Mindful eten: met aandacht genieten van je maaltijden!
Wil je weten hoe je mindful kan eten? Of ben je op zoek naar goede oefeningen om mindful te eten? Goed dat je mijn artikel hebt gevonden. Ik help je graag. Bekijk hieronder de mindful eten inhoudsopgave:
Mindful eten – inhoudsopgave:
In mijn vorige blog heb je kunnen lezen over mindfulness koken. Een goede aanvulling hierop is mindful eten. Net zo belangrijk en ook één van de handige mindfulness oefeningen voor thuis. In je eigen omgeving op jouw manier toepassen en uitproberen. Wat het is en hoe je dit kunt doen lees je natuurlijk hieronder:
Wat is mindful eten?
Het klinkt misschien een beetje gek: mindful eten. Ik vond het ook in het begin nogal ver gezocht. Toch is dit helemaal niet zo gek.
Zeker wanneer je bezig bent met mindfulness koken is dit een goede aanvulling. Want bij het koken ben je ook echt bezig met wat je op dat moment aan het doen bent, stap voor stap. Bij mindful eten doe je dit ook. Je staat in eerste instantie stil bij wat je eet en je eetgewoonten.
Het is dus ook een bewustwording en eventueel een eye- opener, wanneer je bijvoorbeeld wat gezonder wil gaan eten, of wanneer je af wil vallen. Je leert op deze manier om te eten met aandacht. Hierdoor ga je langzamer eten, meer van het desbetreffende eten genieten en beter luisteren naar de signalen van je lichaam.
Automatische piloot
Eten is iets dat veel mensen op de automatische piloot doen. Je moet het nu eenmaal elke dag doen, de verleidingen van eten om ons heen zijn enorm groot én eten kun je makkelijk tegelijk met allerlei andere activiteiten doen.
Mindful eten is een methode in de mindfulness om een andere relatie met eten op te bouwen. Het gaat niet over wat je eet, maar om bewustwording van hoe en waarom je eet. Dit bereik je door het met aandacht te observeren van alle ervaring rondom eten. Denk hierbij aan:
- Smaken
- Geuren
- Honger
- Verzadiging
- Gedachten bij het eten
- Emoties bij het eten
Kan ik wel mindful eten? (korte video)
Aan mindful eten kun je net als bij alle eerdere mindfulness oefeningen voor thuis niets mis doen. Er zijn geen regels, je hoeft niets te bereiken, het kan niet mislukken. Je hoeft je alleen maar bewust te zijn van wat er gebeurt.
Dus ook als dingen niet ‘perfect’ gaan. Je merkt het op, leert er iets van en gaat daarmee verder. Trouwens, ik vind perfectie ook ontzettend saai. Het leven kan niet perfect verlopen. Ik leg het je uit in een korte video:
Oefeningen voor mindful eten
Nu je een beetje weet wat mindful eten is, kan ik me voorstellen dat je nog niet weet hoe je dit dan kan doen. Ook dat snap ik, want ook ik had hier in het begin geen idee bij.
En ook bij deze mindfulness oefening geldt, dat je klein moet beginnen. Ga het met kleine stappen uitproberen en breidt het zo verder uit. Waar je begint met een kleine en korte oefening kun je dit later toepassen tijdens het nuttigen van bijvoorbeeld je diner.
Oefening 1: waarnemend eten
Deze oefening is als het ware de basis van mindful eten: je geeft gedurende een paar minuten volle aandacht aan een klein stukje voedsel en gebruikt daar al je zintuigen bij. Je merkt hierbij tot in detail welke sensatie, gedachte of gevoel dat oplevert op dat moment. Je zou er bij wijze van een spreekbeurt over kunnen houden.
