Hoe word ik minder verlegen?

Hoe word je minder verlegen? Is dat eigenlijk wel mogelijk? In dit artikel vind je tips om jouw verlegenheid te verminderen. Ik heb ze in de volgende 3 onderwerpen vastgelegd: 1. Verlegen zijn in vrije situaties 2. Verlegen zijn binnen een vriendschap 3. Verlegen zijn op de werkvloer.

Ben jij verlegen?

Verlegenheid is iets waar de een meer last van heeft dan de ander. Het is ook zoiets waarvan je met je verstand wel kunt bedenken dat het niet nodig is, maar waar je door je gevoel niet altijd veel invloed op lijkt te hebben.

Gelukkig kunnen anderen het best schattig vinden om te zien dat een ander verlegen is, maar daar word jij niet minder rood van natuurlijk!

“Zolang dit in de privé sfeer speelt en het gaat om vriendschappelijke contacten of een flirt, dan hoeft het ook niet zo erg te zijn”

Op de werkvloer heeft verlegen zijn veel meer nadelen. Zo kan de verlegenheid worden aangezien voor desinteresse of arrogantie, of het zorgt ervoor dat je moeilijk uit je woorden komt waardoor je weer onzeker wordt.

Het is absoluut niet nodig om volledig van je verlegenheid af te komen, maar het is wel handig om te leren hoe je hier beter mee om kan gaan.

Verlegen zijn in vrije sociale situaties

Wanneer je in je vrije tijd andere mensen tegenkomt die je nog niet (zo goed) kent, dan is de kans groot dat je verlegenheid opspeelt. Waarschijnlijk heb je de neiging om oogcontact volledig te vermijden en vervloek je de rode kleur die over je gezicht kruipt.

In dit geval kan het helpen om te bedenken dat je deze persoon niet kent en toch nooit meer zult zien. Diegene kent jou ook niet dus heeft geen idee van jouw karakter of dus van jouw onzekerheid of verlegenheid.

Hét moment om de rol van je leven te spelen! Maak júíst oogcontact en beantwoord de vraag die je gesteld werd. Of doe gek en stap uit je comfortzone, stel zelf als eerste een vraag!

Dat hoeft niets specifieks te zijn, het kan gaan over de plek waar jullie op dat moment zijn, de vraag of iemand er vaker komt, wat de ander voor werk doet of juist wat hem of haar bezig houdt in de vrije tijd.

“Negeer ondertussen de rode kleur op je wangen, zolang je daar aan blijft denken zal dit zeker niet wegtrekken”

Geloof in die coole versie van jezelf, die onbekende tegenover je heeft geen idee dat je je eigenlijk niet zo voelt.

Verlegen zijn en oogcontact maken

Wist je trouwens dat oogcontact maken en vervolgens met een klein lachje om je mond wegkijken ontzettend aantrekkelijk werkt? Dus als daar nu net een waanzinnig aantrekkelijk iemand op de barkruk zit waar jij nooit op af zou durven stappen. En je merkt dat er naar je gekeken wordt, kijk dan juist even terug.

Zo merkt de ander dat er wel interesse is en grote kans dat dat verlegen wegkijken de ander juist een zelfverzekerd gevoel geeft. Wat er dikwijls voor zorgt dat zo iemand toch een eerste move zal maken.

Een andere oude tip die je waarschijnlijk wel eerder gehoord hebt, is het jezelf voorstellen dat de ander in zijn onderbroek loopt… Of het werkt, dat durf ik niet te zeggen maar wat let je om het te proberen?!

Verlegen zijn binnen een vriendschap

Heb je zelfs binnen een vriendschap last van verlegen zijn, dan voel je je blijkbaar slecht op je gemak bij die vriend(in). In dat geval kan het helpen om na te gaan waardoor je niet helemaal op je gemak bent bij de ander.

Kijk je erg tegen diegene op? Zorg dan dat je realistisch naar diegene gaat kijken, want niemand heeft een perfect leven. Heb je eerlijk gewerkt voor waar jij staat? Dan heb je net zoveel redenen om trots te zijn op jezelf.

Komt het juist doordat die vriend(in) opschept of soms een steek onder water uit kan delen? Jou het gevoel geeft dat je minder hebt bereikt dan diegene zelf? Dan is er al helemaal niets om je onzeker over te voelen.

Als iemand zich zo gedraagt is het geen echte vriend(in) en is er niks om tegen op te kijken… Dan kan je je beter afvragen waarom dit contact er nog altijd is en bedenken of het niet beter is om dat te beëindigen.

Jezelf zijn – altijd

Het is belangrijk dat je jezelf kan en mag zijn binnen een vriendschap. Ligt het echt aan jezelf dat je onzeker en verlegen bent?

Probeer dan eens naar de complimenten te luisteren die de ander je geeft. Wuif ze niet direct weg, maar denk er nog eens over na. Diegene zegt dat niet voor niets tegen je. En vertel jezelf aan het eind van iedere dag iets wat je die dag goed hebt gedaan. Door aan je eigen zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfverzekerdheid te werken zal ook je verlegenheid minder worden.

Verlegen op de werkvloer

Juist omdat je op de werkvloer in meer of mindere mate toevallig met elkaar te maken hebt en elkaar niet zelf hebt uitgezocht, kan het op die werkplek extra lastig zijn wanneer je verlegen bent.

Op het moment dat je binnenkomt op een nieuwe werkplek is het al belangrijk om te investeren in de contacten met je collega’s. Maak oogcontact, stel jezelf voor en toon interesse. Vraag hoe lang iemand al bij dit bedrijf werkt of hoeveel dagen per week diegene er is.

Het geeft altijd een fijn gevoel als er dit soort interesse getoond wordt waardoor mensen eerder geneigd zijn om voor de nieuweling open te staan.

“Wees ook niet bang om vragen te stellen. Jij leert hier weer iets van terwijl je collega die er al langer werkt zich kundig en belangrijk voelt omdat hij/zij jouw vragen kan beantwoorden”

Je zult zien dat wanneer jij vragen stelt aan anderen, zij jou bij de groep gaan betrekken. Daarnaast vinden de meeste mensen het heerlijk om over zichzelf te praten en omdat jij hen die gelegenheid geeft zullen zij zich goed voelen bij je.

Verlegen zijn kan je leven sterk beïnvloeden…

Kostten deze sociale contacten jou veel energie? Probeer dan af en toe een moment tussendoor te pakken waarop je even niets sociaals hoeft.

Neem even een momentje voor jezelf op het toilet, doe even een boodschap in je pauze of wandel even naar de koffieautomaat. De mogelijkheden zijn op iedere werkplek weer anders maar wees inventief, want socializen kan hard werken zijn.