Meer zelfvertrouwen bij een nieuwe baan?

Vol zelfvertrouwen op zoek naar een nieuwe baan

Wil jij meer zelfvertrouwen uitstralen bij jouw nieuwe baan? Dan ga ik je helpen met dit artikel. Het kan zijn dat je op dit moment nog midden in je zoektocht naar een nieuwe baan zit. Of dat je net de eerste momenten hebt meegemaakt.

In dit artikel geef ik mijn inzichten over wat nou een leuke baan voor je is en hoe je daadwerkelijk actief wordt in deze nieuwe functie. Ook geef ik je tips hoe je meer zelfvertrouwen uitstraalt in jouw nieuwe baan.

Een aanrader trouwens is het bekende pocketboekje van Jolanda Bouman. “Succes met je nieuwe baan” is een vernieuwend en to-the-point boekje om jouw zelfvertrouwen te laten stralen in je nieuwe werkomgeving. “Succes met je nieuwe baan” is via bol.com te bekijken:

Ook jij weet namelijk hoe belangrijk die eerste indrukken zijn die jouw collega’s over je hebben. Succes! Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Meer zelfvertrouwen bij een nieuwe baan – inhoudsopgave:

Een nieuwe baan brengt onzekerheid met zich mee

Wanneer je werkeloos bent of eigenlijk niet meer helemaal op je plek zit binnen je huidige functie of werkomgeving, is er een grote kans dat je op zoek wilt gaan naar een (andere) baan. Soms houdt onzekerheid je tegen of juist het onbekende.

Je weet immers niet van te voren wie je eventuele collega’s zullen worden. Of stel dat je leidinggevende iemand is met wie je moeite hebt? En ligt het dan aan die leidinggevende of aan jezelf? En welke verwachtingen zullen er daar zijn? Zal het wel lukken om jezelf te bewijzen?

Vele logische vragen die door je hoofd kunnen gaan waardoor je op voorhand al het angstzweet in je handen hebt staan. Of misschien is dit al genoeg om het nieuwe avontuur te stoppen voordat het goed en wel begonnen is. Zonde!

Daarom bespreek ik in dit artikel hoe je met meer zelfvertrouwen op zoek kunt gaan naar die nieuwe leuke baan en wat je kansen van slagen kunnen vergroten.

Zoektocht naar die leuke, passende functie?

Natuurlijk kan het zo zijn dat je toevallig die leuke functie tegenkomt en dat de bal op die manier aan het rollen gaat. Mocht dit niet het geval zijn dan kan je alsnog de touwtjes in eigen handen nemen.

Via zoekmachines is het gemakkelijk om op zoek te gaan naar vacatures of naar bedrijven waar jij zou willen werken. Zo zijn er verschillende websites waar een legio aan vacatures te vinden zijn. Met behulp van verschillende filters kan je hier een goede zoektocht hebben.

Weet je in welke tak van sport je zou willen en kunnen werken? Dan kan je via zoekmachines of Maps op zoek gaan naar bedrijven in de buurt. Op deze manier klik je gemakkelijk door naar de betreffende websites waarop doorgaans ook een kopje ‘vacatures’ of ‘werken bij’ te vinden is.

Staat hier geen passende vacature op? Dan is er nog steeds een mogelijkheid om binnen te komen. Veel mensen denken dat een open sollicitatie geen zin heeft, maar het tegendeel is waar!

Ik ken ontzettend veel voorbeelden van mensen die een open sollicitatie stuurden naar de plek waar zij graag wilden werken en die op deze manier aan een baan zijn gekomen.

“Er zijn websites waar je al foto’s kunt vinden van medewerkers, wellicht helpt dit je een beetje over de angst voor het onbekende heen”

Of je het kunt vinden met je collega’s en nieuwe baas weet je nooit vooraf, dus dat zal een kwestie zijn van in het diepe durven duiken.

Mocht je inderdaad op een nieuwe plek komen te werken, dan is een open houding al het halve werk. Durf op anderen af te stappen en je voor te stellen en wees niet bang om vragen te stellen.

Jouw opvallende sollicitatiebrief?

Voordat je je voor kunt gaan stellen aan je nieuwe collega’s, heb je nog wel wat dingen te doen. Een sollicitatiebrief schrijven bijvoorbeeld.

Wat belangrijk is om te onthouden is dat je op wilt vallen en je potentiële nieuwe werkgever een goed beeld van jezelf wilt geven. Die eerste indruk is ontzettend belangrijk! Is deze niet goed dan zal je al niet worden uitgenodigd voor een gesprek.

