Iemand aanspreken op zijn gedrag
Durf jij iemand aan te spreken op zijn of haar gedrag? Veel mensen willen dit wel, maar durven dit niet. Helaas.
Iemand aanspreken op zijn gedrag blijkt moeilijker te zijn dan gedacht. Bekijk de inhoudsopgave voor meer info over hoe je iemand aanspreekt op zijn of haar gedrag:
Iemand aanspreken op zijn gedrag – inhoudsopgave:
Wanneer spreek je iemand aan op zijn gedrag?
Het gevoel dat je ergens recht op hebt lijkt steeds sterker te worden. Recht om je mening te geven, recht om iets te doen met eigendommen van een ander, het recht om je ergens mee te bemoeien of juist uit terug te trekken.
Nu ben ik in veel gevallen voorstander van het motto ‘leven en laten leven’. Helaas kan het ook te ver gaan natuurlijk, waardoor je iemand toch wilt aanspreken op zijn gedrag.
Soms lijkt ook het recht op geweld groter te worden en is daarmee ook een groeiend probleem. Wanneer kan je nog iets van iemands gedrag zeggen? En hoe pak je dat dan aan?
In welke situaties spreek je iemand aan op zijn gedrag?
Allereerst ligt het natuurlijk geheel aan de situatie of het aan jou is om iemand aan te spreken op zijn gedrag.
Wanneer een ouder en kind aan het winkelen zijn en het kind gaat op de grond liggen schreeuwen, dan is het niet aan jou om ouder of kind hierop aan te spreken. Ook niet op de reactie van de ouder, tenzij deze fysiek geweld gebruikt of het kind kleineert bijvoorbeeld.
Hetzelfde geldt voor kinderen die brutaal doen tegen de volwassene die bij hen is of bijvoorbeeld volwassenen die onderling woorden hebben met elkaar.
Sowieso zal je per situatie af moeten wegen of het iets is waarop je de ander aan zou moeten spreken. Probeer dan echt objectief te bedenken of het aan jou is om iets te zeggen, of dat het een situatie is waar jij je niet mee hoeft te bemoeien.
Wanneer een ander kind bij jou thuis komt spelen, mag je hem of haar er zeker op aanspreken wanneer er dingen gebeuren die jij niet oké vindt. Dat kan variëren van rennen in huis tot springen op de bank, van een grote mond hebben tot het zelf pakken van eten of drinken.
Loop je op straat en zie je iemand geweld gebruiken tegen een ander persoon of een dier, dan is het niet meer dan logisch dat je hier iets aan wilt doen.
Toch is het in zo’n geval verstandig om even na te denken voor je iets doet want met geweld in het spel kan het gevaarlijk worden.
Hoe pak je dit aanspreken op het gedrag aan?
Het ligt natuurlijk ook aan de situatie hoe je de ander aanspreekt op het gedrag. Wat wel overeenkomt is dat het in alle gevallen belangrijk is om zelf rustig te blijven.
Spreek je een kind aan op het gedrag? Word dan niet direct boos. Geef aan wat je ziet en leg uit waarom dat niet oké is. Geef ook een alternatief.
“Is er een kind bij jou aan het spelen en rent het je huis door, dan kan je aangeven dat er binnen niet gerend mag worden, maar dat dit buiten wel kan”
Wordt er iemand gepest? Dan leg je uit dat dit geen normale omgang is met elkaar en dat hij of zij dit zelf ook niet fijn zou vinden. Geef aan dat als ze niet samen willen spelen, ze op een andere plek kunnen spelen zodat ze niet te maken hoeven hebben met degene die ze nu pesten.
Kinderen zijn nog bezig met het ontdekken hoe het werkt in het leven en ze krijgen een bepaalde opvoeding mee. Houd in je achterhoofd dat een kind het doorgaans niet zo gemeen of onaardig bedoeld, maar blijkbaar de grenzen nog moet leren van wat wel en niet kan.
Hoe pak je dit aanspreken op het gedrag aan bij volwassenen?
Als het gaat om volwassenen ligt het meestal iets anders omdat het er harder aan toe kan gaan. Waar de uitleg bij kinderen waarom iets niet oké is belangrijk is, speelt dat bij volwassenen een minder grote rol.
Zij moeten zich eerder bewust worden van wat ze aan het doen zijn zodat ze zich (hopelijk) zullen beseffen dat ze te ver gaan.
Als een volwassene zich dreigend opstelt en zich agressief toont, heb je wel sneller een gevaarlijke situatie die uit de hand kan lopen. Probeer vooraf in te schatten of dit kan gebeuren.
Als je denkt dat dit het geval is, dan is het verstandig om de politie bellen op het nummer 0900-8844 (geen nood, wel politie).
Is er al een gewelddadige situatie, dan is het verstandig om de politie in te lichten. In een noodsituatie is 112 daar natuurlijk altijd het juiste nummer voor.
Hoe spreek je iemand netjes aan?
Zie je dat iemand buiten rotzooi op de grond gooit of de poep van zijn hond niet opruimt, dan kan je kiezen voor een aanpak waarbij je doet alsof je er vanuit gaat dat die ander dit niet expres doet.
Zo kan je diegene aanspreken met: “U laat iets vallen.” of “Ik heb hier nog een zakje voor u.” Je kunt natuurlijk ook op de persoon af vragen: “Wilt u dat alstublieft nog even opruimen?”
Soms voelt diegene zich dan betrapt waarna het toch wordt opgeruimd. In het vervelendste geval zal diegene afwerend reageren en zich afvragen waar je je mee bemoeit en doorlopen.
In dat geval kan je er voor kiezen om het afval zelf op te rapen en weg te gooien en is te hopen dat degene die je aansprak hier een volgende keer wel over na zal denken.
Het is goed voor jezelf om voor jezelf op te komen en wat assertiever te worden. Ook al is de uitslag negatief, door veel te oefenen zal je zelfvertrouwen een boost krijgen. Laat het niet bij één tegenvaller zitten, maar ga door. Oefenen, oefenen en oefenen is het medicijn.
Hoe spreek je iemand aan op het werk?
Het kan ook voorkomen dat je problemen hebt met een collega omdat diegene geen goed werk levert of er de kantjes van af loopt bijvoorbeeld.
Een belangrijke tip is om niet direct naar de baas te stappen maar eerst je collega hier over te spreken. Doe dit een-op-een zodat diegene zich niet voor het blok voelt staan. Het kan namelijk best zijn dat er geen opzet van die ander in het spel is.
“In zo’n geval kan je vragen of het allemaal wel lukt bij de ander omdat je hebt gemerkt dat er de laatste tijd wat meer foutjes in het werk zijn geslopen”
Of stel de vraag of alles goed gaat omdat je hebt gemerkt dat hij of zij wel vaak weg is van zijn/haar werkplek. Op die manier beschuldig je iemand niet direct en geef je aan open te staan om iemand te helpen.
Vind je het moeilijk om te bepalen wat de juiste aanpak is? Probeer je dan eens voor te stellen op welke manier jij het liefst aangesproken zou worden in zo’n situatie. Succes met iemand aanspreken op zijn gedrag. Je kunt het, ik geloof in je!