Onzekerheid door social media
Onzekerheid door social media is iets wat steeds vaker voorkomt. Helaas wil ik zelfs zeggen.
Het kan dus zijn dat jij je door social media niet zelfverzekerd voelt. Dit komt steeds vaker voor. Inmiddels is dit een grote factor die bij veel mensen die zich onzeker voelen een rol speelt.
Het kan heel vervelend zijn en is eigenlijk nergens voor nodig. In dit artikel ga ik het hier uitgebreid over hebben. Ik geef je tips over wat je eraan kunt doen. Lees dus lekker verder en kijk wat jij (misschien) kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen:
Hoe komt het dat je door social media je onzeker voelt?
Je kunt je door een hoop dingen onzeker voel, maar bij social media gaat het meer om het onbewuste. Als je bijvoorbeeld lekker aan het scrollen bent door Facebook of Instagram en je ziet allerlei leuke foto’s, dan kan het zijn dat je onbewust jaloers of verdrietig wordt.
Vaak zie je namelijk op social media alleen de leuke en mooie momenten van anderen, maar niet de slechte momenten. Hierdoor krijg je via deze kanalen een vertekend beeld van personen of omgevingen, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.
Het nadeel is alleen dat je hierna vaak aan jezelf gaat twijfelen en daarmee kweek je onzekerheid. Meestal voel je je onzeker doordat je bewust of onbewust jezelf vergelijkt met andere op social media, die vaak ook alleen maar positieve dingen laten zien.
Onzekerheid door social media – Voorbeeld
We nemen even het voorbeeld: Influencer A, die haar dag in Dubai laat zien. Toevallig is ze op vakantie in Dubai, is ze lekker aan het sporten en eindigt ze haar dag met een heerlijk etentje met een prachtige outfit aan.
Meteen denk je bij het zien van deze beelden: “Aaah dat wil ik ook!”, maar daarna komt je onzekerheid om de hoek en die zegt dat ga je nooit voor elkaar krijgen.
“Nog een mogelijke factor is dat je je schuldig voelt na een tijdje op social media te hebben gezeten”
Misschien dat je dit nu wel leest en denkt van: “Dit komt me inderdaad bekend voor”. Dat is dan helemaal niet erg, want het is goed als je het doorhebt en er een keertje bij stil staat. Op die manier kun je dus al een oorzaak van het probleem vinden.
Maar hoe los ik dan mijn onzekerheid op?
Als eerst is het noodzakelijk dat je jezelf niet met andere vergelijkt. Iedereen leeft namelijk zijn of haar eigen leven en dat betekent dat je allemaal andere wegen bewandelt. Je kunt je daarom beter op jezelf focussen. Hiermee boek je de meeste vooruitgang en alleen op deze manier kun je je droomleven bereiken.
4 Tips als je onzeker bent door social media!
Om het iets concreter te maken heb ik hier een paar simpele maar handige tips, waarmee jij je onzekerheid door social media kunt verminderen:
1. Kijk niet meteen ‘s ochtends op je telefoon (social media)
Als eerst raad ik je aan om niet meteen gelijk uit bed op social media te gaan, maar wacht hier minstens 30 minuten mee.
Dit leidt je namelijk af van een goede start van je dag. Omdat je dus zo beïnvloedt wordt, kan je helemaal in de ochtend vatbaar zijn voor zowel negatieve als positieve prikkels.
Wanneer er iets slechts in de wereld is gebeurd heb je gelijk al een negatieve start of wanneer iemand een leuk avondje uit heeft gehad wordt je misschien wel jaloers. Kortom, je kunt het best je telefoon voor een half uur na het wakker worden vermijden. Dit heeft namelijk grote invloed op de rest van je dag.
2. Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen
Ik noemde het net al, maar jezelf vergelijken met andere kan bij jou voor een negatief gevoel zorgen. Let daarom niet teveel op wat andere doen en houd je lekker met jezelf bezig.
