Leren omgaan met verleidingen: 6 tips
18 december 2018 
1 min. leestijd

Leren omgaan met verleidingen: 6 tips

Leren omgaan verleidingen: 6 tips

  1. Maak gebruik van afleidingstechnieken:Richt je aandacht zo geconcentreerd mogelijk naar buiten. Let op alle dingen die je ziet. Probeer zoveel mogelijk de onlustgevoelens die bij het ontwenningsproces horen te negeren. Lukt dit niet. Accepteer dan dat ze er zijn en dat het even niet anders is. Praat met mensen en vermijd risicovolle situaties. Onderneem activiteiten die al je aandacht opeisen.
  2. Maak kaartjes met positieve en bemoedigende teksten: ‘Je bent op de goede weg, zet door’, Je kunt de onlustgevoelens doorstaan, ze gaan vanzelf weer over’. Doorzetten. Goed zo! ‘Clean zijn is gezond’. Deze teksten herinneren je er telkens eraan dat je goed bezig bent
  3. Zodra je gaat fantaseren over gebruiken, roep je hardop: STOP!Zet een stopbord tussen jou en datgene waar je aan verslaafd was, laat de slagboom dichtgaan. Richt je aandacht gelijk op mensen die niet gebruiken. Hoe ziet hun leven eruit? Hoe vermaken zij zich?
  4. Ga verleiders uit de weg. Maak jezelf niet lekker, door bijvoorbeeld naar tv-programma’s of reclames te kijken die het ‘verslavingsgevoel’ in je wakker maken. Probeer niet nieuwsgierig te kijken naar hoe anderen hun verslavingsgedrag uitvoeren. Hoe vaker je het ziet, hoe groter de kans dat je zelf weer voor de bijl gaat. Je ziet dan namelijk alleen de buitenkant. Het lijkt dan allemaal zo ‘leuk en onschuldig’. Trap er niet in.
  5. Wees niet jaloers op mensen die nog steeds af en toe gebruiken. Ze zijn niet slimmer of bijdehanter omdat ze toegeven aan een tijdelijk kickgevoel.Het zijn mensen die hun verslaving nog niet overwonnen hebben. Diep in hun hart zullen zij dit ook jammer vinden en tast het hun zelfwaardering aan.
  6. Leer te ontspannen. Gebruik hiervoor de ontspanningsoefeningen uit dit artikel.Je kunt ook op yoga gaan of andere ontspanningstechnieken aanleren, zoals mindfulness. Met ontspanningsoefeningen verminder je het nare gespannen gevoel dat kan leiden tot verslavingsgedrag. Je lichamelijke weerstand en conditie kunnen verbeteren door regelmatig ontspanningsoefeningen te doen. Iemand die niet constant gespannen is, zal minder geneigd zijn impulsief toe te geven aan verslavingsdrang.

Bron: Denk Je Sterk, Denk Je Zeker. Fred Sterk en Sjoerd Swaen. 2008. P 109-117

Meer weten over verleidingen? Klik hier en ontdek dan ons artikel: “Hoe kan ik verleidingen weerstaan?”

Meer artikelen over persoonlijke groei