Beter contact maken
Beter contact maken is iets wat enorm leeft de afgelopen jaren. Onderzoeken laten zien dat we steeds minder contact met elkaar maken als we buiten zijn.
De technische ontwikkelingen gaan dan ook als een speer. Wie had ooit gedacht dat je met een familielid in het buitenland kon beeldbellen? Het ‘echte contact maken’ met elkaar zijn we helaas wel steeds meer aan het verleren. Leer in dit artikel hoe je weer beter contact met anderen kan maken:
Beter contact maken – Inhoudsopgave:
Oefenen in beter contact maken
Als je in de supermarkt of in het openbaar vervoer even niets te doen hebt, duik je weel gauw weg in je mobiele telefoon. Wanneer je minder contact maakt met anderen ‘in real life’ ga je dit uiteindelijk ook bijna niet meer doen.
Dat is zonde! Andere mensen kunnen zó leuk en leerzaam zijn. Blijf het echt contact maken ook doen. Door dit vaker te oefenen en meer te doen word je er ook weer beter in.
Contact maken met anderen
Er zijn meer mensen dan je denkt die het moeilijk vinden om contact te maken met anderen. Vroeger als kind ging dit bijna automatisch. Je speelde buiten waar je andere kinderen leerde kennen, op school zat je in een klas vol leeftijdsgenootjes en wellicht zat je ook nog bij een club waar je gelijkgestemden ontmoette.
“Naarmate je ouder wordt, gaat het contact maken steeds minder vanzelf”
Je moet meer moeite doen voor het krijgen van contacten en ook het onderhouden kost meer tijd en energie. Als volwassene denk je veel meer na over je eigen acties waardoor je veel bewuster bezig bent met hoe je over komt.
Schoolplein – mijn zoon
Een kind (niet alle kinderen hoor) niet echt bezig met -hoe kom ik over- een kind doet gewoon. Ik zie het ook bij mijn zoon van 4. We gaan in het weekend vaak even naar het schoolplein. Even een frisse neus halen, lekker bewegen en andere kinderen zien.
We hebben bewust gekozen voor één kind, dus is het belangrijk om ook andere kinderen te zien. Hij is zo makkelijk op het schoolplein en maakt direct contact met alle kinderen. Vaak is zijn openingsvraag: “Wat zijn jullie aan het doen?” en “Mag ik meespelen?”
Beter contact maken is een keuze
Genoeg mensen hebben geen behoefte aan grote vriendengroepen. Sommigen hebben moeite met het onderhouden van vriendschappen en anderen missen de tijd hiervoor. Voor hen is het gebrek aan contact doorgaans een keuze.
Er zijn ook mensen die beter contact met collega’s zouden willen of een goede vriendschap missen. Dit zijn mensen die het moeilijk vinden om contact te maken met anderen. Ze willen wel, maar weten niet goed hoe.
Zij kunnen zich sociaal onhandig voelen en door voorvallen in het verleden is de onzekerheid vaak al zo groot, dat de drempel om contact te maken dikwijls te hoog is geworden.
Voor deze mensen kan het heel eenzaam zijn om te verschijnen op het personeelsfeest of om tussen de groepjes mensen op het schoolplein te staan. Zelfs in dit soort grote groepen vinden zij het lastig om aan te haken. Dit doet je zelfvertrouwen natuurlijk geen goed.
Mocht je behoefte aan mijn gratis boek over zelfvertrouwen, klik dan hier. Je vindt er gratis en voor niets 50 unieke en werkende zelfvertrouwen tips…
Contact maken
“Zelfs als je het heel prettig vindt om alleen te zijn, kan je op bepaalde momenten toch behoefte hebben aan contact”
Ook kan het zakelijk gezien veel voordelen hebben om toch wat meer moeite te steken in hoe je goed contact kunt maken. Zo is een goede verstandhouding met je baas fijn, maar als je veel samen moet werken met je collega’s is die omgang misschien nog wel belangrijker.
Heb je een beroep waarbij je veel te maken hebt met klanten? Dan is het voor zowel jou als het bedrijf belangrijk dat je goed contact kunt leggen. Er zijn dus veel redenen om hier beter in te willen worden, maar hoe doe je dat nou eigenlijk?
Lichaamstaal (video)
Er zijn verschillende punten waarop je kunt letten om beter contact te maken. Zo is je lichaamstaal iets om in de gaten te houden. Onbewust geef je een hoop signalen af. Door je hier meer bewust van te zijn, wordt het sociaal gezien een stuk makkelijker. Hieronder een zeer korte video over lichaamstaal:Let er ook op dat je afstand houdt tot de ander. Te dichtbij iemand komen staan is een grote ergernis. Je komt in iemands ‘aura’.
