Meer zelfvertrouwen krijgen? Ontdek het via-via-compliment!
15 oktober 2015 
1 min. leestijd

Meer zelfvertrouwen krijgen? Ontdek het via-via-compliment!

Soms zijn onderzoeken zo briljant en ook zo makkelijk toe te passen in de praktijk! Tijdens de opleiding oplossingsgericht werken kwam een onderzoek ter sprake naar de manier waarop mensen omgaan met complimenten.

Nou was tijdens de trainingen zelfvertrouwen die ik geef en in mijn omgeving al duidelijk geworden dat veel mensen een compliment maar lastig vinden om te ontvangen. Vaak wordt het compliment weggewuifd, weggeschoven, aan een ander toegekend en dergelijke. Waarbij overigens ook opvalt dat een negatieve opmerking wel wordt ontvangen en niet snel naar een ander wordt doorgeschoven… Dat is al interessant op zich.

Waar het om gaat is dat gebleken is uit onderzoek dat een indirect compliment, oftewel een via-via-compliment veel sterker binnenkomt en effect heeft op eigenwaarde en zelfvertrouwen dan een direct compliment. Een geweldig voorbeeld uit het onderzoek: een jonge moeder rijdt met haar dochtertje in de kinderwagen door een winkelstraat. Diverse mensen kijken in de kinderwagen naar de jonge baby. Zodra ze tegen de jonge moeder zeggen: wat heb jij een lieve baby, dan reageert de moeder daar op. Natuurlijk is ze blij, maar ze zegt ook in veel gevallen: Nou, ze huilt natuurlijk ook wel eens hoor!
Niet veel later gaat de jonge moeder in de rij bij een kassa. Achter haar staan twee mensen. Ze kijken even in de wieg, draaien zich dan weg van de moeder en zeggen tegen elkaar: heb je die lieve baby gezien van die mevrouw hier? Het effect: de moeder straalt en glimt van trots…

Hij wordt nog mooier! Zeggen de mensen tegen de moeder rechtstreeks: u moet wel een goede moeder zijn met zo’n lief kind, dan gaat de moeder zich bijna verdedigen. Natuurlijk is ze blij met het compliment, maar er zijn allerlei excuses te verzinnen dat ze soms ook wel eens geen goede moeder is.
Spreken de mensen tegen elkaar over de moeder: zo’n lieve baby, die zal wel een heel goede moeder hebben, dan straalt en glimt de moeder nog meer…

Kijk maar eens naar je eigen leven: in hoeverre neem jij complimenten aan en geef je complimenten: direct of via-via. En ontdek maar eens dat een indirect compliment aan iemand veel meer effect heeft dan een rechtstreeks compliment! Dat geldt voor jou en voor de ander. Dus wil je zelf meer zelfvertrouwen? Geef dan complimenten en ook via-via-complimenten. Dan groei je zelf en laat je de ander meegroeien! Werkt ook briljant bij kinderen en pubers!

Meer artikelen over persoonlijke groei