Gezond eten? Wat is (bio)logisch?
26 februari 2013 
2 min. leestijd

Gezond eten? Wat is (bio)logisch?

Gezond eten? Enkele weken geleden verscheen er een schokkend rapport van de Stanford universiteit. Daarin werd aangegeven dat biologische levensmiddelen nauwelijks gezonder zouden zijn dan ander voedsel. Dit geeft direct verwarring bij de mensen die langzaam maar zeker de overstap willen maken naar gezonde producten.

Wat heeft het immers  voor zin om dure  groenten te kopen, wanneer dat geen extra resultaat oplevert voor de gezondheid? Dat is de reden dat ik vaak moeite heb met dit soort berichtgeving. Hoe goed de intentie van de onderzoekers misschien ook mag zijn, vaak wordt er te eenzijdig beoordeeld. Daarom in deze blog een vurig pleidooi om de biologische levensmiddelen nog steeds op de boodschappenlijst te zetten.

Gezond eten is meer dan alleen eiwitten en vitaminen

De wetenschappers uit het bovengenoemde onderzoek hebben vooral gekeken of de biologische levensmiddelen rijker zijn aan voedingsstoffen. Maar voeding is meer dan alleen de stoffen die erin zitten. Kirlianfotografie is een methode om de energie-uitstraling van materie op de gevoelige plaat vast te leggen. Hierop is duidelijk te zien dat de vitaliteit van verse onbewerkte producten vele malen groter is dan die van de verpakte varianten. Biologisch voedsel is onder de meest optimale omstandigheden  gekweekt. Daardoor heeft de plant ook de mogelijkheid gehad om maximaal energie op te nemen uit de omgeving. In het Verre Oosten spreekt men van Ki of Chi.

Wanneer je een krop sla drie dagen in de koelkast  legt, dan beginnen de bladeren slap te worden. De vitaminen zullen dan nog wel aanwezig zijn, maar de energie is inmiddels verdwenen. Helaas wordt de hoeveelheid Chi niet gemeten door de westerse onderzoekers.

Hormonen hebben de pest aan pesticiden

Ons gevoelige hormonale systeem raakt snel ontregeld wanneer er natuurvreemde stoffen in het lichaam zijn. Inmiddels heeft iedereen in onze maatschappij – volwassene of kind – ongeveer  3000 of meer chemicaliën in z’n lichaam. Dit zijn onnatuurlijke, chemische stoffen die  door de mens zijn geproduceerd. Ruim 70 jaar geleden kwamen deze stoffen nog niet voor in onze leefomgeving. Deze chemische stoffen zijn een stressor voor het lichaam en geven voortdurend een alarmsignaal af aan de hormonen. Dit leidt op den duur tot uitputting van je systeem. Zie Trainer Hormoonfactor

Niet-biologische producten zijn bespoten met pesticiden. Daardoor zijn ze een extra belasting voor je lichaam.
Ik besef dat het moeilijk is om een gezonde keuze te maken, zeker wanneer het financieel lastig voor je is om de vaak duurdere  biologische producten te kopen. Toch zal er een moment komen dat de balans van je gezondheid zwaarder weegt dan je portemonnee. Het hebben van een vitaal leven is immers onbetaalbaar. Er is nog een hele weg te gaan om de voedselproducenten en de supermarkten op één lijn te krijgen met de behoefte van de consument.

Je hebt echter nu al invloed op een gezonde toekomst. De economische markt wordt altijd bepaald door de wet van vraag en aanbod. Wanneer je vanaf nu in de winkel nog nadrukkelijker gaat vragen om betaalbare biologische levensmiddelen, dan komt er vanzelf een moment dat er wordt geluisterd.
Ik wens je een levenslange gezondheid en alvast een biologisch eet smakelijk.

Meer artikelen over persoonlijke groei