Hoe kom je van pleinvrees af?

Weinig zelfvertrouwen kan helaas leiden tot lastige situaties. Het is moeilijk een presentatie te geven, je maakt wat minder snel contact en kan wat geïsoleerd raken.

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan soms ook tot situaties leiden waarin het echt een groot probleem gaat worden. Zoals wanneer je straatvrees ontwikkeld. Wat is straatvrees? Wat heeft zelfvertrouwen hier mee te maken? Het belangrijkste: Wat kun je tegen straatvrees doen?

Wat is straatvrees

Straatvrees, ook wel pleinvrees of genoemd, is een van de meest voorkomende angsten. Het is een echte angststoornis die je veel problemen kan bezorgen. Wanneer je last hebt van straatvrees vermijd je bepaalde plaatsen of situaties omdat je bang bent dat je daar ter plekke in paniek raakt.

“Juist door deze gedachtegang raak je ook in paniek. Dit zal jou angstgevoel alleen maar weer groter maken. Er volgt namelijk steeds weer een bevestiging”

Je vermijdt het openbaar vervoer en menigten. Gezellig naar een concert gaan zit er niet in, maar ook met het openbaar vervoer naar je bestemming reizen is een groot probleem. Het zijn de openbare plaatsen waar je een gevoel van onveiligheid ervaart.

Er zijn mensen die met een goede vriend of familielid wel de deur uit durven, maar er zijn ook gevallen waarin iemand helemaal het huis niet meer uit durft en zich volledig isoleert. Bij straatvrees komt het vaak voor dat de paniek al toe slaat zodra er 1 voet buiten de deur is gezet. Het verlaten van de veilige thuishaven is soms een opgave die ze liever uit de weg en dus gewoon thuis blijven.

Symptomen van pleinvrees

De symptomen van straat- of pleinvrees zijn eigenlijk heel duidelijk. Het niet naar buiten durven en al in paniek raken bij de gedachten is er 1 van. Wanneer men toch buiten komt dan is de angst het grootste in ruimtes waar veel mensen aanwezig zijn, zoals het openbaar vervoer of een winkelcentrum.

“Vermijdingsgedrag is ook een symptoom. Het vermijden van deze locaties of je in alle bochten wringen zodat je er maar niet naar toe hoeft”

Straatvrees en zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen is zeker een oorzaak van straatvrees. Je hebt het gevoel dat je niets waard bent en niets kunt, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.

Doordat je het gevoel hebt dat je niets kunt zal je ook bang zijn om te falen wanneer je de straat op gaat. Het vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?

Wanneer je dit zelfvertrouwen terug kunt krijgen door bijvoorbeeld oefeningen of misschien wel professionele hulp, zal je zien dat de straatvrees ook minder wordt of misschien wel helemaal verdwijnt.

Wanneer je vol zelfvertrouwen in 15 stappen zit dan kun je tegen jezelf vertellen dat je het kan, dat er niets engs aan de hand is en jij gewoon de straat op kan. Die boodschap in de supermarkt kun je gewoon doen want er is niets engs aan. Iets doen aan je zelfvertrouwen kan je dus zeker helpen om de straatvrees aan te pakken. Denk aan bijvoorbeeld aan één van onze zelfvertrouwen cursussen.

Wat kun je tegen straatvrees doen

Net als er verschillende soorten en gradaties zijn in straatvrees, zijn er ook verschillende behandelingen mogelijk om van straatvrees af te komen. Dit hoeft niet altijd direct gepaard te gaan met medicatie. Ook zonder de hulp van medicijnen is er iets tegen straatvrees te doen.

De eerste stap is altijd het onderzoeken van de oorzaak. Dit kan iets zijn uit de jeugd, maar ook als gevolg van een andere ziekte waar iemand zich voor schaamt.

Om de straatvrees aan te pakken is het mogelijk een cognitieve gedragstherapie te volgen. Hierbij wordt er gekeken naar de gedachten van de straatvrees. Waarom durft iemand niet naar buiten, waar is hij of zij bang voor.

Deze gedachten worden daarna onder de loep genomen om te kijken of ze realistisch zijn. Daarna kan men de negatieve gedachten om proberen te zetten naar positieve, leuke dingen die kunnen gebeuren als je de straat op gaat.

Een andere goede therapie, die eventueel samen met cognitieve therapie kan worden gevolgd is Exposure in Vivo therapie. Hierbij ga je écht de confrontatie aan. Je vermijdt het niet maar gaat met een therapeut de situaties opzoeken waar je zo bang voor bent om ze ter plekke om te zetten in positiviteit.

Ook paniek management kan helpen bij problemen met straatvrees. Bij paniek management wordt er meer gekeken naar wat straatvrees met je doet. De angst en de paniek(-aanval). Je leert hoe je deze angst de baas kunt onder controle kan houden en vermijden dat je een paniek aanval krijgt. Doordat je op deze manier je angsten onder controle krijgt zal je ervaren dat het zelfvertrouwen ook toe neemt.

Professionele hulp

Wanneer je er zelf niet uit komt is het altijd goed om professionele hulp in te roepen. Je bent niet gek, maar soms is het gewoon te veel voor 1 persoon alleen. Een hulpverlener kan samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak van jouw probleem en welke therapie er het beste bij jou past om straatvrees weer onder controle te krijgen.

“Soms is dit ook in combinatie met medicijnen, maar vergeet niet dat jij ten allen tijden eigen baas blijft”

Straatvrees is een angststoornis die jouw hele leven op zijn kop kan zetten. Het kan een grote belemmering zijn in het dagelijks leven. Bedenk maar eens als het gaat om werk, het mag geen ruimte zijn waar veel mensen komen en daarnaast hoe kom je daar?

Straatvrees kan dus je hele leven overnemen en dat is nu juist hetgeen waar je tegen moet vechten. Neem de controle over jouw eigen leven en ontwikkel jouw zelfvertrouwen. Accepteer je probleem en zeg tegen jezelf dat je er nu klaar voor bent om een oplossing te zoeken. Dan kun jij ook straatvrees overwinnen! Bekijk en klik hier om onze cursussen om straatvrees aan te pakken te ontdekken.