Gezonde of ongezonde stress, ken jij het verschil?

Gezonde of ongezonde stress, ken jij het verschil? Je hebt stress nodig in je leven. Iedere sporter, artiest en succesvolle zakenman zal dat beamen. Opgebouwde spanning zorgt ervoor dat je een scherpe concentratie hebt. Er is energie vrijgemaakt om een topprestatie te leveren. Het immuunsysteem werkt in de hoogste staat van paraatheid.

Dus stress is alleen maar positief zou je denken. Maar waar gaat het dan mis? Hoe komt het dat op dit moment hele volksstammen in de Westerse wereld lijden onder, wat in de pers een ‘sluipmoordenaar’ wordt genoemd?

Gezonde of ongezonde stress?

De definitie van stress is: ‘De lichamelijke en psychische spanning die ontstaat als het verschil tussen moeten en kunnen langdurig te groot wordt.’ Het verschil tussen gezonde of ongezonde stress zit in het woord langdurig. Lees hieronder de Top 3 signalen die je lichaam afgeeft wanneer je te lang gestrest bent geweest:

1. Snel geïrriteerd

Je merkt al een langere periode dat je weinig geduld hebt. Je snauwt snel naar mensen in jouw omgeving. Vooral naar degenen die jou eigenlijk het meest dierbaar zijn. Maar ook in het verkeer stoor je jezelf aan de medeweggebruikers. In de supermarkt windt je jezelf op over de mensen in de rij voor de kassa. Je gaat uit je dak wanneer je het gevoel het dat je onrechtvaardig of onredelijk bent behandeld.

2. Slecht concentreren

Je bent snel afgeleid. Je merkt dat je eerder dingen vergeet. Ook is het lastiger om iets uit je herinnering op te halen. Het lijkt wel alsof je geheugen een ‘gatenkaas’is. Vaak ren je de hele dag heen en weer, maar is er weinig praktisch uit je handen gekomen.
Je hebt last van ‘malende gedachten’ Je zou niets liever dat je ‘de knop in je hoofd’ om kan zetten.

3. Moeheid

’s Morgens kom je al moe uit je bed. Je bent nog niet uitgerust. Het liefst zou je nog uren blijven slapen, maar de dagelijkse plicht roept. Je probeert met koffie of andere stimulerende middelen jezelf een beetje op te peppen. Ook op het eind van de dag ben je niet meer vooruit te branden. Je valt uitgeput op de bank en moet er niet aan denken om nog een nieuwe activiteit op te starten.

Herkenbaar? Alleen met het constateren van de klachten ben je er niet…!Nu komt het aller-moeilijkste onderdeel van het probleem; je moet er iets aan doen. Als dit makkelijk was, dan had je dit allang gedaan. Maar je zit zo vast in je eigen stressverhogende gedachtepatronen, als een hamster in zijn tredmolentje.

Stresstip: Zet vandaag de eerste stap richting een leven waarin je een beter evenwicht hebt tussen gezonde en ongezonde stress. Maak een lijstje van zaken die je energie kosten en van degene die je energie opleveren.

Heb jij in je leven en tijdens je werk vooral te maken met gezonde of ongezonde stress? Ik lees graag hoe jij hiermee omgaat.