Heb ik een burn-out? Ontdek hier de signalen
19 februari 2017 
6 min. leestijd

Heb ik een burn-out? Ontdek hier de signalen

Heb ik een burn-out? Ontdek hier de signalen

Burn-out ben je niet van de ene op de andere dag. Dat gaat geleidelijk. Op weg naar een burn-out krijg je echter allerlei signalen dat het tijd is om van koers te veranderen. Negeer je die signalen dan kan het mis gaan. In deze blog lees je wanneer de alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen en tips om stressverhogende gewoontes te veranderen.

 Signalen van een beginnende burn-out

Niet iedereen krijgt dezelfde signalen. Iedereen heeft zo zijn eigen manier van omgaan met stress. Wie te veel hooi op zijn vork heeft, neigt vaak tot keihard doorwerken. Wie zich verveelt en te weinig uitdaging ervaart, zal eerder neigen naar cynisme en kampen met motivatieproblemen. Hoe dan ook, het is belangrijk om de volgende signalen serieus te nemen en een andere koers in te slaan. Welke signalen herken jij?

 1. Je voelt je continu gespannen, angstig, nerveus, opgejaagd.
 2. Je motivatie en betrokkenheid bij het werk is ver te zoeken. Je stelt veel uit en kunt je niet goed concentreren.
 3. Je bent negatiever en cynischer dan vroeger en hebt een kort lontje.
 4. Je zoekt minder contact met mensen.
 5. Je neemt geen tijd om fatsoenlijk te eten. Je propt snel iets naar binnen achter je bureau of in de auto.
 6. Je slaapt slecht, minder dan 8 uur per dag.
 7. Je bent moe en hebt weinig energie. ’s Avonds heb je geen puf meer om te sporten of mensen te ontmoeten.
 8. Je bent altijd gehaast en komt voortdurend tijd tekort.
 9. Je piekert veel en hebt veel zelfkritiek.
 10. Je hebt lichamelijke klachten; een hardnekkige verkoudheid, last van je maag, hoofdpijn, stijve nek.
 11. Je neigt naar verslavingen; meer koffie drinken of snoepen. Meer alcohol, roken of urenlang tv-kijken.
 12. Je bent minder productief en efficiënt dan vroeger, ook al maak je veel uren.
 13. Je neemt weinig rustmomenten.
 14. Je beweegt te weinig. Daar neem je de tijd niet voor.

Tips om burn-out te voorkomen

Zorg beter voor jezelf

Voldoende slaap, beweging, dagelijkse herstelmomenten, gezonde voeding en sociale contacten zijn belangrijke energiebronnen. Ga je daarop beknibbelen, dan kun je wachten op lichamelijke en mentale klachten. In mijn blog Tegen deze gezonde leefstijl kan je stress niet op vind je allerlei tips. Zorg jij slecht voor jezelf, stel dan concrete doelen. En regel een stok achter de deur, zodat het niet bij goede voornemens blijft.  Vertel iemand wat je wanneer gaat doen en vraag hem jou ter verantwoording te roepen als je in de fout gaat. Dit helpt trouwens bij elke vorm van uitstelgedrag. Niemand geeft graag toe dat iets niet is gelukt.

Ga anders om met tijd

Een to-do-lijst van hier tot Tokio? Altijd haast, opgejaagd en nooit genoeg tijd? Nog harder werken is niet de oplossing. ‘Als je haast hebt, wordt het tijd om te gaan zitten’, luidt een Chinees gezegde. Tijd om afstand te nemen en je af te vragen wat reden van dat eeuwige tijdgebrek is. Vind je het moeilijk om nee te zeggen en laad je telkens weer nieuwe taken op je bordje?  Of ben je nogal perfectionistisch en kost alles daarom zo veel tijd?

