Beginnen met sporten – de basis
26 mei 2020 
4 min. leestijd

Beginnen met sporten – de basis

Ken je dat gevoel? Eén keer in de zoveel tijd besef je dat je écht bewuster om wil gaan met je gezondheid. Vaak ontstaat dit na een periode waarin je wat minder met je gezondheid bezig bent geweest dan goed zou zijn.

“Je zelfvertrouwen kan je vergroten door ook aandacht te schenken aan je lichaam. Ik spreek altijd over de 5 Geluksgebieden: zelfvertrouwen, succes, relaties, doelen behalen en jouw gezondheid!”

Misschien wil je wel beginnen met sporten doordat je bent geïnspireerd door een vriend/ vriendin/ kennis/ verre oom en denk je: ‘Dat wil ik ook!’.

Je bent niet de enige. Er zijn veel mensen die graag bewuster om willen gaan met hun gezondheid en onder andere willen beginnen met sporten. Maar waar begin je dan?

Inhoudsopgave – Beginnen met sporten

Met welk doel wil je gaan sporten? Een aantal redenen waarom mensen besluiten te willen gaan beginnen met sporten zijn onder andere:
– afvallen
– strakker in je vel zitten
– conditie opbouwen
– toewerken naar een relatief groot doel (bijvoorbeeld een marathon rennen)

Een fysiek doel hoeft echter niet de reden te zijn dat je wil gaan sporten. Je kunt ook besluiten om te gaan sporten omdat je nieuwe mensen wil leren kennen met dezelfde interesses, of om even af te schakelen van je dagelijkse bezigheden.

Ook je zelfvertrouwen verbeteren kan een sterke motivator zijn. Misschien heb je zelf nog een andere reden om te willen sporten. Elke reden is prima, zo lang het je maar motiveert!

Nu is het tijd om na te gaan denken over welk manier van sporten je aanspreekt. Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

– wil ik graag buiten of binnen sporten?
– wil ik alleen sporten of in een groep?
– wil ik op afgesproken tijden sporten, of wil ik zelf kunnen besluiten wanneer ik ga sporten?
– heb ik bepaalde benodigdheden nodig voor het uitoefenen van deze sport?

– Ben ik bereid deze aan te schaffen?
– wil ik begeleiding bij het sporten, of niet?
– heb ik al eens eerder een sport beoefend die me aansprak?
– zo ja, wat sprak me precies aan?

Waarschijnlijk neig je nu al naar een bepaalde sport die je aanspreekt. Belangrijk is om je nu af te vragen of deze sport ook aansluit bij je doel. Anders gezegd: Kan ik met deze sport mijn doel bereiken?

Wanneer je namelijk besluit een bepaalde sport uit te gaan oefenen, maar daarmee niet het beoogde doel kunt bereiken, bestaat de kans dat je al snel gedemotiveerd raakt en stopt. En dat willen we natuurlijk niet!

Een waardevolle vraag die je jezelf nu wel nog kunt stellen is: bereik ik alleen met sporten mijn doel, of kan ik wellicht nog wat andere zaken aanpassen? Kan ik bijvoorbeeld wat meer op mijn voeding letten? Hoe zie ik of de voeding die ik koop ook wel goed voor me is?

Het is helemaal niet erg als je nu nog niet precies weet welke sport je precies wil gaan beoefenen. Waarschijnlijk heb je je mogelijkheden wel al wat verder ingeperkt door de hierboven genoemde vragen die je je al hebt gesteld.

Vaak helpt het om eens op Google rond te kijken naar lokale sportverenigingen. In de meeste gevallen kun je een keertje gaan kijken naar een training of vrijblijvend proef komen sporten. Maak hier gebruik van!

Door een keer te gaan kijken of mee te sporten, krijg je vaak al een idee van de sfeer. De kans is namelijk groot dat de sfeer die er hangt, bepalend is voor in hoeverre jij gemotiveerd kunt blijven.

“Als je je namelijk ergens niet prettig voelt, zal de drempel om telkens te gaan, steeds hoger worden”

Stel zo veel mogelijk vragen als je daar bent. Heb je twijfels ergens over, benoem deze dan. Vaak zijn er mogelijkheden waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Blijf je twijfels houden? Dan ligt dit waarschijnlijk aan een van de volgende twee opties:

  1. De plek en/of manier van sporten sluit niet helemaal aan bij je verwachtingen en doelen. Je voelt je niet op je plek. In dat geval kun je ervoor kiezen om op een ander moment nog eens te gaan kijken, of verder te zoeken naar een plek en sport die beter bij je passen. Raak hiervan niet gedemotiveerd! Je bent bewust bezig met het veranderen van je leefstijl op een doordachte manier. Je bent op de goede weg.
  2. Mocht optie 1 niet op jou van toepassing zijn, dan is het goed om nogmaals bij jezelf na te gaan waarom je precies wil gaan sporten. Is dit omdat je het zelf graag wil? Zijn je doelen realistisch?

“Maak je doelen vooral niet te groot. Je uiteindelijke doel opsplitsen in kleinere doelen werkt vaak meer motiverend omdat het haalbare stappen zijn”

Wat je antwoorden op deze vragen ook zijn, onthoud dat het belangrijk is om iets te doen omdat je hier zelf het nut van in ziet. Zaken doen om je omgeving tevreden te houden, werkt vaak op de lange termijn niet motiverend.

Geef jezelf af en toe een schouderklopje, je verdient het. De stappen die je tot nu toe ondernomen hebt, geven aan dat je bewust bezig bent met je gezondheid.

Je hoeft niet binnen een bepaalde tijd een sport gevonden te hebben die je lange tijd uit wil blijven oefenen. Het is belangrijk alles op je eigen tempo te doen.

Is het je nu nog niet gelukt om een passende sport te vinden? Bedenk dan hoe dit komt en ga hiermee aan de slag. Ook dan ben en blijf je bewust bezig met je gezondheid. Vaak is de mindset het halve werk en het feit dat je je verdiept, geeft aan dat je bezig bent hieraan te werken.

Wil je veel meer weten over zelfvertrouwen en wat sporten dan voor je kan betekenen? Klik dan op deze link en download jouw gratis boek met 50 tips. Succes, maar vooral veel plezier.

Meer artikelen over persoonlijke groei