met jou aan de slag gaat om van dat angstige toekomstbeeld af te komen.

Je hoeft je nergens voor te schamen, want we voelen ons allemaal wel eens angstig over iets en hulp is altijd fijn. Het gaat tenslotte over je mentale gesteldheid. Je bent het meer dan waard!

angst-voor-de-toekomst-tijd

Angst voor de toekomst – op tijd aan de bel trekken helpt je

Angst voor de toekomst conclusie

Ik hoop dat je aan de slag kunt met de tips. Dat je binnenkort vol goede moet naar de toekomst kijkt.

Dit opent veel deuren en laat je ook meer genieten van het leven. Ben je nu benieuwd naar meer dingen over je mentale gesteldheid of het vinden van je geluk?

Kijk dan nog even verder op deze website voor meer artikelen over deze onderwerpen en meer. Gebruik de zoekbalk hieronder maar eens en tik daar jouw zoekwoord in.

Meer artikelen over persoonlijke groei