Nee zeggen

Met elke ja voeg je weer iets toe wat tijd en energie kost. De uitdaging voor notoire ja-zeggers ligt voor de hand: vaker nee zeggen. Zoek uit wat je tegenhoudt. Ben je bang dat anderen je dan niet aardig vinden of niet goed genoeg als je nee zou zeggen? Dat is misschien wat je denkt, maar zeker weten doe je dat niet. Wat je wel weet, is dat je afkoerst op een burn-out als je hier geen verandering in brengt. Wat je angst ook is, het maakt dat je jezelf ontzegt wat je het hardste nodig hebt: tijd en rust. Pak hem vast die angst, erken hem – en zeg nee. De wereld vergaat echt niet. Ben je zelf degene die telkens nieuwe ideeën bedenkt die je wilt uitvoeren, zeg dan vaker nee tegen jezelf. Je hoeft echt niet alles wat je bedenkt ook werkelijk te doen.

Goed is goed genoeg

Alles perfect willen doen, kost vreselijk veel tijd. Perfectionisme is hét recept voor uitputting en uitstelgedrag. Ook achter perfectionisme liggen angsten. Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent. Je krijgt stress omdat je perfect wilt zijn. Ook hier gaat het weer om het vastpakken van de angst erachter. Waar ben je bang? Stop met jezelf tegenwerken en veroordelen. Kies voor goed is goed genoeg. Perfectie bestaat sowieso niet. Het enige wat je harde werken en tijdrovende pogingen tot het benaderen van onmogelijke perfectie je opleveren, zijn slapeloze nachten, gebrek aan beweging, ontspanning en contact met je dierbaren. Waar je je dan weer schuldig over gaat voelen. Dat is het allemaal niet waard. Doe wat je binnen redelijke grenzen kunt doen en laat het daarbij. Misschien moet je dan uitstel vragen aan je baas of iets minder perfect werk leveren, maar dat is helemaal oké.

Stop met jezelf motiveren

Gebrek aan motivatie leidt meestal tot uitstelgedrag. ‘Morgen ga ik echt beginnen’, zeg je tegen jezelf. Maar morgen wordt overmorgen, volgende week, maand … de klussen hopen zich op. De stress neemt toe en de motivatie blijft uit. Heb jij last van gebrek aan motivatie? Deze tip zal je verrassen: Stop met proberen jezelf te motiveren om in actie te komen! Het werkt niet en geeft alleen maar meer stress. Je weet namelijk heel goed dat je in actie moet komen. Dat is het probleem niet. Het echte probleem is dat je ervan uitgaat dat je pas in actie kunt komen als je zin hebt om in actie te komen. Met die aanname heb je een extra barrière voor jezelf opgeworpen. Nu heb je jezelf naast de taak die je moet doen nog een veel moeilijkere taak opgedragen: zorgen dat je er zin in hebt.

Wat dan wel? Erken en benoem allereerst je negatieve emoties (je verveling, gebrek aan betrokkenheid, desinteresse). Dat alleen lucht al op. Je hebt die emoties nu eenmaal. Ze ontkennen of proberen weg te drukken, lukt toch niet. Kom vervolgens ondanks die gevoelens in actie. Met frisse tegenzin. Meestal verdwijnen die negatieve gevoelens dan ook. Misschien herken je dat wel van je administratie moeten bijwerken. Uiteindelijk ga je met tegenzin aan de slag. Eenmaal bezig valt het eigenlijk best mee. Mocht dat niet zo zijn, dan heb je in elk geval weer iets van je lijstje kunnen schrappen. Je hoeft geen zin te hebben of gemotiveerd te zijn om iets klaar te krijgen. Het enige wat je hoeft te doen, is beginnen.

Geef je innerlijke vriend het woord

Je innerlijke criticus ken je vast als je last hebt van stress. Dat luide kritische stemmetje in je hoofd dat voortdurend commentaar heeft, hoe je je best ook doet. Dat maakt onzeker, geeft stress en leidt tot een hoop gepieker omdat je de situatie telkens vanuit zijn gezichtspunt beschouwt. En denkt dat dát de waarheid is. Je hebt echter ook een innerlijke vriend, alleen kun je die door het geschreeuw van je criticus bijna niet horen. Geef dat milde, vriendelijke stemmetje ook het woord. Hij bekijkt zaken vanuit een ander perspectief en laat een ander geluid horen. Waarschijnlijk zegt hij dat je meer compassie met jezelf mag hebben, dat je goed bent zoals je bent en dat goed goed genoeg is. Vind je dat lastig, zo’n innerlijke dialoog? Bespreek je zorgen of problemen dan eens met mensen van wie je zeker weet dat zij er anders naar kijken of het niet met je eens zijn.

