Maakt geld gelukkig? (Inclusief Geldtest) – Artikel met bijzondere antwoorden

Over vrijwel geen onderwerp wordt (op het weer na dan) zoveel gesproken als over geld en bezit. Het lijkt wel of geld een enorme invloed uitoefent op wie we zijn, wat we willen zijn en op ons geluksgevoel.

Ik heb het in onze trainingen altijd over de 5 geluksgebieden die wij kennen. Dan heb ik het over relaties, bezit, zelfvertrouwen, gezondheid en succes.

Het geluksgebied bezit

Het geluksgebied bezit, oftewel het gebied van ‘Wat heb ik?’ speelt een belangrijke rol in ieders leven, overal ter wereld. Bij dit geluksgebied gaat het niet alleen om het hebben van geld en bezit, maar ook om het manifesteren daarvan, ofwel het ‘doen’ en het ‘zijn’. Juist daar gaat het in veel gevallen ‘mis’.

“Wel eens gehoord dat mensen die hoofdprijzen winnen in grote loterijen na een jaar of vijf aangeven dat ze minder gelukkig zijn geworden en over het algemeen het grootste deel van het geld hebben besteed of anderszins ‘kwijt’ zijn?”

Dat betekent dat er iets anders gespeeld moet hebben bij die mensen dan alleen het verkrijgen en bezitten van geld. Ze hadden immers een hele berg geld en zijn erin geslaagd die kwijt te raken en ongelukkiger te worden. In de volgende video wordt dit haarfijn uitgelegd:

Overtuig jezelf dat jij geld mag hebben

De kneep zit hem dus slechts ten dele in het creëren van geld en bezit en minstens zo veel in de manifestatie ervan: het zetten van stappen op weg naar geld en bezit én de overtuiging hebben dat jij geld mag hebben, dat je het waard bent en dat je ernaar kunt leven en leeft.

Daarover gaat dit artikel met bijzondere antwoorden. Het doel is om die gebieden bewust en onbewust op één lijn te krijgen. Zodat jij volkomen oké bent met het hebben van geld, het weggeven van geld, het creëren van geld, het leven met en zonder geld en het kunnen loslaten van alle ‘emotionele lading’ van geld, zowel in de zin van krijgen als weggeven.

Het geheim van bezit

En dat je voldoet aan twee van de vijftien geluksbehoeften die er zijn: het zelfstandig voorzien in je eigen levensonderhoud en het maken van producten of diensten waar jij en anderen trots op kunnen zijn.

Voor het verkrijgen van geld en bezit heb je je talenten nodig. Talent heeft iedereen. De één op het ene gebied, de ander op het andere. En natuurlijk is het zo dat ‘talent’ in deze wereld op verschillende manieren wordt gewaardeerd. Daarom verdient de een ook meer dan de ander.

“Dat wil echter niet zeggen dat iemand die bijvoorbeeld minder heeft geleerd, niet net zoveel kan bezitten en geld kan verkrijgen als iemand die meer heeft geleerd”

Overtuigingen over geld

Het grote geheim van bezit en geld zijn de overtuigingen die eraan vastzitten. Met andere woorden, de overtuigingen die jij hebt over het mogen hebben van geld. Dan blijkt dat mensen die minder hebben geleerd omdat dat voor hen een lastige uitdaging was, er in de basis meer van overtuigd zijn dat geld niet voor hen is weggelegd.

Vaak hebben ze die overtuiging in hun opvoeding meegekregen. Hoe meer vooroordelen je over geld en bezit hebt en hoe lager je eigenwaarde, hoe groter de uitdaging wordt om daadwerkelijk geld en bezit te creëren.

Paradox van geld

Juist bij geld en bezit is het de kunst om te kunnen loslaten, om juist niet gehecht te zijn aan geld. Je kunt dat de paradox van geld noemen.

Dat wil zeggen: hoe beter je in staat bent om geld weg te geven en los te laten en je leven er niet door te laten beïnvloeden, hoe beter je in staat bent om meer geld te creëren.

Bezit en geld heeft dus alles te maken met het volkomen oké zijn met alles kwijtraken in je leven. Omdat je weet dat jij het vermogen hebt om zelfs vanuit een absoluut nulpunt zo creatief te zijn, dat je weer geld en bezit kunt ‘maken’.

Iedereen kan alles creëren

Jaren geleden is er veel te doen geweest rond de film The Secret, waarin wordt uitgelegd dat iedereen alles kan creëren en dat wat we graag willen naar ons toekomt, als we maar tevreden zijn met wat we wél hebben en van daaruit beelden maken van wat we ‘nog meer’ willen.

De meeste kritiek die ik toen hoor op de film is: ‘En als ik nou een staatslot koop en ik wil het graag genoeg, win ik dan morgen de loterij?’ Het is logisch dat er toen een dergelijke vraag wordt gesteld. In mijn ogen is het creëren van dat wat je wilt absoluut mogelijk.