Natuurlijk kan het verschillen per carrière tak wat de beste manier van jezelf presenteren is, maar een goede brief zonder spelfouten is toch wel heel belangrijk. Een pakkende opening is een aanrader, iets waardoor de lezer denkt: “hey, dit moet ik lezen. Wie is deze persoon?”

Vervolgens is het goed om iets over jezelf te vertellen, maar ook om door te laten schemeren dat je al iets weet over het bedrijf of dat je de website hebt bekeken.

“Geef iets specifieks aan van het bedrijf waarom je graag bij hen zou willen werken of wat je zo goed aan hen vindt”

Positief of arrogant?

Jezelf positief neerzetten is een absolute ‘do’, maar arrogant overkomen valt dan weer onder ‘don’t’. Die scheidingslijn kan heel dun zijn dus hierop letten is geen overbodige luxe.

Breng energie en enthousiasme over in je brief, maar wees niet te amicaal. Het is tenslotte nog altijd een sollicitatiebrief en geen mail aan je beste vriend of vriendin

Mocht je een foto van jezelf bij de sollicitatiebrief willen voegen, wees dan kritisch op de foto die je hiervoor gebruikt. Kies bij voorkeur een foto uit waarop je lacht en waar je op lijkt.

Het gebeurt namelijk echt dat men de sollicitant soms nauwelijks herkent van de foto en dan zit je weer met de eerste indruk die iemand ‘live’ van je krijgt. Wijkt deze af van de foto dan wordt er sneller gedacht dat andere dingen wellicht ook niet helemaal overeen zullen komen.

Het sollicitatiegesprek

Het is gelukt, je wordt gebeld en uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek! Of je er nu mee overvallen wordt of niet, reageer enthousiast.

“Jouw verwarring kan namelijk ook de indruk wekken dat je liever niet was uitgekozen en dat zou jammer zijn”

Hoe pak je het gesprek zelf vervolgens aan? Ten eerste is bijna iedereen wel als ze naar een sollicitatiegesprek gaan. In mijn ervaring begrijpen alle werkgevers dit en zijn de zenuwen an sich geen enkel probleem.

Bedenk van tevoren wat je aantrekt. Zoek iets uit wat passend is bij zowel de werkplek als de functie. Wanneer handen schudden weer de norm is, geef dan een goede, stevige handdruk.

Kijk de ander aan en doe dit ook tijdens het gesprek. Op deze manier straal je zelfvertrouwen uit. Wees jezelf in het gesprek. Natuurlijk moet je niet alles er zomaar uit flappen, maar het is juist goed als de werkgever een reëel beeld van je krijgt.

Noem voorbeelden in je antwoorden en laat merken waarom deze functie geknipt is voor jou. Vergeet trouwens ook niet te glimlachen tijdens het gesprek. Een glimlach wekt vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? en geeft je een prettige uitstraling.

De werkgever zal het een pluspunt vinden als hij de indruk krijgt dat je je hebt voorbereid op dit sollicitatiegesprek. Zorg dat je een aantal vragen paraat hebt die je kunt stellen. Op deze manier laat je merken dat je je verdiept hebt in het bedrijf, maar ook dat je moeite doet om het bedrijf nog beter te leren kennen.

Aan het eind van het gesprek doe je er goed aan om je gesprekspartner(s) te bedanken voor hun tijd. Vervolgens neem je met opgeheven hoofd afscheid en vertrek je. Deze zelfverzekerde houding straalt vertrouwen uit. Vertrouwen in jou en dat je weet wat je doet.

Het grappige is dat je je niet eens écht zo zelfverzekerd hoeft te voelen als je je voordoet. Al die kleine dingen, van een goede handdruk tot oogcontact, rechte schouders en een glimlach, insinueren zelfvertrouwen terwijl je je vanbinnen misschien stikzenuwachtig voelt. Met deze tips zorg je ervoor dat jij de enige bent die van deze zenuwen op de hoogte is.

Yes, nieuw baan! En nu?! TIPS

Je hebt de eerste stap gezet naar meer geluk in je carrière, je hebt een nieuwe baan! En ook al voelde het solliciteren goed (dankzij de bovenstaande tips). En is je nieuwe werkgever voor je cv gevallen, toch bekruipt je een gevoel van onzekerheid.