Zie een terugval als een leermoment

Een nieuwe gewoonte inslijten gaat niet vanzelf. Soms val je nu eenmaal terug in oud gedrag. Dan kun je het bijltje erbij neergooien. ‘Zie je wel, ik ben weer terug bij af. Waarom zou ik al die moeite doen.’ Opgeven is de makkelijkste manier. Maar dan maak je jezelf slachtoffer van de omstandigheden. Zie een terugval als een leermoment. Wat was de oorzaak van je terugval? Voerde je innerlijke criticus het hoogste woord? Heb je dingen uitgesteld omdat je zat te wachten op motivatie? Heb je toch ja gezegd tegen een nieuwe taak? Ging je toch weer voor een 10 of heb je geen herstelmomenten ingepland? Je weet dan waar jouw valkuil ligt. Dan weet je ook waar je vooral op moet letten om te voorkomen dat je erin stapt. Sta jezelf toe om fouten te maken. Veranderen gaat nu eenmaal met vallen en opstaan.

Het is trouwens onzin om te denken dat je bij een terugval weer terug bij af bent. Je hebt al heel wat stappen gezet. Het helpt om die bewijzen van vooruitgang een tijdje te noteren tot je nieuwe gewoonte echt is ingesleten. Daar kun je moed uit putten als het even tegenzit.

Ken je vrienden, familie of collega’s die dreigen op te branden? Help ze door dit artikel met ze te delen via de bovenstaande Social Media Knoppen.

Laat a.u.b. hieronder een ervaring of een reactie achter. Want alle bezoekers van mijn website zullen er dankbaar voor zijn.

Ilse Fortuin
Door

Ilse Fortuin

op 20 Feb 2017

Goede morgen Albert, Ik herken wel een paar van de symptomen. Al heb ik nog wel energie al mag het van mij meer zijn. Kom ik graag in contact met andere,sport ik wel al is het wat minder dan vorige jaar. Een burn-out zal het niet zijn,maar ik weet wel dat ik meer rust momenten in moet gaan bouwen. Ik was heleaas te laat met het inschreven voor de burn-out challence. Fijne dag toegewenst.

Misha
Door

Misha

op 20 Feb 2017

Hoi Albert.........ik herken ze alle 12...... ! Hoe goed bedoeld de tips ook zijn, het lijkt zo vastgeroest te zitten dat er maar geen verbetering in lijkt te komen ; zit nu 6 maanden thuis.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 Feb 2017

Beste Misha, een burn-out is altijd een signaal dat er een aantal zaken uit balans zijn in je leven. Je zal dus naar de oorzaak van je probleem moeten gaan. Ik adviseer je om een professionele hulpverlener in de arm te nemen. Want het blijft lastig om je eigen oorzaken te doorzien.. (Anders had je ze al lang zelf opgelost…) Veel succes met je weg naar genezing! Hartelijke groet Albert

Iris
Door

Iris

op 02 Mar 2017

Hoi Albert ik herken de meeste van de tip De tipt zijn goed bedoel voor mij is het te laat het kwaad is al geschiet ik zit nu al 2-weken thuis

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 Feb 2017

Hey Ilse, top dat je feedback geeft. Daar hebben de andere lezers zeker iets aan. Hartelijke groet Albert Sonnevelt

