Hoogsensitief en zelfvertrouwen

Ben je hoogsensitief (of hoog gevoelig, beide termen worden veelvuldig gebruikt in dit artikel) hoe zit het dan met je zelfvertrouwen?

Ben jij hoogsensitief en ben je benieuwd naar wat voor invloed dat heeft op jouw zelfvertrouwen?

Dan ben je bij het juiste artikel belandt. In dit artikel neem ik je mee en gaan we kijken naar een mogelijk verband en eventuele oplossingen voor die onzekerheid. Kijk dus lekker verder en kom achter alles omtrent hooggevoelig zijn en het last hebben van onzekerheid…

HSP herkenningspunten – Herken jij jezelf?

HSP komt van het Engelse High Sensitive Person (Hoog Sensitief Persoon). In Nederland gebruiken we naast deze afkorting ook wel de benamingen hooggevoelig of hoogsensitief.

Hoogsensiviteit is een woord dat je eerder zelden tegenkwam, maar nu steeds meer. Daarom lijkt het een modewoord te zijn en is men geneigd het minder serieus te nemen. Dit terwijl velen zich herkennen in de punten die vallen onder hoogsensitiviteit.

Hoewel het misschien geen officiële diagnose is, is het wel prettig om iets van herkenning te vinden. Zowel een naam te vinden waar het onder past, als gelijkgestemden bij wie je herkenning vindt.

Nu kan ik me goed voorstellen dat je weleens hebt gehoord van hoogsensitiviteit of mensen hebt horen zeggen dat zij hoog sensitief zijn, maar wat is dat nou eigenlijk? Wat valt daaronder? Om je een beetje meer inzicht te geven in dit onderwerp, zal ik zo benoemen wat typerend is voor hoogsensitiviteit.

Symptomen HSP

Ieder mens is anders en ook ieder mens met HSP zal zijn hooggevoeligheid op zijn eigen manier ervaren. Daarom kunnen de symptomen ook verschillend zijn.

“Wat wel overeenkomt is dat mensen met HSP veel vatbaarder zijn voor prikkels die binnenkomen door alle zintuigen”

De prikkels komen bij hen harder binnen dan bij mensen die hier niet gevoelig voor zijn. Wanneer iemand overprikkeld is, is dit te merken aan het humeur. Of aan de lichamelijke klachten die iemand kan krijgen zoals hoofdpijn, kortademigheid, een verhoogde hartslag, duizeligheid, vermoeidheid of concentratieproblemen.

Ook extremere klachten kunnen te linken zijn aan HSP zoals depressie, paniekaanvallen, sociale angst of een burn-out. Het is goed om deze klachten serieus te nemen omdat het je leven een stuk gemakkelijker maakt wanneer je rekening houdt met de triggers waardoor deze klachten ontstaan.

Sociale situaties

Sociale situaties kunnen als een echte opgave voelen voor iemand die hoogsensitief is. Dit komt door de vele zintuigelijke prikkels die er tijdens deze momenten zijn.

Het meest extreme voorbeeld is een situatie waarbij vele mensen bijeen zijn zoals een feestje. Dan zijn er niet alleen ontzettend veel geluiden, geuren en visuele prikkels die doorkomen, maar je moet je ook nog richten op de gesprekken die je voert, op de inhoud ervan en het onderhouden van de conversatie. Natuurlijk wil je daarnaast nog de aandacht goed verdelen over de andere aanwezigen.

Verder komen ook sfeer en emoties extra duidelijk binnen bij mensen met HSP wat invloed heeft op je eigen gevoel maar ook op je verstand. Vanbinnen ben je continu aan het analyseren en inschatten.

Een minder extreem voorbeeld is een 1-op-1 situatie. Wanneer je bijvoorbeeld afspreekt met één vriend(in) zal er minder ruis zijn door de geluiden eromheen en er is maar één persoon die op dat moment jouw aandacht vraagt.

