Hoe kan ik verleidingen weerstaan?

Dagelijks wordt een mens geconfronteerd met verleidingen. Het is best lastig om hier goed mee om te gaan. Als je er te veel en te vaak aan toegeeft, beheerst het je leven. In dit artikel geven wij jou een bruikbaar stappenplan om hier mee leren om te gaan. Maar eerst wat meer achtergrond over het verschijnsel verleidingen. Wil je direct naar de concrete tips? Klik dan hier.

Welke verleidingen kennen wij?

Voorbeelden van verleidingen zijn: te veel eten, alcohol, drugs, roken, gokken en seks. Het is niet zo raar dat je hieraan verslaafd kunt raken. Op de korte termijn geven ze je een prettig gevoel, leggen de innerlijke criticus tijdelijk het zwijgen op en bezorgen je een aangename roes.

Wanneer kom je in de verleiding?

Bij verveling of tegenslagen ben je sneller geneigd om je met behulp van allerlei middelen af te reageren. Het zou ook kunnen dat je prettige activiteiten intenser wilt beleven door er verslavende middelen bij te gebruiken.

Raak je er eenmaal aan gewend, dan heb je er steeds meer van nodig om dat prettige gevoel te behouden. Daarnaast ga je steeds moeilijker in staat zijn om alledaagse zorgen en tegenslagen het hoofd te bieden. Je lichaam went snel aan verslavende stoffen of gewoonten.

Zodra je wilt stoppen met ‘gebruiken’, zal je lichaam reageren. Deze lichamelijke reactie is vaak erg onaangenaam en dwingt je om de verslaving voort te zetten. Je krijgt last van onthoudingsverschijnselen.

Wat zijn onthoudingsverschijnselen?

Als je veel koffie drinkt ken je deze zogenaamde onthoudingsverschijnselen. Wanneer je een keer in de ochtend geen koffie drinkt, voel je je minder energiek en krijg je hoofdpijn. Je probeert dan zo snel mogelijk een kop koffie te bemachtigen.

“Zo kan het dus zijn dat jij misschien niet wilt toegeven aan je verslaving, maar dat je door je lichaam gedwongen wordt het wel te doen”

Er is strijd en inspanning voor nodig om verleidingen te weerstaan. De duur van je verslaving en het aantal situaties waarin je gewend was er aan toe te geven, spelen hierbij ook een rol. Ben je gewend om bij elk bezoek bij Pietje een drankje te nemen, dan krijg je automatisch zodra je bij Pietje in de buurt komt trek in een drankje.

Hoe kun je verleidingen weerstaan?

Voel jij je goed en zeker over jezelf, dan kun jij je verleidingen nog wel weerstaan. Op het moment dat jouw zelfwaardering daalt en de innerlijke criticus zijn kritiek op je afvuurt, is de kans aanwezig dat je op zoek gaat naar een manier om je pijn te verzachten.

De eerste stap is erkennen dat je last hebt van een verslaving. Blijf je het probleem ontkennen dan ben je onvoldoende gemotiveerd er iets aan te doen. Een probleem kun je pas aanpakken als je onder ogen wilt zien dat je een probleem hebt.

Heb je last van schaamte en schuldgevoelens? Laat je hierdoor niet leiden. Deze verhogen de spanning in je leven en zorgen ervoor dat je je slecht en minderwaardig voelt.

Jezelf afstraffen nadat je in de fout bent gegaan heeft ook weinig zin. Het versterkt je minderwaardigheidsgevoelens en geeft het gevoel dat het toch allemaal geen zin heeft. Vanuit die positie zal het niet makkelijk zijn je verslaving te doorbreken. Ook allerlei dreigementen over de ‘slechte gevolgen’ zijn niet voldoende motiverend.

Verleiding weerstaan vergt doorzettingsvermogen

Veranderen is moeilijk. Veel mensen staren zich blind op de positieve gevolgen van het afkicken en kunnen dan nauwelijks wachten tot het zover is. Bij de eerste de beste tegenslag gaan ze onderuit omdat ze niet beseft hebben dat een verandering inspanning en doorzettingsvermogen kost.

“Als je vooraf weet dat het moeilijk gaat worden, ben je er beter op voorbereid. Beloon jezelf voor elk klein stapje in de goede richting. Dat kan je stimuleren om door te zetten”

Je betaalt een hoge prijs voor je verslaving

De saaie realiteit van het alledaagse leven, weegt nauwelijks op tegen een tijdelijke kick, die heftig, krachtig en verslavend is. Alle mensen die verslaafd zijn geweest gaan door een grijze en kleurloos bestaan van het leven voordat ze weer iets kunnen oppakken van hun ‘normale’ levensgeluk.

Toch betaal je een hoge prijs als je toegeeft aan je verslavingsdrang. Je neemt een voorschot op geluk en dat betaal je terug met een dikke rente. Denk aan een kater, schuldgevoelens, onzekerheid, schaamte en angst dat anderen je doorhebben.

