Jaloezie in je relatie overwinnen
Wat is jaloezie?
Om dit artikel goed te beginnen starten we met een kleine achtergrond over het begrip jaloezie. Een ander woord voor jaloezie is afgunst. Als je jaloers bent, benijd je andermans geluk, uiterlijk, leefstijl, bezit enz. Je kunt op zoveel zaken jaloers zijn.
Dat kunnen tastbare dingen, artikelen/producten zijn, maar ook niet tastbare zaken. Tastbare zaken als een mooie villa, de modernste en grootste tv. Of niet tastbare zaken als een joviale omgang met anderen, het gemak waarop iemand vrienden maakt, jaloers zijn op een collega die een betere beoordeling kreeg dan jij enz.
Jaloers zijn kan iedereen
Jaloersheid komt in alle lagen van de bevolking voor, rijk en arm en op alle leeftijden. Jaloersheid komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Het ene kind is jaloers op de fiets van zijn vriendje. De buurman is jaloers op jouw nieuwe auto. Heel vervelend, het zorgt vaak voor een ongezellige omgang met elkaar, of totaal geen omgang, elkaar zelfs vermijden.
Jaloers zijn in jouw relatie
“Er is echter nog een veel ernstiger vorm van jaloersheid, die grote gevolgen kan hebben en dat is de jaloersheid in een relatie”
Deze ontstaat als de partner zich meer bezighoudt met anderen dan met de eigen partner of bij (het denken aan) overspel. De jaloersheid kan terecht zijn, maar ook onterecht.
Ziekelijk jaloers
Als iemand ziekelijk jaloers is dan ziet hij of zij alleen maar negatieve dingen gebeuren, die zijn jaloersheid voeden. Vaak gebeurt dat bij mensen met een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?
Jaloersheid in een relatie kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zit jij in een dergelijke situatie als de jaloerse partner of als de andere partij zoek dan deskundige hulp om het probleem niet te laten escaleren. Je kunt ook beginnen met het doornemen van ons gratis boek: ’50 Tips voor direct meer zelfvertrouwen’.
“Jaloezie is de meest hopeloze gevangenis ter wereld. Dat komt doordat de gevangenen zichzelf erin opsluiten” ~ Haruki Murakami
Hoe uit jaloezie zich?
Jaloezie uit zich op de volgende manieren:
- Achterdocht jegens de partner
- Voortdurende controle door de partner
- Afzonderen van de partner
- Afzonderen van anderen, het sociale leven verwatert hierdoor
- Partner zien als bezit
- Berichtjes van telefoon en computer napluizen
- Stalken
- Bedreigingen
- Iemand onophoudelijk het leven zuur maken op allerlei mogelijke manieren
Jaloers op de nieuwe partner van je ex
Het stel dat uit elkaar gaat, omdat de ene verliefd is geworden op een ander is een veel voorkomend geval van jaloezie. Degene die wordt verlaten gunt een ander zijn of haar ex niet en zal dat goed laten merken. Zie ook enkele van de voorgaande manieren van de uiting van jaloezie.
Jaloers zijn op je partner
Geeft jouw partner er reden toe om jaloers op hem of haar te zijn? Zo ja, praat er meteen over, wacht niet tot het escaleert. Confronteer je partner met wat je hebt gezien, gelezen of wat je denkt te hebben gezien of gelezen.
“Misschien heb je gelijk, maar het is ook mogelijk dat jij dingen ziet die er niet zijn of die anders geïnterpreteerd moeten worden. In een gesprek zal dat duidelijk worden en jouw jaloersheid kan verdwijnen als sneeuw voor de zon”
Je partner is jaloers op jou
Vraag jij jezelf eens af of jouw houding reden geeft tot jaloezie? Ziet je partner dingen die er niet zijn, of gedraag jij je op een manier waardoor de jaloezie wordt geprikkeld?
Sommige mensen vinden het leuk om iemand te “stangen”, maar hebben niet in de gaten hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als iemand jaloers is. De ene persoon is natuurlijk sneller jaloers dan de andere.
Waarschijnlijk weet je dat van elkaar in een relatie. Wees open en eerlijk, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Een jaloerse partner is geen pretje en de woede en agressie die kunnen ontstaan, kunnen leiden tot akelige en soms zelfs gevaarlijke dingen.
Overwin je jaloezie
“De emotie jaloezie is een gezonde, sociale emotie die je bijna niet kunt onderdrukken en die nooit los staat van een ander persoon of anderen”
Het is belangrijk dat jij die emotie erkent en onder controle kunt houden. Laat je leven alsjeblieft niet verpesten door jaloezie.
Communicatie is het toverwoord
Praat over deze gevoelens van jaloezie: de ander is intelligenter, knapper, vlotter enz. Schaam je niet voor je gedachten en haal er voor jezelf iets positiefs uit, dan heeft jaloezie nut gehad voor jou.
Jaloezie is een sociale emotie, waarvoor jij je eigenlijk schaamt, maar het is ook een emotie die te maken heeft met angst. Je bent bang dat de ander mooier, beter, slimmer, gezelliger enz. is dan jij bent.
Kortom: het is een emotie waardoor het leven zeker niet gezelliger wordt. Een beetje jaloezie is normaal en is soms erg vleiend, maar wanneer de jaloezie ziekelijke vormen aanneemt, dan moet je er echt aan gaan werken door er professionele hulp voor in te schakelen.
Gezonde jaloezie
Bij een beetje jaloezie kun je tips op het internet zoeken, die je kunnen helpen de jaloezie binnen de perken te houden. Is er sprake van gezonde jaloezie en kun je er zelf goed mee uit de voeten, dan hoef jij je daarover geen zorgen te maken, het hoort erbij!
Gevaren van jaloezie
Onderschat de gevaren van ziekelijk jaloezie niet. De jaloezie kan terecht zijn als er sprake is van overspel en ontrouw van je partner, maar vaak ziet de jaloerse partner waanbeelden, die zelfs tot een obsessie kunnen leiden.
De jaloerse partner ziet alleen nog maar problemen. Alleen erover praten zal niet meer helpen. Het is tijd om professionele hulp in te schakelen om erger te voorkomen.
Bij ziekelijke jaloezie kan er sprake zijn van agressie en veel woede. Men wil zijn of haar partner met niemand delen, men wil hem of haar voor zich alleen.
“Jaloezie is al het plezier dat je denkt dat zij hadden” ~ Erica Jong
Crime passionnel
Als iemand het gevoel heeft dat dit niet lukt kan dat zelfs leiden tot zelfmoord of crime passionnel (dat is moord uit passie). Het slachtoffer kan de partner zijn die in de ogen van de ander ontrouw is of degene met wie de partner mogelijk ontrouw is geweest.
Een vreselijke situatie die voorkomen moet worden door op tijd hulp te zoeken. Mensen die depressief zijn en alcoholisten hebben vaak last van waanbeelden, van de ontrouw van hun partner.
Hoewel er eigenlijk geen reden is voor deze ziekelijk jaloezie, moet deze wel serieus genomen worden, want in het hoofd van de jaloerse partner blijft die gedachte van ontrouw rondspoken, soms helaas met desastreuze gevolgen.
“Jaloezie is een gebrek aan vertrouwen, vooral aan zelfvertrouwen” ~ Eric van der Steen