En toch kan ook deze situatie doodvermoeiend zijn, simpelweg doordat ook andere zintuigelijke prikkels zeer aanwezig zijn en doordat je je heel bewust moet richten op de andere persoon.

“Naast wat er gezegd wordt, pik je ook in deze situatie emoties en energieën op wat zijn weerslag heeft op jou. Sociale situaties vergen doorgaans dus enorm veel energie”

Drukke plekken en een hoogsensitief persoon

Doordat je als hoogsensitief persoon alle prikkels zoveel harder doorkrijgt, staan drukke plekken niet bovenaan het lijstje waar je graag wilt zijn.

Wanneer je in de stad bent, op een kermis of naar een pretpark gaat, hoeft het niet zo te zijn dat je op dat moment veel sociale contacten hebt. Winkelen bijvoorbeeld kan je ook prima alleen doen.

Dit is wel een activiteit die voor veel hoogsensitieve mensen als zeer inspannend wordt ervaren. Winkels zijn er op gericht om het winkelend publiek te beïnvloeden met prikkels.

Er wordt muziek gedraaid (in iedere winkel weer iets anders), er is een constante ruis van mensen die praten en lachen, doorgaans is het licht fel in winkels en door de straten zweven ontzettend veel luchtjes.

Denk maar aan de etensluchten van restaurants, geuren uit parfumerieën of uit de drogisterij alleen al. Al deze geuren lopen door elkaar heen en wisselen elkaar af.

Dit zijn momenten waarop je echt wel last kunt hebben van HSP, want winkelen is op deze manier geen ontspannende bezigheid. Hoewel je het nog altijd leuk kunt vinden om de stad in te gaan, kan het wel zijn dat je daarna minstens één tot twee dagen bij moet komen van dit uitje.

Inlevingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel

“Wat ook opvalt is dat mensen met HSP doorgaans een groot inlevingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel hebben”

Eerlijkheid is een groot goed en wie onrecht doet heeft een groot probleem. Ook is de behoefte om te zorgen voor anderen, mens en dier, groot 

Hooggevoelige mensen willen graag dat een ander het goed heeft en dat de ander zich fijn voelt. Op zich een zeer nobel streven natuurlijk, ware het niet dat men zichzelf nogal eens dreigt te vergeten.

En soms is het geen kwestie van vergeten maar gaat het om het plaatsen van een ander boven zichzelf. Dit is een grote valkuil welke moeilijk te ontwijken is.

“Iemand met HSP zal nooit zomaar verder lopen wanneer blijkt dat een mens of dier hulp nodig heeft. Ieder heeft daar recht op en moet deze dan ook kunnen krijgen”

HSP, stoornis of niet?

Officieel gezien kan de diagnose HSP niet gesteld worden. HSP is ook geen stoornis want je hebt geen HSP, je bént het. Het hoort bij je en is dus ook niet iets waar je vanaf kunt komen. Is dit erg? Zeker niet!

HSP brengt namelijk ook mooie kanten met zich mee en als je rekening houdt met je sterke en minder sterke kanten, net zoals iedereen die heeft, dan valt er prima met HSP te leven!

“Gun jezelf genoeg rust en mogelijkheden om tot rust te komen en de prikkels los te laten en zorg voor de balans in je leven”

Dwing jezelf niet om mee te gaan in situaties die niet fijn voelen voor jou. Wil je wel graag naar dat feestje of uit winkelen gaan, dan is dat natuurlijk prima!

Maar geef jezelf wel de kans om hier van bij te komen als je voelt dat jij dat nodig hebt. Juist door zelf de afwegingen te maken creëer je een prettige levenstandaard voor jezelf.

Nu volgen er 4 testvragen om te kijken of jij ook een hooggevoelig persoon bent. Ik geef je ook nog praktische tips om te kijken hoe een HSP er zijn of haar zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfbeeld kan verbeteren.