Ella
Door

Ella

op 20 Feb 2017

Nadat het vorig jaar niet goed met mij ging (ik werkte veel meer uren dan ik wilde, mijn moeder kreeg een ernstig ongeluk) fluit ik mezelf nu regelmatig terug. Zeker eet ik nog wel eens te gehaast, snoep nog teveel maar ik maak tijd voor de wandeling, maak een gezond gerecht voor mezelf en kom voor mezelf op. Nu werk ik (pas sinds kort) ergens waar als je langer over je werkt doet, je die uren niet op mag schrijven. Ik moet er nog over in gesprek gaan maar de ervaring leert dat de relaties er niet beter op worden. Dus kijk ik langzaam weer rond naar een andere werkplek. Want van ergens werken waar je verteld wordt dat je niet hard genoeg werkt omdat je 15 minuten later klaar bent dan dat zij willen, dat je daar komt om te werken (en dus niet om te luieren) en dat je iets zoals servieswagens niet zo schoon moet maken als dat jezelf wilt want daar krijg je ook de tijd niet voor, word ik niet blij. Zeker niet als je met het zweet op je rug staat en zelf goed weet dat je echt goed doorgewerkt hebt en niet hebt staan kletsen met je collega o.i.d. Tja en de collega die mij gister op de billen kletste zal het echt wel grappig bedoeld hebben maar eerlijk gezegd ben ik daar ook niet van gediend.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 Feb 2017

Beste Ella, dank voor jouw reactie op mijn artikel over burn-out. Dapper dat je hier ook een duidelijke keuze in wil maken. Veel succes! Warme groeten, Albert Sonnevelt

Tinekf
Door

Tinekf

op 20 Feb 2017

Hallo Albert, Bij mij was het op 25 Oktober 2016 dat mijn lichaam niet meer wilde en ik een ding heel duidelijk wist.. ik zou niet meer naar mijn werk gaan. De rest was zo onzeker als wat.. De eerste weken heb ik als een soort zombie op de bank gezeten en ik ben meteen hulp gaan zoeken.. Ben naar een fysiotherapeut en iemand om mee te praten gegaan. Verder veel gelezen op jouw website en andere over burn out .. ik dacht namelijk als ik mijn vijand ken weet ik hoe hem te bestrijden .. Al lezende kwam ik erachter dat ikzelf mijn grootste vijand ben(geweest) Nu ruim drie maanden verder kan ik zeggen dat ik weer gelukkig durf te zijn en mezelf steeds beter leer kennen.. ik maak kennis met de nieuwe Tineke... Hoor mezelf steeds vaker nee zeggen en plan relax momenten voor mezelf in.. Lees nog steeds al je mails wn herken mezelf daarin.. Ik ben er nog niet!! En zal waarschijnlijk altijd in de gaten moeten houden niet in mijn oude valkuilen te stappen Maar dank je wel voor je artikelen het gaf mij hef gevoel niet uitzonderlijk in mijn positie te zijn... en nu lees ik dat ook jij jezelf in de gaten houd en jezelf regelmatig tijd geeft bij te tanken Dank je voor se inzichten Groeten van Tineke

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 Feb 2017

Beste Tineke, dank je wel voor jouw waardevolle tips en bemoedigende woorden. Dit zal altijd een aantal lezers van mijn blogs vertrouwen geven! De weg naar genezing van een burn-out kent veel kruispunten… Albert Sonnevelt

Johanna
Door

Johanna

op 20 Feb 2017

Hallo Albert Ik ken deze signalen bij me zelfs en voel me daar niet gelukkig mee . Ze zijn bij mij net zo als u dat aangeeft, Niet prettig Groetjes van Johanna

Johanna
Door

Johanna

op 20 Feb 2017

Hallo Albert Ik ken deze signalen bij me zelfs en voel me daar niet gelukkig mee . Ze zijn bij mij net zo als u dat aangeeft, Niet prettig Groetjes van Johanna

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 Feb 2017

Beste Johanna, dank voor jouw reactie. Om daarmee verder geholpen te worden, heb je echt hulp nodig van een specialiseerde arts. Mijn grootste passie is om mensen te inspireren. Wanneer ze daar kracht uit kunnen putten of juist meer van het leven kunnen genieten, dan is mijn missie geslaagd. Veel beterschap! Albert

Gilbert Brouwer
Door

Gilbert Brouwer

op 25 Feb 2017

Hoi Albert wat een herkenbaar blogspot heb je geschreven. Het doet me herinneren aan de tijd dat ik zelf burn out was 10 jaar geleden. Ik denk dat veel mensen baat kunnen hebben bij jouw tips. Ik heb je artikel gedeeld. Gezonde groet Gilbert Brouwer

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 27 Feb 2017

Beste Gilbert, dank voor jouw positieve reactie. Spread the Word. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het ontdekken van een ontspannen leven zonder stress. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei