Hoe kan ik het zelfvertrouwen van mijn kind vergroten?
Hoe kan ik het zelfvertrouwen van mijn kind vergroten? Een belangrijke vraag waar veel ouders mee moeten dealen. Helaas wil ik zelfs zeggen. Soms loopt het gewoon even niet zo lekker met je zoon of dochter.
Besef dan ook dat dit een fase is. En inderdaad soms kan zo’n fase echt wel iets langer duren. Niet fijn voor jou. Niet fijn voor je kind. Besef ook dat je niet de enige ouder bent die ergens tegenaan loopt, velen zijn je voor gegaan. Gelukkig zijn er meer oplossingen, dan problemen in onze wereld.
Zelfvertrouwen kind vergroten – inhoudsopgave
Wat weet jij hier nou van?
Waarom ben ik de aangewezen persoon om hier iets meer over te vertellen? Met andere woorden: wie ben ik nou en waarom is het de moeite waard om door te lezen?
Vanaf het jaar 2000 geef ik al les aan kinderen. Vanaf dat jaar sta ik al voor volle groepen les te geven, ook heb ik vaak 1-op-1 lessen gegeven. Het is heerlijk om leerkracht te zijn, het is heerlijk om een kind positief zien te veranderen.
Leerkracht zijn vraagt veel van je. In een paar seconden voor de klas, moet je soms 101 beslissingen maken. En doe je dit verbaal of non-verbaal? Hoe formuleer ik mijn vraag zo positief mogelijk? Kan ik het woordje -niet- ook weglaten?
Met mijn 20+ schooljaren ervaring (en zelf heb ik een jonge zoon) wil ik je graag vertellen dat het echt mogelijk is om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten!
Een eigen karakter
Vanaf minuut 1 dat je kind is geboren, ben je er verliefd op. Een geboorte van een kind is het meest unieke en het mooiste wat er in je leven kan gebeuren. Alles, echt alles, heb je over voor je kind.
Hoe vaak heb jij het ziek zijn van je kind wel niet over willen nemen? Geef mij jou ziekte maar en blijf alsjeblieft gezond. Elke ouder zal dit voorbeeld wel herkennen. Daarom kan het ook letterlijk pijn bij je doen als je ziet en merkt dat je zoon of dochter zelfvertrouwen mist.
Naarmate kinderen ouder worden wordt hun eigen karakter meer en meer gevormd. (Dit gebeurt niet alleen door jou en je partner, maar ook door vriendjes, neefjes, leerkrachten, trainers van de sportclub. Noem maar op, alles en iedereen heeft invloed op je kind wanneer hij of zij nog jong is).
Ditzelfde geldt ook voor hun prille zelfvertrouwen. Dit kan nog weleens een aandachtspunt zijn bij jonge kinderen.
Merk je nu bijvoorbeeld dat jouw kind nog niet zo sterk in zijn schoenen staat? Dan kan mijn artikel misschien wel wat bijdragen aan het zelfvertrouwen van jouw kind!
Ik geef dan ook praktische tips die makkelijk zijn toe te passen en die in dit artikel te vinden zijn. Lees dan ook gerust verder. Natuurlijk zal mijn jarenlange ervaring jou andere tips geven. Tips die niet overal op internet te vinden zijn.
Hoe kan het dat mijn kind zich onzeker voelt?
Veel momenten en bepaalde zaken kunnen hierbij van belang zijn. Ook is het afhankelijk van de levensfase van je kind. Zaken uit het verleden kunnen bijvoorbeeld impact hebben gehad op het zelfvertrouwen van je kind. Ook spelen hormonen een rol en brengt de puberteit een hoop onzekerheid met zich mee.
“Als stelregel wordt er aangegeven dat de eerste 7 levensjaren ontzettend belangrijk zijn voor je kind”
Belangrijk voor later in je leven
Niet alleen als puber kan een kind zich onzeker voelen. Het kan ook het geval zijn bij jongere kinderen. Dit is dan vaak wanneer ze weinig vriendjes hebben en ze bijvoorbeeld worden gepest.
Ook kan een kind zich niet veilig voelen in een bepaalde omgeving en dat zorgt voor onrust, stress en onzekerheid. Op jonge leeftijd kan het dan vervelende gevolgen hebben voor later in de puberteit, wanneer je op weg bent naar volwassenheid.
Als dit voor een kind een onzekere periode is, dan kan jouw kind dat meedragen zijn volwassenheid in. Dit resulteert dan bijvoorbeeld in slechte sociale binding, niet durven op te komen voor zichzelf, enzovoort.
Ook vindt je kind de mening van een ander erg belangrijk. Wat zonde is, omdat je bijna heel je leven de mening van een ander belangrijker vindt dan je eigen mening.
Een mooie quote die ik vaak tegenkom omschrijft dit probleem heel goed: Wat een ander over je zegt of denkt, is niet de waarheid. Om dit alles te voorkomen kun je er dus maar beter vroeg bij zijn.