“Het werken in grote groepen is vaak zeer vermoeiend voor een hooggevoelig persoon”

Ben je hoogsensitief of -gevoelig? 4 Testvragen:

Als eerste is het wel even handig om vast te stellen dat je hoogsensitief bent, voordat ik allerlei tips ga geven. Hoog gevoelige mensen reageren vaak anders op dingen, het is letterlijk een persoon die ‘zeer gevoelig’ is.

Dit hoeft niet per se vervelend te zijn, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden. De signalen voor een hoog sensitief persoon kunnen de volgende zijn: 

1. Uitgeput na (veel) sociale contacten:

Iemand die hoogsensitief is pikt veel energie en emoties van andere mensen op. Dit kan vermoeiend zijn en iemand met HSP vindt dit daarom niet fijn.

“Zodra een hooggevoelig persoon weer thuis in zijn of haar eigen veilige omgeving is, zal hij of zij rust zoeken door even te gaan zitten of te liggen en helemaal niets te doen”

Deze momenten moet je een HSP-er ook geven en gunnen. Anders kan hij of zij erg prikkelbaar worden en dingen zeggen die hij of zij eigenlijk niet wil zeggen. Rust en ‘aarden’ zijn belangrijk…

2. Het lichaam reageert op de omgeving:

Het lichaam reageert sterk op negatieve en positieve prikkels. Hierbij kun je denken aan: bezoeken van monumenten (negatief) -> misselijkheid en hoofdpijn.

Of het bezoeken van een sauna (positief) -> tot rust komen en geeft juist een geweldig gevoel. Ook een wandeling door het bos is aan te raden.

Het liefst alleen, dus zonder partner. Alle geuren, kleuren en rustgevende uitzichten zullen een positieve uitwerking hebben op iemand die hooggevoelig is.

3. Bewust bezig met anderen:

Je vraagt iemand hoe het gaat en verwacht een oprecht antwoord. Of je helpt anderen graag. Dit zijn dingen die mensen die hoogsensitief zijn vaak doen.

Nu is dit alleen geen doorslaggevende factor en kun je beter ook kijken naar nog andere signalen, omdat ook mensen die niet hoogsensitief zijn dit doen.

Toch zal je tijdens gesprekjes iets meer doorvragen en luisteren naar de ander. Echt luisteren, dat is iets wat een HSP-er kan.

4. Vermijd drukte:

Dit is wel een hele duidelijke indicator. Wanneer je niet houdt van straatfeesten, stadions vol mensen, pretparken of winkelcentrums (vanwege de drukte) kan dit een duidelijk teken zijn. Hooggevoelige mensen vermijden dit namelijk het liefst zoveel mogelijk.

Ik herken mezelf enorm in die laatste testvraag. Elk jaar bezoeken mijn vrienden en ik weer de 4-daagse feesten in Nijmegen. Een tof feest met enorm veel mensen.

Een vriend van mij wil altijd graag door de mensenmassa lopen en contact maken met alles en iedereen. Ik niet. Daarom loop ik altijd er omheen of volg ik ‘een duidelijker pad’ die ontstaan is in de mensenmassa. Ik ben in diverse situaties ook altijd op zoek naar een uitweg (of nooduitgang)

Maak je geen zorgen

Dit zijn een paar testvragen voor jezelf waaraan je kunt merken of iemand hooggevoelig is. Als jij meerdere van deze dingen bij jezelf of een ander herkent, dan kan je dus best weleens hoogsensitief zijn.

Dit is nogmaals niet erg, maar als het een negatieve impact heeft op je zelfvertrouwen en zelfbeeld is dat natuurlijk niet fijn. Daarom kun je verderop in het artikel praktische tips vinden voor hooggevoelige mensen, om je zelfvertrouwen te verbeteren.

Ben je nu dus niet hoogsensitief, maar voel je je wel onzeker? Geen zorgen, op deze website kun je nog genoeg materiaal vinden dat jou verder kan helpen met het verbeteren van je zelfvertrouwen.