De oefening kun je doen met verschillende soorten voedsel. Het is interessant om het verschil met gedachteloos eten te ervaren. En te merken hoeveel verrassing er in het gewoonste hapje kan zitten. Zet je innerlijke criticus ook even op uit 😉
“Hoe vaker je deze manier van eten toepast, hoe beter. Het spreekt waarschijnlijk wel voor zich dat het niet realistisch is om een hele maaltijd lang zo te werk te gaan”
Dit zou het eten ook eerder vervelend maken, in plaats van dat je er meer door kan genieten. Probeer het bijvoorbeeld te doen bij elke eerste hap van een maaltijd. Of één keer per dag bij een snack op een rustig moment.
Oefening 2: fijnproeven
Fijnproeven is een korte oefening die je helpt een fijnproever te worden. Weet jij eigenlijk wat je echt lekker vindt? En waarom? Wat is het effect van een bepaald soort voedsel op je? Zijn de snacks waar je fan van bent echt wel zo lekker?
Dat kun je leren herkennen door systematisch en met aandacht voedsel te ‘keuren’. Deze oefening heeft als resultaat, dat je bewuster kunt kiezen wat jij echt graag wil eten.
Deze oefening verrast vaak vele mensen. Soms denk je te weten wat je zo lekker vindt, maar blijkt dit door deze oefening toch anders. Je kunt het met één voedingsmiddel doen, maar je kunt ook meerdere soorten vergelijken.
Bijvoorbeeld: verschillende smaken chips, noten of stukjes brood. Zorg ervoor dat je echt waarneemt wat je proeft en probeer je niet te laden leiden door je gedachten.
Oefening 3: Eten ervaren per hap
Na bovenstaande korte oefeningen los van je ontbijt, lunch of diner kun je deze oefening thuis toepassen tijdens bijvoorbeeld het avondeten. Schenk hierbij echt alle aandacht aan je eten.
- Ga zitten en zet tv, smartphone of laptop uit;
- Ruik aan het eten, proef het eten terwijl je kauwt. Probeer de smaken te onderscheiden, ervaar de structuur;
- Houd je aandacht bij het eten. Als je afdwaalt, haal je je aandacht simpelweg terug naar de sensatie van het eten.
Hierdoor zal je eten intenser smaken. Wanneer je deze oefening meerdere keren herhaalt en met enige regelmaat, zal je zelfs kunstmatige stoffen van eerlijke voedingsstoffen kunnen onderscheiden.
Oefening 4: wachten met de volgende hap
We zijn al snel geneigd de ene na de andere hap naar binnen te schuiven. Doe dit eens niet. Proef, kauw, ervaar, slik en wacht tot het eten wat naar beneden is gezakt, richting je maag. Neem dan pas de volgende hap.
Door op deze manier te eten voorkom je veel problemen (buikpijn, maagzuur, boeren, darmklachten) en ervaar je het eten veel intenser. Tevens helpt het je te ontspannen. Je kan op deze manier echt ontspannen eten.
Rustig eten zorgt ervoor dat je echt even de tijd neemt om te eten. En dat is fijn, want je lichaam heeft tijd nodig om de binnenkomende voeding te verwerken.
“Pas na zo’n twintig minuten krijgen je hersenen een signaaltje dat er eten binnenkomt!”
Het komt dus ook pas later binnen dat je vol zit. Hierdoor eten we ook vaak teveel, want doordat we te snel eten, merken we het te laat. Als je op deze manier eet, kun je ook tijdig stoppen omdat je het volle gevoel op tijd zult ervaren.
Wil je veel meer oefeningen en tips?
Probeer bovenstaande tips eens meermaals thuis uit. Wil je hierna meer weten over mindful eten? Of meer tips erover? Dan is dit boek mindful eten zeker een aanrader.
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van zelfvertrouwen.com vind je honderden blogs met handige tips voor meer zelfvertrouwen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Mindfulness oefeningen voor thuis voor beginners
- Mindfulness oefeningen bij een angst- of paniekaanval: dit is belangrijk!
- Mindful wandelen: 3 handige oefeningen