Jouw innerlijke criticus voelt zich dan als een vis in het water. Hij heeft vrij spel. Hij weet precies wat je gedaan hebt en laat geen kans onbenut om je dat in te peperen.

“Verslaving is een vriendschap zonder vriend” ~Connie Palmen

Korte termijn vs. Lange termijn

Wanneer je last hebt van verslavingsdrang geef je toe aan de positieve aspecten van je verslavingsdrang, namelijk de korte termijn bevrediging van je behoeften. Er treedt een tijdelijke blindheid op voor de negatieve aspecten van je verslaving.

De lange termijnbehoeften, zoals een gezond en evenwichtig leven schuif je aan de kant. Je denkt dat het allemaal wel zal meevallen.’

Laat je niet misleiden door allerlei ‘positieve gedachten’ over je verslaving. Je herkent ze aan de volgende zinnen. ‘Ik kan haast niet wachten tot ik weer in een roes zal zijn.’ Of ‘ik kan niet tegen ontwenningsverschijnselen of ongemak’, Ik moet toegeven aan mijn verslaving.’ Of ‘Alleen zwakkelingen kunnen niet omgaan met deze verslavende gewoonte. Ik kan er goed mee omgaan’.

Verleidingen weerstaan kost energie

Een leven zonder frustraties kent genoeg problemen. Voeg daar de problemen van een verslaving aan toe en je moet ook nog eens vechten om het nare gevoel en de negatieve gevolgen van je verslaving weg te werken.

Het is een groot verschil of je met een kater of juist fris uitgeslapen een nieuwe dag tegemoet treedt. Een kater kost twee keer zoveel energie. Meestal denk je dit op te lossen door opnieuw een kick te halen en zo blijf je gevangen in een vicieuze verslavingscirkel.

Verslaving en eenzaamheid

Heb je last van gevoelens van eenzaamheid en somberheid? Dan wordt het extra moeilijk. De drang naar je verslaving is extra hard. Je lichaam bereidt zich voor op de kick die gaat komen en voordat je het weet, heb je toegegeven.

De volgende dag weet je precies, waarom je het nooit meer zult doen, maar dan is het te laat. En als na een paar dagen de stress weer toeneemt, begint het verhaal weer opnieuw.

Lage zelfwaardering en verslaving

Mensen met een verslavingsdrang zijn geneigd negatief te denken over zichzelf. Ze vinden zichzelf vaak niet de moeite waard om te veranderen.

In het artikel over de innerlijke criticus hebben we laten zien dat deze je aanspoort tot het maken van denkfouten. Bij verslavingsdrang worden deze denkfouten ook gemaakt. De belangrijkste daarvan is emotioneel redeneren.

Je gevoel schreeuwt dat je moet toegeven aan je verslaving, dat het heerlijk zal zijn. Op dat moment vergeet je even welke problemen je verslaving je veroorzaken. Op dat moment lijkt het heel logisch en terecht dat je toegeeft aan ‘de roes’ waar je naar op zoek bent.

Leven zonder verslavingen

Laten we ons richten op het doel van een leven zonder verslaving. Bedenk jezelf eens het gevoel vol in het leven te staan, te kunnen genieten van de gewone dingen en emoties te ervaren zoals ze zijn.

Het is een onderstroom van voldoening en tevredenheid waar je steeds op terug kunt vallen. Zelfs als het tegenzit of als je je rot voelt, besef je dat het nare gevoel binnen afzienbare tijd weer verdwenen zal zijn.

Er zijn geen katers meer, geen schuldgevoelens en je hebt niet het gevoel dat je leven door een verslaving beheerst wordt. Geen urenlange gevechten met je zelfwaardering. Je leert pijnlijke emoties onder ogen te zien. Ze zijn hanteerbaar.

Een leven zonder verslavingen. Wat levert het op?

  • Het is beter voor je gezondheid. Denk aan stoppen met roken of stoppen met alcohol drinken.
  • Het is beter voor je relatie, want het levert minder spanningen op tussen jou en je partner.
  • Het kost je minder geld
  • Je voelt je minder achterdochtig en betrapt. Je kunt dus meer in vrijheid leven.
  • Je voelt je fitter
  • Je ontwikkeling en groei stagneert niet langer meer. De focus komt meer te liggen op de doelen in je leven.
  • Het geeft je zelfvertrouwen een flinke boost als je de strijd met je verslaving wint.
  • Je krijgt meer tijd en energie voor jezelf en anderen.
  • Je conditie verbetert aanzienlijk en je krijgt een gezondere uitstraling.

“De uitdaging en niet het verlangen ligt in het hart van de verleiding” ~Jean Baudrillard

“Denkfouten maken je extra somber, boos of bang maken, maar ze maken je ook extra verslaafd”