“Ook je houding spreekt boekdelen. Sta rechtop, zelfs als je onzeker bent hoeft een ander dit niet te weten. Met een rechte houding straal je zelfverzekerdheid uit”
Gezicht en gezichtsuitdrukking
Zorg er ook voor dat je niet naar beneden kijkt als je beter contact wil maken. Kijk iemand aan tijdens een gesprek en mocht je bijvoorbeeld ergens staan te wachten, kijk dan om je heen of voor je uit. Naar de grond staren geeft een onzekere indruk.
Beter contact maken heeft ook alles te maken met je gezichtsuitdrukking. Wees je bewust van wat je gezicht uitstraalt. Zelfs wanneer je zelf het idee hebt dat je neutraal kijkt, kan het zijn dat een ander een nors gezicht ziet.
“Sommigen van ons zijn helaas gezegend met een zogenaamde -resting bitch face-”
Zo wordt het genoemd wanneer je gezicht ‘in rust’ is en je een arrogante of kwade gezichtsuitdrukking hebt. Deze kan je prima thuis of tijdens je pauze opzetten, maar wanneer je contact wilt krijgen zal een lach een wereld van verschil maken.
Stemgebruik
Je stemgebruik heeft meer invloed dan je misschien denkt. Praat je hard, dan kan je mensen nogal eens overdonderen, maar spreek je heel zacht dan horen mensen je niet. Spreek je snel, dan is het nauwelijks te volgen wat je zegt. Terwijl wanneer je heel langzaam praat mensen je ook vreemd aan zullen kijken.
Probeer op een rustige toon te praten en vindt de goede balans in volume. Maak je daarnaast ook oogcontact, dan maak je een goede indruk.
Gespreksonderwerp
Het gespreksonderwerp is natuurlijk geheel afhankelijk van de situatie. Met klanten blijft het puur zakelijk terwijl het op het schoolplein al snel over de kinderen zal gaan. Met collega’s kan het daar weer tussenin zitten.
Er zijn er bij waar je niet meer dan oppervlakkig contact mee wilt terwijl andere collegiale contacten kunnen uitgroeien tot een vriendschap.
“Zorg er in het begin altijd voor dat je het houdt bij veilige onderwerpen”
Op het schoolplein kan je vragen hoe de school hen bevalt en of men al lang in deze plaats woont. Toon interesse, dat zal de ander waarderen en jij krijgt meer gespreksstof om over te praten.
Dat laatste geldt natuurlijk ook voor collega’s al komen daar waarschijnlijk andere onderwerpen aan bod. Je kunt vragen hoe lang je collega al bij dit bedrijf werkt of welke opleiding hij of zij gevolgd heeft. Mocht je echt even een black-out hebben, dan kan je altijd nog beginnen over het weer of de weekendplannen.
Laagdrempelig
In de eerste alinea van mijn blog over beter contact maken was ik er nog aan het op afgeven. Toch kan je de nieuwe, moderne en zeer snelle tijd waarin we nu leven als enorm voordeel gebruiken.
Mijn laatste tip die ik je vandaag geef is dan ook om het mobiele tijdperk in te zetten als je beter contact wil maken.
Vind je het echt heel moeilijk om contact te maken en zoek je vriendschappelijke contacten, dan kan je ook beginnen op internet. Er zijn vele fora te vinden waarop je met gelijkgestemden kunt kletsen.
Ook zijn er op het wereldwijde web heel veel andere mensen die op zoek zijn naar een vriend of vriendin om mee te schrijven of appen en eventueel daarna ook af te spreken.
“Veel mensen vinden schriftelijk contact makkelijker omdat je kunt nadenken over wat je zegt”
Je hoeft niet zo snel te participeren als in een gesprek en als je twijfelt over een uitspraak, kan je deze alsnog verwijderen voordat je het bericht stuurt.
Ook voelt het veiliger vanwege de afstand die er is wanneer je vanachter je telefoon of computer communiceert. Er zijn al vele hechte vriendschappen ontstaan online.
Een kennis van mij was jaren geleden veel aan het chatten op de toenmalig bekendste chatsite ilse.nl Tegenwoordig is Ilse.nl een startpagina geworden zonder chatfunctie. Zij heeft toen een leuke jongen leren kennen en ze zijn inmiddels getrouwd, wonen samen en hebben 2 kinderen. Het eerste kind, een meisje, kreeg natuurlijk een logische naam: Ilse.
Wees je er wel van bewust dat degene aan de andere kant niet hoeft te zijn wie hij zegt dat ie is. Heb je regelmatig contact met iemand? Dan is het een goed idee om ook eens voor te stellen om te videobellen of af te spreken zodat je zeker weet met wie je te maken hebt.
Gratis boek voor jou:
Ik hoop echt dat je mijn artikel, beter contact maken, je gaat helpen vanaf vandaag. Ook jouw zelfvertrouwen is van enorm belang op beter contact te maken natuurlijk.
Heb je het gevoel dat je hier nog wel een beetje hulp bij kunt gebruiken? Download dan hier mijn gratis boek over meer zelfvertrouwen.