Meer zelfvertrouwen door hypnose

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan erg vervelend zijn. Vaak ligt de oorzaak al in de kindertijd of in een eerdere, vervelende situatie. Echter is zelfvertrouwen iets waar je elf aan kunt werken. Hiervoor zijn diverse behandelmethodes, een daarvan is hypnose. Hypnotherapie kan je helpen om het zelfvertrouwen te vergoten en zo weer wat zelfverzekerder in je schoenen te staan.

Hoe pak ik het probleem aan?

Bij elk probleem dat je hebt is het altijd goed om eerst te onderzoeken waardoor het probleem is ontstaan. Op deze manier kun je het probleem bij de wortel aanpakken en herhaling grotendeels voorkomen.

“Waar komt de onzekerheid vandaan? Waarom vertrouw je niet op jezelf en welke vervelende gevolgen heeft dit gebrek aan zelfvertrouwen voor jou?”

Wanneer deze punten duidelijk zijn kun je het probleem gaan aanpakken. Hypnose kan je hierbij heel goed helpen. Een gebrek aan zelfvertrouwen wordt namelijk vaak veroorzaakt door een negatief zelfbeeld en gedachten die totaal niet realistisch zijn.

Deze bevinden zich in je onderbewust zijn. Je denkt niet van goh laat ik mezelf nu eens slecht vinden. Nee dit gaat automatisch en dus onbewust. Dit onderbewustzijn wordt bij hypnose aangesproken.

Wat is het onderbewust zijn

Het onderbewustzijn zorgt er voor dat jij dingen denkt of doet waar je niet over nadenkt. Je neemt niet bewust het besluit om te denken dat jij weer eens gaat falen, dat gevoel komt vanuit je onderbewust zijn.

Bij hypnose word het onderbewustzijn en alle handelingen die daar uit voort komen, aangesproken. Met hypnose kun je op een ontspannen manier ook heel goed inzicht krijgen in je zelf. Wat ben ik, wat doe ik en vooral waarom doe ik het eigenlijk.

Je wordt je dus bewust van je onbewuste acties. Het onderbewustzijn laat je handelingen doen waar je eigenlijk niet meer over nadenkt omdat het onderbewust zijn je stuurt vanuit ervaringen met de actie in het verleden.

Als voorbeeld nemen we koffie drinken. Waarschijnlijk ben je jezelf niet meer ervan bewust dat je suiker in de koffie doet en roert. Dit neemt je onderbewustzijn voor je waar. Je hoeft hier niet meer over na te denken. De automatische piloot dus.

 

Het onderbewustzijn veranderen

Tijdens een hypnosesessie wordt jouw onderbewustzijn aangesproken op zijn gedrag. Niet alle handelingen die je automatisch doet zijn gewenst.

Wanneer iemand een nare opmerking geeft zal je merken dat je automatisch geen antwoord geeft en in elkaar duikt. Dit heeft het verleden jou geleerd. De vorige keer heeft het je wellicht geholpen dus heeft je onderbewustzijn dit opgeslagen als de handeling die het moet verrichten in deze situatie.

Maar dit is misschien niet wat je wilt. Je wilt voor jezelf opkomen en vol zelfvertrouwen je omdraaien en iets terug gaan zeggen. Echter is het heel moeilijk om voor je zelf op te komen als je lichaam direct in elkaar kruipt en dus het tegendeel laat zien.

Wanneer je onder hypnose bent kun je deze gedragingen en reacties dus veranderen. Je kunt veranderen hoe je lichaam en geest reageert op bepaalde situaties. Dit wordt ook wel opnieuw programmeren genoemd.

Wat is hypnose?

Nu we weten wat hypnose kan doen voor je onderbewustzijn en hoe je dus het zelfvertrouwen kan vergroten, willen we natuurlijk ook graag weten wat hypnose nu eigenlijk is.

Allereerst is hypnose niets engs of bovennatuurlijks. Vaak word er een beetje zweverig over gedaan, maar hypnose wordt steeds meer erkend in de medische wereld. Vaak word hypnose ook wel uitgelegd als een situatie waarin je breinactiviteit even lager is. Hierdoor word je vatbaarder voor een suggestie en is het makkelijker om problemen aan te pakken.

Eigenlijk komen we dagelijks een paar keer in een hypnose toestand terecht zonder dat we dit in de gaten hebben of eigenlijk kennen.

“Ken je de situatie dat je een boek aan het lezen bent en alles om je heen even vergeet? Je hebt niet door dat er iemand binnen komt omdat je eigenlijk in een staat van hypnose was. Of een situatie dat je in de auto rijd en opeens beseft dat je er al bijna bent?”

Je onderbewustzijn kent deze route en je legt hem op de automatische piloot af, je was als ware in een soort hypnose trance. Al deze situaties ben je in een lichte staat van hypnose, er is dus niets raars aan. Wanneer je onder hypnose gaat kom je in een staat van totale ontspanning en tevens focus.

Zodra je lichaam zich ontspant zal de brein activiteit afnemen. Dar de afname van de activiteit ben je vatbaarder van andere suggesties. De hypnose therapeut kan op dat moment contact maken met jouw onderbewustzijn en hier de negatieve gedachten omzetten naar positieve gedachten.

Zo kun je door hypnose therapie een groter zelfvertrouwen krijgen in de dingen die je zelf doet. Hoeveel sessies je nodig hebt is niet te zeggen. Er zijn mensen die met 1 sessie al geholpen zijn, bij andere ligt het probleem dieper en zijn er meer sessies nodig.

Hypnose, zelfvertrouwen en sport

Hypnose wordt ook vaak gebruikt om sport prestaties te verbeteren. Wanneer je als sporter een keer, vaak in jouw ogen, gefaald hebt, zal je zelfvertrouwen om het volgende keer te laten lukken flink gedaald zijn.

Hierbij kan hypnose uitkomst bieden. De hypnose richt zich in dat geval er op dat je zelfvertrouwen krijgt in je eigen sport prestaties. Jij kunt die snelle tijd ook halen of dat mega doelpunt scoren.

Het is vaak een kwestie van geloven in jezelf en wanneer het een keertje is mis gegaan zal je dat vertrouwen in jezelf niet zo snel meer vinden. De hypnotherapeut kan in dat geval proberen in het onderbewustzijn de negatieve gedachten weg te halen en te vervangen voor een positieve gedachten. Bijvoorbeeld dat mee doen nog altijd belangrijker is als winnen.