Zijn mijn nieuwe collega’s wel leuk? Heb ik de nieuwe werkzaamheden snel onder de knie? Heb ik wel de juiste keuze gemaakt? Dit is een greep uit onzekerheden die de kop op kunnen steken als je een nieuwe baan hebt geaccepteerd.

“Hoe zorg je nu voor meer zelfvertrouwen bij je nieuwe werkgever?”

1. Ga uit van je ervaring

Is je cv er op basis van je ervaring uitgepikt? Dan is dat niet voor niets. Genoeg mensen die hun cv maken en een paar maandjes of jaartjes ervaring extra noteren (ja, dit komt helaas nog voor). Maar jij niet.

Jij hebt al geruime tijd -met succes- in een specifieke branche gewerkt, dus je weet echt wel waar je het over hebt. Die ervaring is je kracht. Put daar dan ook vertrouwen uit.

Die nieuwe baan heb jij met al je ervaring zo onder de knie. Ook zonder specifieke ervaring kun je natuurlijk gemakkelijk leren en groeien.

2. Kleding maakt de man/vrouw

Niemand kan ontkennen dat lekker in je vel zitten een zeer positief effect heeft op je uitstraling en daarmee ook op je zelfvertrouwen. Zorg ervoor dat je blij bent met jezelf en een ander wordt dat automatisch ook.

De juiste houding, schouders recht, kin omhoog en kleding waar jij jezelf goed in voelt. Kom goed verzorgd voor de dag, glimlach regelmatig en maak oogcontact met je collega’s. Zo groeit je zelfvertrouwen vanzelf.

3. Spreek krachtig – niet hard

Naast je voorkomen is hoe je spreekt een gemakkelijke manier om indruk te maken op je nieuwe werkgever. Dus, als je een introvert persoon bent kun je taal gebruiken om te laten zien dat je zelfverzekerder wordt.

“Houd er rekening mee dat het volume en de toon van je stem een ​​belangrijke rol spelen bij het opwekken van vertrouwen”

Klink niet ‘voorzichtig’ als je spreekt. Spreek in plaats daarvan met een spreekwoordelijke punt aan het einde. Met andere woorden: spreek bevestigend en met gezag. Je kunt het beste zinnen die beginnen met ‘ik denk’ en ‘ik voel’ beperken.

In een vergadering waar anderen de discussie domineren, kun je het beste niet altijd wachten tot iedereen klaar is met spreken, want dan krijg je misschien nooit de kans. Wees daarom bereid om -beleefd maar stevig- een bijdrage te leveren.

4. Hoe is jouw lichaamstaal? (video)

5. Stel niet te hoge eisen

Rome is niet in een dag gebouwd, en ook die bouwers moesten ervaring opdoen binnen hun vakgebied. Dat wil zeggen dat je jezelf gewoon ook tijd moet geven en gunnen om aan je nieuwe baan te wennen.

Verwacht niet dat je na een week al functioneert alsof je er al tien jaar werkt. Dat kan en zal niemand ook van je verwachten. En, omdat je ook maar een mens bent, kun je echt niet iedere dag op de top van je kunnen presteren.

Stap voor stap groeien, waarbij iedere dag weer nieuwe kansen biedt, zo krijg je iedere dag meer zelfvertrouwen. Ging het vandaag niet zo goed? Trek er je les uit en pak het morgen opnieuw aan. Het hoort allemaal bij het leerproces.

6. Zorg goed voor jezelf

Natuurlijk geldt deze tip altijd: doe aan lichaamsbeweging, neem voldoende rust en eet gezond. Door te bewegen zorg je dat je meer positieve energie aanmaakt. Daardoor voel je je zekerder, heb je meer energie en kun je beter stress reguleren. Beweging is de belangrijkste ontstresser.

Ook voldoende rust in de eerste periode bij een nieuwe baan is erg belangrijk. Ga iets eerder naar bed en neem als het kan wat meer tijd voor jezelf. Als je gezond eet dan geeft dat een veel beter gevoel over jezelf dan wanneer je dag in dag uit junkfood naar binnen werkt. Kies dus vaker voor gezonde voeding.

7. Hoe is jouw flow?

Zorg ervoor dat je je behaalde doelen (hoe klein of groot dan ook) viert door jezelf te belonen voor ieder behaald doel. Door de successen te vieren, kom je in een positieve flow, die dan leidt tot meer successen.

Zeker als je aan een nieuwe baan begint, kun je echt iedere stap vieren. Dit kun je doen door jezelf een compliment te