Wat doe ik met een jaloerse partner?

Wanneer je elkaar net kent is elke relatie leuk en spannend. Je probeert elkaar af te tasten en er achter te komen hoe iemand in elkaar zit. Negatieve trekjes worden vaak nog goed verborgen gehouden, zo ook de jaloerse trekjes.

Een beetje jaloers zijn mag best, het is een teken dat je iemand heel graag mag en wilt beschermen. Maar soms neemt de jaloersheid toe en krijgt het te veel invloed op je leven, hoe ga je hier dan mee om?

Symptomen van een te jaloerse partner

In het begin zal het je niet zo opvallen als je nieuwe partner weer eens een appje stuurt of je belt in zijn pauze. Je beschouwt het als wat leuks, gezellig. Maar als dit de overhand gaat nemen en je wederom de vraag krijgt waar je bent, moet je toch eens nadenken of hij zij niet misschien jaloers is en je controleert.

Maar hoe gaat het als je een avondje uit gaat? Houdt je nieuwe partner je steeds in de gaten en zou hij het liefst mee naar de toilet gaan? Dan denk ik echt dat je te maken hebt met een zeer jaloerse partner. Toch hoef je niet meteen de relatie te verbreken, er zijn mogelijkheden om hier samen mee om te gaan.

Erken het probleem

De eerste stap in het hele proces is om beiden te erkennen dat er een probleem is. Pas wanneer die acceptatie van zowel jouzelf als van je jaloerse partner er is, kun je samen op zoek gaan naar de oplossing.

Heel belangrijk hier in is om te ontdekken waar het probleem vandaan komt. Is hij of zij in het verleden veel bedondert? Dan kan daar een grondslag liggen voor het jaloerse gedrag. Praat dus over het probleem jaloezie en erken dat er een probleem is wat moet worden opgelost.

Stel je partner gerust

Wanneer je hebt erkent dat er een probleem is in jullie relatie, word het tijd om er over te praten. Pak de koe bij de welbekende horens. Stel vooral je partner gerust. De meeste jaloerse trekjes ontstaan doordat je partner onzeker is. Onzeker over zichzelf, over jullie relatie en of jij wel echt van hem houdt.

Duidelijkheid in de relatie is dus belangrijk. Laat hem weten wanneer je weg gaat en wanneer je verwacht terug te zijn, benadruk steeds dat je partner voor jou echt nummer 1 is en er geen ander is of gaat komen, wat er ook gebeurt.

“Laat hem vooral weten dat de jaloezie wel een probleem is, maar geen reden om de relatie te verbreken. Dit is immers zijn grootste angst, waar alles ooit mee begonnen is”

Wees open en eerlijk

Wanneer je een keertje de deur uit gaat, een afspraak met iemand hebt, of met iemand staat te praten, blijf daar dan eerlijk en open over. Laat je partner merken dat je niets te verbergen hebt en hij nergens bang voor hoeft te zijn.

Opmerkingen als “oh dat was niet belangrijk” of “ik moet gewoon even ergens heen” maken hem alleen nog verder ongerust en zal het jaloerse gedrag meer aan wakkeren. Misschien een lastig iets, maar bedenk je dat dit wel de juiste manier is om het vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?

Het is niet jouw schuld

Veel mannen en vrouwen met een jaloerse partner betrekken het op zich zelf. Het is hun schuld dat de ander jaloers is, je zult het vertrouwen wel hebben beschaamd.

Nee hoor, het probleem ligt absoluut niet bij jou. Jouw partner heeft waarschijnlijk in het verleden het een en ander mee gemaakt wat hem of haar zo heeft gevormd. Dit kan in de jeugd zijn maar ook in een eerdere relatie.

Leg de schuld dus niet bij jezelf maar realiseer je dat jij wel degene bent die hem of haar kan helpen om van het probleem af te komen. Ook jij zult waarschijnlijk wel eens jaloers zijn op die vriendin met een leuker huis of die vriend met een grotere auto.

Jaloers zijn mag en is gezond, het houdt je alert. Pas wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen word het tijd om er echt iets aan te gaan doen.

Stap in zijn of haar schoenen

Als jullie samen iets aan het probleem willen doen, is het een noodzaak om eerst het probleem goed duidelijk te hebben. Praat met je partner waarom hij in bepaalde situaties zo reageert. Vraag hem ook eens vanuit zijn standpunt te vertellen hoe hij het ervaart.

Een goede manier is om jezelf in zijn plaatst te stellen. Stel dat jij hem bent en hij vertelt jou hetgeen wat en hoe jij het hem verteld. Wat doet dat met jou? Ervaar jij hetzelfde als hij? Hoe zou je het zelf liever anders zien?

Door in zijn of haar schoenen te gaan staan ervaar je wat hij voelt en kunnen jullie samen zoeken naar een goede oplossing. Werkt het om het anders te zeggen?

Misschien kun je, als je een avondje weg bent, tussendoor wat vaker bellen of je thuis laten ophalen en brengen. Laat je stapmaatje binnen komen en toon dat er niets is om bang voor te zijn.

Stop de verbeelding

Een sluipmoordenaar bij jaloers gedrag is de verbeelding. Wellicht is er helemaal niets aan de hand maar je partner krijgt ineens een gedachten in zijn hoofd. Deze neemt steeds grotere proporties aan en voor je het in de gaten hebt leeft er in zijn hoofd een heel verhaal dat nergens op slaat.

Stop de verbeelding wanneer hij begint! Spreek met je partner af dat wanneer deze gedachten ontstaan hij je direct kan bellen. Laat hem dan merken dat het loze gedachten zijn en stel hem gerust. Op den duur zullen deze gedachten steeds minder verschijnen en uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Het zelfvertrouwen zal groeien en de relatie verbeteren. Bedenk je steeds, je doet het allemaal samen. Alleen dan zal het ook echt werken en zal de relatie slagen. Succes. Je kunt het. Heb jij ons gratis boek met 50 zelfvertrouwen tips al gedownload? Klik hier.