De impact van hooggevoeligheid op je zelfvertrouwen

Net hebben we dus gekeken naar het feit of je hooggevoelig bent. Mocht het dus zo zijn, dan kan dat best weleens een impact hebben op jouw zelfvertrouwen.

Dit kan zich in meerdere dingen uiten. Ook is het vaak iets wat op jonge leeftijd is ontstaan. Wees nu alleen niet getreurd, want je kunt er gelukkig nog genoeg aan doen om dit weer te verbeteren. Alleen wat kan die invloed zijn op jou zelfvertrouwen?

Invloed

Het kan zijn dat je op een bepaalde leeftijd faalangst ontwikkeld. Dit is een vervelende vorm van te weinig zelfvertrouwen, aangezien je eigenlijk altijd denkt dat het niet gaat lukken. Hierdoor word je dus uiterst onzeker.

“Ook voel je je misschien minder fijn voor een grote groep of bij bepaalde (negatieve) mensen. Wellicht vind je een presentatie geven één van de ergste dingen die er bestaan”

Wat ook kan is dat je je ontzettend laat meesleuren in een negatieve sleur van jezelf of anderen. De invloed van anderen kan écht veel voor jou betekenen.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de standaard dingen zoals: weinig contact durven te maken, niet durven op te komen voor jezelf en niet tegen kritiek kunnen, etc. Dit zijn allemaal indicators van weinig zelfvertrouwen.

Kortom, genoeg dingen die onzekerheid kunnen veroorzaken. Hierbeneden kun je zo tips vinden die voor jou als hoogsensitief persoon van toepassing zijn. Ga hiermee aan de slag en probeer op deze manier je zelfvertrouwen te vergroten, zodat jij straks gelukkiger en minder stressvol in het leven staat.

Hoe kan je als hoogsensitief persoon jouw zelfvertrouwen verbeteren?

Nu je dus hebt vastgesteld of dat je echt hoogsensitief bent, of je wist het al, kun je aan de slag met het vergaren van meer zelfvertrouwen.

Hierbeneden hebben we een aantal praktische tips op een rijtje gezet waarbij ik rekening heb gehouden met de hooggevoeligheid. Je hoeft dus bijvoorbeeld niet op 1 dag met 10 groepen te socializen, omdat dat vaak niet fijn is voor hooggevoelige mensen.

3 Praktische tips voor hoogsensitieve personen om je zelfvertrouwen te verhogen:

1. Jezelf in beweging brengen met iets wat je leuk vindt

Dit is in het algemeen een goede tip, maar voor hooggevoelige mensen is dit helemaal een uitstekende tip. Je kunt namelijk door te sporten of te bewegen even tot rust komen. Even nergens aan denken of al je frustratie eruit sporten.

Daarnaast bouw je ook aan een gezonder lichaam en een betere gezondheid. Hiermee verhoog je je zelfvertrouwen en zelfbeeld ook nog eens, omdat het je goed over jezelf laten voelen.

2. Neem wat tijd voor jezelf

Als je hoogsensitief bent kun je al gauw uitgeput of vermoeid raken. Dit is niet erg, want je kunt er niet per se iets aan doen.

Het kan daarom helpen door wat minder aan te doen en wat rust te nemen. Wat tijd voor jezelf en meer rust kan voor een hoop minder stress zorgen. Hierdoor gun je jezelf ook meer en zul je dat ook weer terugzien in je zelfvertrouwen. Je hoeft namelijk niet altijd alles te doen, kies ook voor jezelf.

Hoogsensitief zijn en jouw zelfvertrouwen vergroten? Neem genoeg tijd voor jezelf!

3. Positiviteit is belangrijk!

Natuurlijk begrijp je dat positiviteit goed voor een mens is, maar het zorgt ook voor meer zelfvertrouwen. Helemaal als hoogsensitief zijnde helpt het enorm om positief te zijn. Dit straalt namelijk in alles door en laat jou dan ook echt stralen.

“Je zelfvertrouwen zal enorm toenemen wanneer je positief bent. Glimlach er dan ook lekker op los en wees lekker positief”