Meer zelfvertrouwen krijgen - Waarom is het zo moeilijk en wat kun je eraan doen?
13 augustus 2019 
6 min. leestijd

Meer zelfvertrouwen krijgen - Waarom is het zo moeilijk en wat kun je eraan doen?

Er bestaan talloze tips die je kunnen helpen om direct je zelfvertrouwen te vergroten. Echter, voor een dieper zelfvertrouwen dat zich in de kern van je wezen bevindt, is een andere benadering vereist.

Begrijp eerst de misvatting van het verkrijgen van zelfvertrouwen, want dat is zeer belangrijk. Gebruik vervolgens je ervaringen om zelfvertrouwen te krijgen en definieer tenslotte je angst goed, want wanneer je duidelijkheid hebt over wat je te wachten staat, zul je er vertrouwen in hebben om het aan te nemen.

De misvatting over het verkrijgen van zelfvertrouwen

“Ik ken veel mensen die zelfvertrouwen proberen te ontwikkelen en ik weet dat de meeste van hen het niet zullen halen”

Ja, dat klopt. Het maakt niet uit welk boek ze lezen, van wie ze het hebben geleerd, welke methoden ze hebben gebruikt of zelfs wat hun huidige niveau is. Ze denken dat ze, door dat te doen, op een dag dat onhoudbare vertrouwen krijgen dat hen de moed zal geven om als nooit tevoren het leven vol zelfvertrouwen te beginnen.

“Ze zien vertrouwen alsof het een voorwerp is dat ze kunnen pakken. Het is of je het hebt of niet. En als je het eenmaal hebt, word je getransformeerd in een ander persoon”

Maar goed, meestal zullen veel van deze mensen het vroeg of laat opgeven, hoezeer ze het ook proberen. Ze kunnen schijnbaar niet die plek vol vertrouwen bereiken. Nou, het is geen wonder. Het is omdat het niet bestaat!

Zelfvertrouwen heb je niet van nature

Mensen geloven dat succesvolle individuen van nature zelfvertrouwen hebben en geen twijfels hebben. Dat is niet waar. Hoe slim, succesvol, getalenteerd of capabel iemand ook is, niemand is absoluut vrij van twijfel.

“Er is de mogelijkheid om succes te hebben en te falen in elke situatie. Michael Jordan heeft twijfels, evenals Einstein, Leonardo Da Vinci en alle anderen”

Deze individuen hebben echter iets dat hen onderscheidt van anderen. Het verschil is dat deze personen zich ervan bewust zijn dat de staat van absoluut vertrouwen niet kan worden bereikt.

Dus, in tegenstelling tot veel anderen, wachten ze niet tot ze voldoende zelfvertrouwen hebben. Ze wachten niet tot ze geen twijfels meer hebben. In plaats daarvan ondernemen ze, ondanks de twijfel, actie. Ze bereiden zoveel mogelijk voor en ondernemen dan actie. Zoals ik ook altijd aangeef: Actie wordt beloond.

Ze proberen niet alle twijfels weg te nemen en ze zijn ook niet 100% zelfverzekerd voordat ze een beslissing nemen of een actie ondernemen.

Als je 100% zeker wilt zijn voordat je iets probeert, kun je er zeker van zijn dat je niet veel dingen zult proberen. Voorbereiding kan alleen zoveel doen voor je zelfvertrouwen, nadat je je zoveel mogelijk hebt voorbereid! Doe het gewoon, dat is hoe het moet!

Zelfvertrouwen of gebrek aan zelfvertrouwen wordt opgedaan door ervaring

Zelfvertrouwen wordt opgedaan door ervaring. Een in het verleden behaald succes, of prestatie, geeft ons vertrouwen dat we het opnieuw kunnen bereiken of iets soortgelijks kunnen doen.

Wanneer we iets proberen te doen, analyseert ons brein automatisch de kans op succes. Het zoekt naar tekenen en aanwijzingen die ofwel succes, ofwel falen ondersteunen. Dit is waar we ons vertrouwen krijgen.

Niets geeft een sterkere indicatie dan een eerdere succeservaring. Daarmee is het bewijs gegeven dat iets kan worden bereikt omdat het eerder is gebeurd. Dus, waarom zou het niet opnieuw gebeuren?