Ook kan het helpen mensen te ontvolgen op social media kanalen. Door deze mensen te ontvolgen kun je je ook niet onbewust gaan vergelijken en voorkom je het dat je het überhaupt doet. Kies dus de mensen die je wel wil volgen bewust. Dit kan al een wereld van verschil voor je maken.
3. Vervang het negatieve voor het positieve
Wat ook kan helpen bij het verminderen van je onzekerheid is het uitsluiten van negativiteit. Vervang deze negativiteit voor de nodige positiviteit. Richt je op mensen en kanalen die je blij maken en motiveren.
Op deze manier voorkom je dat je in een negatieve sleur raakt en kan het zelfs zo zijn dat dit jou juist zelfverzekerder maakt. Volg de juiste kanalen.
Ik kan je mijn zelfvertrouwen kanaal op facebook van harte aanraden. Klik hier om ook lid te worden van mijn Facebook pagina over zelfvertrouwen. Elke dag post ik een positieve quote, een blogartikel en een ‘doordenkertje. Je bent van harte welkom om jouw onzekerheid door social media via mijn Facebook pagina te verminderen!
4. Minder je social media gebruik
Voel je je nu ook onzeker over de hoeveelheid van je social media gebruik, of merk je dat je in het algemeen geen goed gevoel krijgt van social media? Dan kan het best helpen om minder tijd te spenderen op social media.
Ook kan het zijn dat je (lichtelijk) verslaafd bent en dan is dit helemaal de juiste oplossing. Begin dan niet te rationeel, maar neem telkens kleine stapjes in het verminderen van je gebruik. Op deze manier zul je er ook op het langer termijn profijt van hebben en raak je veel minder afhankelijk van social media. Automatisch zal je onzekerheid door social media afnemen, gegarandeerd.
5. Stop niet alleen met je social media, maar ook met het nieuws volgen
Wat ook kan helpen is om even een bepaalde periode helemaal geen social media te gebruiken. Bijvoorbeeld 4-7 dagen lang niet je Instagram, Facebook of wat dan ook checken.
Zie het niet volgen van jouw social media als een challenge. Probeer een vriend, vriendin of familielid hierin te betrekken. Misschien wil hij of zij met je meedoen en maak je er een wedstrijd van, inclusief beloning.
“Wat voor mij persoonlijk zeer goed werkte is om mijn social media kanalen van mijn telefoon te gooien”
Afgelopen zomer heb ik een nieuwe telefoon aangeschaft. Toen heb ik direct de keuze gemaakt om alle apps eens flink te minderen. Facebook en Instagram heb ik toen bewust niet op mijn mobiele telefoon gezet. (En ze staan er nog steeds niet op).
Heb ik toch de drang om mijn social media te openen, dan moet ik naar de achterkamer van het huis lopen en mijn laptop opstarten. Vaak vind ik dit niet eens de moeite en mijn behoefte om alles bij te houden is daardoor zeer duidelijk afgenomen. Tegenwoordig duik ik liever in een goed boek.
Wellicht is het verstandig om ook even geen online dagbladen bekijken zoals de kranten of magazines. Hiermee leer je dan echt zonder te doen en ga je na een paar dagen echt de positieve verschillen merken.
Het nieuws is vaak negatief. Als je vandaag op nu.nl kijkt zal meer dan 70% van het huidige nieuws niet positief zijn. Negativiteit verkoopt. Iedereen wil klikken op die uitdagende, spannende en negatieve titels om verder lezen.
Helaas zijn veel minder geïnteresseerd in positief en nieuws, daarom bestaat er ook een goed-nieuws-krant. Deze initiatieven zijn heus wel eens opgepakt, zo’n leuk en positief krantje. Helaas haken de grote adverteerders met de grote financiële middelen gauw weer af omdat er gewoon niet genoeg lezers zijn.
“Ik ben al lang gelden gestopt met het nieuws volgen, ook op de televisie. Ik voel me lichter, positiever en gezonder dan ooit te voren”