Overtuigingen over jezelf

Echter, zoals je hierboven al kunt lezen, het creëren van wat je wilt is omgeven met overtuigingen die jij hebt over jezelf, of wat je wel en niet kunt, waar je goed in bent, wat je wel en niet verdient in het leven.

En die overtuigingen hebben directe invloed op de slagingskans van je creatiepogingen. Als jij enorm vasthoudt aan het hebben van geld en bezit en het moeilijk hebt met het loslaten ervan, dan wordt creatie ervan een flink karwei.

Een voorbeeld: houden of weggeven

In de training Emotionele Fitness die ik voorheen gaf, hebben we een ‘geldtest’ opgenomen. Met behulp van de techniek Emotioneel Evenwicht gaan de deelnemers aan de slag om uit te zoeken in hoeverre ze bereid zijn om geld te ontvangen én weg te geven.

Ze krijgen diverse vragen voorgeschoteld. Hieronder is een aantal van die vragen weergegeven. Wellicht goed om de vragen diep tot je te laten doordringen. Je zult vanzelf merken waar weerstand ontstaat. Die weerstand kun je overigens met het Welzijnsprotocol weer aanpakken. Over dit protocol vertel ik meer in onze cursussen en trainingen.

Geldtest, maakt geld gelukkig?

1 Hoeveel geld accepteer jij te verdienen met hard werken: bruto per jaar, per maand, per week, per dag, per uur?

2 Hoeveel geld accepteer jij te verdienen met hard werken: netto per jaar, per maand, per week, per dag, per uur?

3 Hoeveel geld accepteer jij met slim werken?

4 Hoeveel geld accepteer jij met moeiteloos werken?

5 Hoeveel geld accepteer jij door met passie te werken?

6 Hoeveel geld accepteer jij door met je hart te werken?

7 Hoeveel geld accepteer jij door niet te werken (winnen of te krijgen)?

8 Hoeveel geld accepteer jij aan totale bezittingen te hebben?

9 Hoeveel geld ben jij bereid aan de belastingdienst te betalen?

10 Hoeveel geld ben jij bereid weg te geven aan vrienden?

11 Hoeveel geld ben jij bereid weg te geven aan familie?

12 Hoeveel geld ben jij bereid weg te geven aan liefdadigheid?

13 Hoeveel geld ben jij bereid weg te geven aan vreemden?

14 Hoeveel geld ben jij bereid na te laten na je sterven?

15 Hoeveel geld ben jij bereid te verliezen of kwijt te raken?

Weerstand tegen weggeven

Deze vragen hebben een diepe impact. Ik weet nog dat ik deze test in de opleiding die ik zelf gevolgd heb ook heb gedaan. Ik deed dit samen met Marc Schwencke.

Marc en ik waren voor een groot deel elkaars tegengestelde. Juist daardoor hebben we in onze opleiding enorm veel van elkaar geleerd en diep respect voor elkaar gekregen.

Met Marc was ik de geldtest aan het doen en ik begon met het aftasten van zijn grenzen. Ik kan mij herinneren dat ik het grappig vond dat Marc zichzelf zo weinig geld gunde. Hij tolereerde zo weinig dat ik een gevoel kreeg van ‘dat kan ik veel beter’.

Totdat we kwamen bij het stuk hoeveel hij bereid was weg te geven. Getallen met een heleboel nullen vlogen mij om de oren. Ik werd daar behoorlijk van. Ik voelde aan alles in mijn lichaam weerstand tegen het weggeven van zo veel geld.

Het bijzondere was dus dat ik bereid was heel veel geld te verdienen, maar niet om het weg te geven. En Marc was bereid om veel weg te geven en veel minder te verdienen.

Door met een variant van het Welzijnsprotocol te werken, hebben we zowel het verdienen als het weggeven naar ‘oneindig’ gebracht. Met andere woorden, we hebben de lading van bezit en geld teruggebracht naar 0 op een schaal van 0 tot 10.

Ik heb persoonlijk gemerkt dat het daardoor veel makkelijker wordt om creatieve ideeën uit te werken. Door niet direct naar de geldkant te kijken en eerst de mogelijkheden te onderzoeken hebben we een aantal flinke stappen gezet.

Zo zijn we audio gaan opnemen, begonnen met het schrijven van boeken, met de ontwikkeling van nieuwe opleidingen, enzovoort. Kortom: door de lading los te laten die bezit en geld met zich meebrengt, creëer je de ruimte voor jezelf om dat te creëren wat jij wilt. Volgens mij is dat waar het om gaat.

Wil je nog meer weten?

Wil je naar aanleiding van dit artikel veel meer weten over onze geldtest? Of nog meer weten over de andere geluksgebieden en de 15 geluksbehoeften? Dan kan ik je van harte aanraden om ons boek via bol.com te bestellen.

Klik op deze link om direct naar ons boek Laten we wel-zijn op bol.com te gaan. Wanneer je het boek via de verkoper: zelfvertrouwen.com bestelt, verzenden we ook iets extra’s voor je mee…