Hoe vraag ik loonsverhoging?
08 januari 2020 
in Angst
2 min. leestijd

Hoe vraag ik loonsverhoging?

Timing is key

Plan goed wanneer je over een loonsverhoging begint. Heb je een heel positief functioneringsgesprek? Dan kan dat een heel goed moment zijn om te vertellen dat je over salaris wil onderhandelen. Of als je net een heel succesvol project afgerond hebt.

“Plan je gesprek wel voordat de budgetten voor het jaar vastliggen, want dan heeft je leidinggevende ook meer speelruimte”

1. Benadruk je meerwaarde

Bereid je argumenten goed voor. Waarom verdien jij deze loonsverhoging? Hoe bieden jouw resultaten meerwaarde voor het bedrijf en hoe zorgen je recente cursussen dat je je werk beter bent gaan uitvoeren? Wat voor nieuwe taken heb je er de afgelopen tijd allemaal bij genomen?

2. KOE-methode: Kiezen op elkaar

Wees niet bang om een stilte te laten vallen. Breng duidelijk je boodschap over en durf dan je mond te houden. Kiezen op elkaar, dus.

Dan maak je duidelijk dat dit het moment is dat je leidinggevende op je voorstel moet reageren en vermijd je het risico dat je jezelf klem praat om de stilte op te vullen.

3. Spelen met wisselgeld

Het is handig om altijd met een hoger voorstel te beginnen dan het bedrag dat je uiteindelijk hoopt te gaan verdienen. Start met zo’n tien procent ‘wisselgeld’ bovenop je doelbedrag. Zo creëer je een win-win-situatie.

Bij acceptatie van je voorstel kom jij op of boven je gewenste loon uit en degene aan de andere kant van de tafel heeft voor het gevoel ook nog iets aan de onderhandeling overgehouden.

4. Toptip tegen zenuwen

Staat het angstzweet al op je bovenlip als je denkt aan je loononderhandeling? Bedenk je dan dat leidinggevenden ook maar mensen zijn en vast ook wel eens om loonsverhoging gevraagd hebben. Ze snappen daarom heel goed dat dit een spannend moment voor je is.

Het resultaat: loonsverhoging in the pocket

Is je leidinggevende het met je eens en zijn jullie tot een overeenkomst gekomen over het bedrag dat je meer gaat verdienen? Vraag je leidinggevende dan om de resultaten van het gesprek naar je toe te mailen. Dan staat jullie afspraak zwart-op-wit.

5. Ook zonder loonsverhoging ruimte voor vooruitgang

Is je leidinggevende het toch echt niet eens met je loonsverhoging? Jammer! Maar staar je niet blind op salaris. Kijk ook wat voor speelruimte er is in je secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vrije dagen of een auto van de zaak.

Vraag ook wat je nog moet leren of kunnen om wel tot een loonsverhoging te komen. Misschien sleep je er nog wel een handige betaalde cursus of opleiding uit. Het belangrijkste om je te bedenken is: volgende keer beter!

Meer artikelen over persoonlijke groei