Vervolgens wordt dit een cyclus, want hoe meer succes je ervaart, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt. Dit extra vertrouwen drijft je naar verder succes en zo verder. Dit is de reden waarom zelfverzekerde mensen steeds zelfverzekerder worden en steeds succesvoller worden.

Ervaringen uit het verleden zijn belangrijk

Dus, terwijl het verkrijgen van zelfvertrouwen uit ervaringen uit het verleden komt, valt helaas ook het omgekeerde voor.

“Net zoals de ervaring van succes ons kan helpen bij het verkrijgen van zelfvertrouwen, zullen eerdere ervaringen met falen ons niveau van zelfvertrouwen verlagen”

Dus uiteindelijk gaat het erom dat je gewoon geen ervaring hebt, maar eerder de kwaliteit van de ervaring. Of om nauwkeuriger te zijn, de interpretatie van de ervaring. We kunnen niet controleren wat er gebeurt, maar we kunnen onze interpretatie besturen via hetgeen er is gebeurd.

Iedereen kent wel eens een tegenslag

Tonen succesvolle mensen tegenvallers? Hebben ze moeilijke tijden? Natuurlijk doen ze dat. Hoewel ze tegenslagen ervaren, zien ze die nooit als mislukkingen. Voor hen zijn die ervaringen waardevolle lessen, gaven ze een kans om hun vaardigheden te perfectioneren, kennis te vergaren en brachten ze hun uiteindelijk dichter bij het bereiken van hun doel.

Door een dergelijke interpretatie te hebben, zal elke ervaring die ze hebben positief worden bekeken en zullen ze bijdragen aan het verkrijgen van zelfvertrouwen. Laat de voorbije mislukte ervaringen je zelfvertrouwen niet verlagen, maar interpreteer al je ervaringen op een positieve manier zodat je er vertrouwen in zult krijgen, ongeacht wat de ervaring is.

Het is niet zo moeilijk om dit te doen. Denk nooit dat je liegt of dat je jezelf voor de gek houdt. Onthoud dat elke situatie beide zijden van de medaille heeft, zowel positief als negatief.

“Elke crisis biedt een kans en elk verlies biedt winst”

Met andere woorden, door je ervaring positief te interpreteren, draai je de waarheid niet, maar focus je je meer op het positieve dan op het negatieve.

Maak er een gewoonte van om positief te denken

Oefen dagelijks om op deze manier op een situatie te reageren. Maak er een gewoonte van om jezelf meteen af ​​te vragen “Wat kan ik hieruit leren?” of “Wat is er zo geweldig aan deze situatie?”. Dit zijn uitstekende vragen om te stellen wanneer je moeilijke tijden tegemoet gaat. Of start met een persoonlijk affirmatie.

Meer-zelfvertrouwen-krijgen-vrouw

Vertrouwen krijgen in elke situatie: uw angsten verduidelijken

Vaak maken we onze angsten niet duidelijk en houden we die erg vaag. Dit is een vergissing omdat het de indruk wekt dat de situatie onbekend is en dat vermindert ons vertrouwen om ermee om te gaan.

Door de details te identificeren, kunnen we duidelijk zien waar we mee te maken hebben en dat geeft ons meer vertrouwen om het onder ogen te zien. Bovendien zullen we ons vaak realiseren dat de situatie veel beter is dan we aanvankelijk dachten. Het is de vaagheid waardoor het moeilijker leek dan het in werkelijkheid is.

Conclusie: de beste remedie voor zelfvertrouwen

Dus, wat is de beste manier om zelfvertrouwen te krijgen? Kijk gewoon elke situatie recht in de ogen. Hoe meer je doet, hoe meer ervaring je hebt en hoe meer je een beroep kunt doen op die ervaring om je vertrouwen te geven. Deze ideeën en methoden zullen je zeker helpen. Dit zal een cyclus creëren die meer en meer vertrouwen opbouwt. Ken je onze 50 zelfvertrouwen tips al? Klik hier en download ze volledig gratis…

Meer artikelen over persoonlijke groei