Weinig zelfvertrouwen bij mijn kind – hoe zie ik dat?
Jij als ouder bent druk. Zeker in deze tijd. Je moet werken, boodschappen doen, koken, de was, sociale contacten onderhouden en zoveel meer.
Ik kan mezelf indenken dat je soms aanwijzing die je eigen kind geeft minder goed ziet. Misschien zijn ze in een drukke periode minder duidelijk voor je. Ik heb een kort en handig rijtje voor je gemaakt. Dit zijn de volgende dingen waaraan je kunt merken dat je kind kampt met een onzeker gevoel:
- Weinig vriendjes en vriendinnetjes heeft – en geen interesse hierin toont.
- Vaak ‘hangen’ aan mama
- Wordt geplaagd (misschien gepest) Via deze link vind je het verschil tussen plagen en pesten
- Durft niet voor zichzelf op te komen – laat iemand dit doen – of wacht af
- Verlegen voor een grote groep mensen – ook op de verjaardag van een familielid
- Laat zich negatief uit na een dag school – vertelt niets of alleen het negatieve*
- Is veel te gauw verdrietig in deze fase – over de huidige situatie
*Voor leerkrachten heb ik een apart artikel geschreven. Het artikel: zelfvertrouwen van een kind vergroten in de klas vind je door hier te klikken.
De eerste stap is communiceren
Het bovenstaande kan een indicator zijn van weinig zelfvertrouwen. Alsnog raad ik dan wel aan om samen met je partner (of voogd) hier nog even over te praten voordat je ook maar iets gaat doen.
Soms hoeft een kind zich namelijk helemaal niet onzeker te voelen en dan kan dit juist tegenwerken. Communiceren is dan belangrijk. Hoe ziet je partner dit? Is er misschien een logische verklaring?
Vaak is het alleen (helaas!) wel zo bij een van de bovenstaande signalen. Hier beneden kun je dan ook handige tips vinden over hoe je het zelfvertrouwen van je kind kunt verbeteren:
Zo kan je er aan werken met je kind
Er zijn dus meerdere mogelijkheden voor de onzekerheid van je kind. Maar wat doe je eraan? Het belangrijkste is misschien wel dat je het onderwerp niet erg benadrukt bij je kind.
Het maakt niet uit welke leeftijd jouw kind is. Elk kind vindt het niet fijn om op iets slechts van zichzelf te worden gewezen. (Jij en ik toch ook niet? 😉)
Daarom hebben we hier een paar handige manieren van aanpak. Ook vindt jouw zoon of dochter het heerlijk om wat vaker 1-op-1 contact met je te hebben. Positief toch? Twee vliegen in één klap, een win-win situatie. Hieronder enkele praktische tips voor het zelfvertrouwen vergroten van je kind:
1. Spelletjes spelen met als onderliggende gedachte: zelfvertrouwen
Een leuke en goede manier om het zelfvertrouwen van een kind te verbeteren is door spelletjes te spelen. Op deze manier merkt een kind vaak niet dat je bezig bent met het zelfvertrouwen en kunnen ze het vaak juist leuk vinden. Wil je veel meer weten over wat zelfvertrouwen spelletjes kunnen beteken voor je kind, klik dan hier. Voorbeelden van spellen zijn:
- “Ik ben een rots”
- Rollenspel
- “Ik ben steengoed”
- Commando
- Spiegel jezelf
2. Zorg ervoor dat je kind zich gewaardeerd voelt
Het is niet aan mij om te bepalen hoe jij je kind opvoed. Op dit gevaarlijke gebied wil ik mezelf niet eens begeven. Veel te gevaarlijk om dit te doen. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Ik ook. Als ik heel eerlijk ben… vind ik het opvoeden van mijn eigen zoon, nog moeilijker dan een klas met 30 pubers iets te leren.
“Iedereen maakt fouten in de opvoeding van je eigen kind, maar doet ook héél veel goed”
Wél heb je als ouder de taak om je kind gewaardeerd te laten voelen. Als je als ouders zorgt voor een veilige omgeving en je kind een goed gevoel geeft ontneem je je kind al van een hoop last.
Een kind voelt zich hierdoor namelijk automatisch al beter over zichzelf en waarschijnlijk ook zelfverzekerder. Dit komt doordat kinderen veel waarden hechten aan het gedrag van hun ouders. Ook hechten kinderen ook veel waarde aan de mening van papa en mama.
