Burn-out op het werk
Wanneer je denkt dat je een burn-out hebt door je werk, moet je hiermee opletten. Een burn-out is gevaarlijk voor je gezondheid.
Op de werkvloer kunnen er soms drukke tijden zijn. Dit kan doordat je seizoenswerk doet, het einde van de maand belangrijk is, etc. Je voelt dan de verantwoordelijkheid tegenover je klanten, je werknemers of je baas. Ook kunnen er toegevoegde persoonlijke verantwoordelijkheden zijn.
“Denk hierbij aan een relatie die niet lekker loopt of een van de andere geluksgebieden (zelfvertrouwen, succes, doelen en gezondheid)”
Het bijwonen van zakelijke (weekend-)evenementen kan je ook het gevoel geven dat de kaars aan beide uiteinden brandt. Deze extra druk kan je gemakkelijk op het punt van een burn-out brengen. Zeker als je dit al een tijdje aan het volhouden bent.
Burn-out op het werk
Burn-out op het werk komt veel vaker voor tegenwoordig. Het kan iedereen overkomen en je hoeft jezelf hiervoor niet te schamen.
Het gebeurt het meest als je van je werk houdt en het tof vindt wat je dagelijks doet. Je hebt jezelf hoge normen opgelegd. Misschien ben je zelfs een beetje een perfectionist of een idealist? Je wilt bijvoorbeeld de beste service bieden en verder gaan dan wat wordt verwacht om anderen te dienen.
De diagnose stellen kan moeilijk zijn
Een burn-out kan je besluipen. Je realiseert je misschien niet eens dat het je werk is dat deze symptomen veroorzaakt. Misschien denk je zelfs dat je stress voelt uit andere delen van je leven en niet van je werk… Privé stress en een aankomende burn-out op je werk kunnen elkaar ook overlappen.
Een burn-out kan zelfs op een depressie lijken. Het is ook mogelijk dat artsen een verkeerde diagnose stellen. Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van de symptomen.
Als je te maken hebt met een andere stressfactoren in je leven, dan kun je je angstig en machteloos voelen over hoe je beter moet worden. Het is mogelijk dat je het pas merkt als het al te laat is om het nog tegen te gaan. Probeer dit te voorkomen door de onderstaande symptomen van een burn-out door te nemen:
Symptomen van burn-out
Een burn-out kan verschillende symptomen hebben. Het is zelfs mogelijk dat je het eerst niet opmerkt. Je werkt bijvoorbeeld als een maniak, maar je lijkt nooit verstrikt te raken.
Toch kan ongemerkt de productiviteit bij je afnemen naarmate je meer tijd besteedt aan het uitvoeren van je projecten. Je neemt ook geen tijd om de dingen te doen die je ooit leuk vond zoals; je vriendinnen en vrienden zien, gezond eten kopen en maken, een bioscoop bezoeken, lachen met je partner, etc.
Onverklaarbaar triestig zijn
Je bent ellendig, maar je begrijpt niet waarom. Je kan je moe voelen, maar niet in staat zijn om verlichting van slaap te krijgen. Als je al in staat bent om te slapen. Hoofdpijn en andere lichamelijke symptomen kunnen hier ook bij horen. Je immuunsysteem kan worden aangetast. Als je naar je arts gaat, kan hij of zij een verkeerde diagnose stellen en je behandelen voor depressie, terwijl je niet depressief bent, maar overweldigd wordt door je werk.
Emotionele reactie
Je frustratieniveau daalt, je wordt cynisch en agressief. Je waarden van dienstbaarheid worden uitgedaagd.
“Ook vraag jij je af waarom je ooit dacht dat dit werk een goed idee was?”
Alleen willen zijn
Je wilt niet bij vrienden of mensen zijn die je leuk vond. Je wilt alleen zijn. Je duwt mensen weg die je willen helpen en je voelt een innerlijke leegte en verlies van doel. Zelfs het behalen van een leuk en gemakkelijk haalbaar doel in je leven gaat je niet lukken. Je wordt alleen maar negatiever en komt er niet meer uit.
Fysiek en geestelijke gesteldheid
Je lichaam, dat de bakermat is van je negatieve emoties, weerhoudt je om op dit pad te blijven door de mildere symptomen op te voeren tot volledige ziekte. Je bent het punt gepasseerd waar een eenvoudige oplossing mogelijk is. Je moet nu echt stoppen en je leven opnieuw opbouwen.
Het feit is dat een burn-out een veel voorkomend verschijnsel is in de hedendaagse economie. Mensen zijn bang dat, als ze niets extra doen, hun bedrijf of baan in gevaar komt.
Ze zijn bang voor de negatieve mogelijkheden van de economie. Misschien besteden ze extra tijd en moeite aan elk project en benadrukken ze het belang van kleine, anders nietszeggende details.
Wat kan je doen om een burn-out te voorkomen?
Het is belangrijk om te beseffen dat een burn-out iets is dat je zelf in je eigen leven hebt gecreëerd. Als je werkt met anderen die niet aan deze symptomen lijden, kan het je helpen te begrijpen dat er een reden is dat jij een burn-out ervaart en zij niet.
Je bent misschien overwerkt, of je neemt te veel verantwoordelijkheid. Heb je ook problemen om nee te zeggen?
Neem je het over en laat je anderen hun werk niet doen omdat je denkt dat ze het misschien niet zo goed doen als jij? Ben je een perfectionist en wil je de controle niet delen? Stel je anderen in staat om het werk niet te doen, omdat zij weten dat je het werk zult doen als zij dat niet doen?
Als één van deze scenario’s op jouw situatie lijkt, is het tijd om eerlijk tegen jezelf te zijn. Zelfs als de president van de Verenigde Staten stopt met werken of sterft is er iemand die het overneemt! Dit gaat nu heel hard voor je klinken, maar niemand is onmisbaar. Iedereen is vervangbaar.
Denk aan jezelf
Je moet jezelf realiseren dat het niet aan jou is om op elk moment voor iedereen te zorgen. Als je een eigen bedrijf hebt, moet je misschien hulp inhuren, omdat je zelf teveel probeert te doen.
Als je een gewaardeerde werknemer bent, kan je met je manager of baas spreken. En uitleggen dat je symptomen van overwerk ervaart. Goede werkgevers en managers zullen opletten en proberen je te helpen. Ze zijn verplicht om een burn-out te voorkomen en stress te verminderen. Jouw baas mag zijn of haar werknemers niet in gevaar brengen. Ook bij jou op het werk.
Burn-out op het werk voorkomen
De beste manier om burn-out op het werk te voorkomen, is proactief en preventief te zijn. Dit kan door zelfzorg te doen op een continue dagelijkse basis. Eet bijvoorbeeld gezond, begin met het ontbijt, drink water, eet gezonde snacks met eiwit en blijf weg van suiker en witte koolhydraten.
Zorg er ook voor dat je minstens 8 uren slaapt. Leer ook nee te zeggen, waardoor jij je eigen grenzen stelt.
Behandel jezelf alsof je een potentiële minnaar bent die je wilt imponeren. Zeg leuke en positieve dingen tegen jezelf, maak romantische en heerlijke diners voor jezelf, steek de kaarsen aan, dek de tafel en heel belangrijk, luister naar jezelf, je lichaam en je hart!