Omgaan met keuzestress? Zo maak je kiezen makkelijker. 6 tips!
13 februari 2015 
in Stress
3 min. leestijd

Omgaan met keuzestress? Zo maak je kiezen makkelijker. 6 tips!

Omgaan met keuzestress, hoe doe je dat? Twijfel je of je wel of geen huis moet kopen? Een baan zoeken? Voor jezelf beginnen? Een jaartje door Azië reizen? Trouwen, samenwonen of vrijgezel blijven? Kinderen? Nu of straks? Herken je dat? Troost je. Veel twintigers en dertigers vinden het moeilijk te kiezen. Zij zijn opgegroeid in welvaart, met ongekende mogelijkheden en het idee dat het leven maakbaar is. Maar, juist die grote vrijheid van alles kan en mag, boezemt angst in. Want, wat als je keuze tegenvalt? Tips om kiezen makkelijker te maken.

Keuzestress komt niet zo maar uit de lucht vallen. Het is een gevolg van de meerkeuzemaatschappij waarin je leeft. Wat je kiest, dat ben je en bepaalt je identiteit. Je dromen realiseer jij. Dus jij beslist, bepaalt en maakt de keuzes.

En dat is soms best moeilijk en lastig in een maatschappij waarin zoveel valt te kiezen. Want, hoe weet je of je een goede keuze maakt uit dat enorme aanbod aan mogelijkheden?

Dat kost tijd en energie en kan gepaard gaan met de nodige angst, twijfel en keuzestress, en wanneer hak je een knoop door?

Omgaan met keuzestress? 6 tips!

De enorme keuzevrijheid tegenwoordig is fijn, maar zorgt ook voor angst, twijfel en onzekerheid. Dat kan je gestresst maken. Zorgen dat je bijvoorbeeld slecht slaapt, snel geïrriteerd bent en last van vermoeidheid hebt. Krop het niet op. Ontspan geregeld en praat erover. Want, geef je toe dat kiezen lastig voor je is? Dan heb je de eerste stap al gezet. Je bent je er bewust van en dat maakt het een stuk gemakkelijker er iets aan te doen. Enkele tips die je helpen omgaan met keuzestress.

Tip 1. Luister naar echte, eerlijke mensen

Okay, je hebt honderden of duizenden vrienden die je volgen op sociale netwerken. Zij vertellen dat hun leven op rolletjes loopt én helemaal fantastisch is. Maar geloof je dat? Zijn zij eerlijk? Kennen die tig mensen je überhaupt? Staar je niet blind op dat online leventje. Luister naar echte mensen die je van haver tot gort kennen. Als kind, puber en jongvolwassene. Investeer je tijd en energie in die personen. Zij kunnen je beter helpen kiezen dan al die toneelspelers op sociale netwerken.

Tip 2. Hak de knoop gewoon door

Eindeloos blijven dubben, maakt je keus echt niet eenvoudiger. Maak het jezelf wat gemakkelijker. Stel jezelf een deadline en hak de knoop door. Immers, 100 procent zekerheid krijgen is schier onmogelijk. Verspil er daarom verder ook geen kostbare energie aan. Schud de keuzestress van je af. Je raakt alleen maar gefrustreerd en het maakt je alleen onzekerder.

Tip 3. Keuzes zijn zelden definitief

Kiezen voelt vaak als definitief. Het moet A of B worden. Maar weet je? Dat is zelden het geval. Heus. Het is namelijk bijna altijd mogelijk om achteraf zaken bij te sturen of je uitgestippelde koers te veranderen. Dus daarom: er zijn geen foute keuzes. Leer van wat je kiest, doe er je voordeel mee en ga verder.

Tip 4. Wat wil jij echt?

Kiezen is moeilijk als je bijvoorbeeld bang bent fouten te maken óf iedereen te vriend wilt houden. Doe wat jíj belangrijk vindt en wilt. Geloof in jezelf. Jij weet waar je goed in bent. Wat je zwakke en sterke punten zijn. Put daar kracht uit. Ga te rade bij je onderbuikgevoel en kies! Het is jouw leven. Je loopt anders het risico dat anderen voor je kiezen. En word je daar blijer van?

Tip 5. Vraag jezelf Waarom

Omgaan met keuzestress kan met nog een andere methode. Stel jezelf 5 keer de vraag Waarom. De ware reden komt dan vanzelf naar boven. Of vraag eens door op je antwoord. Je achterhaalt zo sneller de echte reden van wat te kiezen. Gewoon doen!

Tip 6. Blij zijn met je keuze

Weet je dat gewoon een keuze maken enorm oplucht? Je een bevrijd gevoel geeft en rust? Zelfs als blijkt dat je keuze niet perfect is. Zie je keuze als een schakel in een groter geheel. Je doelen bereiken kan zowel linksom als rechtsom. Of zoals een gezegde luidt: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wat nu misschien niet de perfecte keuze lijkt, kan in de toekomst heel goed uitpakken.

Dus, wanneer je weer eens last hebt van keuzestress? In cirkeltjes redeneert? Dubt over wel of niet doen? Je to do-lijst ziet groeien? Lees de bovenstaande tips nogmaals door en ontdek dat jij prima kunt omgaan met keuzestress.

Ik lees graag hieronder hoe jij je keuzes maakt en hoe jij kunt omgaan met keuzestress.

Meer artikelen over persoonlijke groei