“Opvoeden is voorleven”
Alles wat jij doet, zegt, denkt, etc. wordt gewoon overgenomen. Besef jezelf dit goed alsjeblieft. Ik merk op school heel duidelijk hoe er thuis wordt gesproken over bepaalde zaken. De mening van een ouder wordt mij altijd duidelijk door de zinnen die je zoon of dochter uitspreekt 😉
Waardering is alles. Liefde draait ook niet om geld, bezit of andere tastbare spullen. Liefde draait om waardering. Jouw kind wil geen nieuwe brandweerkazerne van LEGO, maar een dag alleen met jou op pad (en jij laat je mobiele telefoon thuis). Echte aandacht en waardering is het belangrijkste. Niet alleen voor je kind, voor iedereen die jij lief hebt!
Wanneer jij jouw waardering uit naar je kind zal hij of zij dat oppikken en omzetten in positieve energie. Je zal het gauw gaan merken, ook jouw omgeving gaat dit gewoon voelen. Ook complimentjes kunnen hier ook heel erg bij helpen. Bekijk hier mijn artikel over complimenteren en zelfvertrouwen. Dit is een uitstekende manier van waardering uiten.
3. Wees niet bang om je kind te laten falen
Dit is een wat lastiger punt voor mij om over te schrijven. Ik weet dat niet iedereen hierover hetzelfde denkt. Ik heb het nu over jouw kind (bewust) laten falen. Toch kan dit het antwoord zijn op de vraag hoe jij bij jouw kind zijn of haar zelfvertrouwen kan later vergroten.
Het hangt natuurlijk ook heel erg af van de leeftijd van je kind en op welk gebied het falen kan voorkomen. Ik zelf ben van mening dat je uit elke fout of falen een wijze les kunt halen.
Ik ken bijvoorbeeld geen enkele ondernemer die in één keer een megasucces heeft. Het laatste zien we wel vaak, maar we hebben geen idee hoeveel keer deze ondernemer op zijn bek is gegaan.
Ik geniet zelfs van deze verhalen. Ik lees er veel boeken over, kijk documentaires op Netflix, volg YouTube kanalen en spreek veel ondernemers op seminars en webinars.
Elke ondernemer geeft ook aan dat (vaak en veel) falen nodig was om met zelfvertrouwen de juiste richting op te gaan. Heerlijk. Ik geniet van deze mensen.
Dit zijn ook de ‘gekkies’ die de wereld een stukje mooier willen maken. Soms zou ik willen dat ik iets meer zon ‘gekkie’ was.
Het is dus helemaal niet verkeerd om je kind een paar keer te laten falen. Er zijn dus inderdaad ouders die dit bewust doen. Jouw kind (en jij ook) gaan hier echt wijze lessen uit halen.
Ook voor pubers kan dat nog weleens werken. Op deze manier leren ze van hun fouten zonder dat het als iets verschrikkelijks wordt gezien. Laat als ouders dan ook deze fouten gebeuren en zorg er niet altijd voor dat ze bij jou terecht kunnen voor alles.
Iets ‘fouts’ laten gebeuren kan dan ook echt goed zijn voor je kind. Als ouder moet je er dan wel voor zorgen dat je kind mag falen, wees dus niet onverbiddelijk bij een fout, maar laat ze het zelf inzien.
4. Geef keuzemogelijkheden en stel grenzen
Een kind wordt zelfverzekerder wanneer hij of zij eigen keuzes mag maken. Dit zorgt namelijk voor vertrouwen bij een kind. Het kan al om iets kleins gaan zoals het kiezen van een hobby. Door ze zelf te laten kiezen, zal er ook meer intrinsieke motivatie zijn.
Ook het stellen van grenzen is iets wat zowel je kind als jou als ouder kan helpen. Je kunt namelijk zelf grenzen stellen, maar je kind kan ook grenzen stellen. Ook je kind mag soms ja of nee tegen je zeggen. Wanneer je dit met goede afstemming doet geef je vertrouwen aan je kind en straalt je kind meer zelfverzekerdheid uit.
5. Waarom corrigeren jij?
Natuurlijk moet je je kind corrigeren wanneer het dingen doet die niet mogen, maar probeer er wat vaker bewust van te zijn waarin je je kind corrigeert en waarom je dit doet.
Gaat het echt om manieren, of doet je kind iets waarvan jij denkt dat de omgeving het af zal keuren waardoor jij het de kop in drukt?
Zo zijn er kinderen die heerlijk onbevangen kunnen dansen en zingen in het openbaar. Of kinderen die volledig opgaan in een fantasiespel. En het kan zijn dat anderen daar even met opgetrokken wenkbrauwen naar staan te kijken waardoor jij je wellicht (plaatsvervangend) opgelaten voelt.
Toch is dit geen reden om tegen je kind te zeggen dat hij of zij dit niet meer moet doen. Je kind doet er immers niemand kwaad mee, voelt zich er blijkbaar lekker bij om dit te doen en door dit te corrigeren geef je het gevoel alsof hij/zij iets doet dat niet goed is. Alsof ie zich er voor moet schamen.
6. Stel je genoeg vragen?
Kinderen zitten vol met vragen en het ergste dat je kunt doen is deze niet serieus nemen!