Onzekerheid in de opvoeding van kinderen
06 oktober 2020 
in Angst
1 min. leestijd

Onzekerheid in de opvoeding van kinderen

Onzekerheid in de opvoeding van kinderen komt in alle gezinnen voor. Dit heeft weinig met cultuur, rijk, arm, jonge ouders, oudere ouders, etc. te maken.

Als ouder ben je toch nog te vaak aan het vergelijken. Je vergelijkt jouw opgevoede kind met die van je zusje bijvoorbeeld. Of met de kinderen van je vriendinnen. Ook op het schoolplein van je kind vind je veel voorbeelden.

Ouders hebben soms veel onzekerheden over onderwerpen als: eten, slapen, opruimen, grenzen stellen en contact maken met het kind.

Ook bij oudere kinderen beginnen aspecten van de voogdij sterker te gelden. Ook de angst van ouders om hun eigen angsten en zorgen over te brengen op het kind is een bekend fenomeen.
"In dit geval ben je bang voor de 'besmettelijkheid' van angstklachten over zoon/dochter"

Met kinderen die naar school gaan, faalangst, verlegen/reflexief gedrag, niet naar school willen gaan, hyperactiviteit, druk gedrag en andere ontwikkelingsproblemen kunnen ouders lastige problemen hebben.

Zaken als angst voor gehechtheid, gehechtheid angst of verlatingsangst kunnen ook een rol spelen bij de opvoeding van de ouder en/of het kind.

Je wil natuurlijk graag dat jouw zoon of dochter barst van het zelfvertrouwen. Dat hij of zij lekker kan meekomen op school en dat er genoeg vriendjes en vriendinnetjes zijn om te spelen.

Als jij je vaak zorgen maakt is het verstandig om te starten met een online cursus. Dit om het zelfvertrouwen van jezelf of je kind te verbeteren. Onzekerheid is niet aangeboren, dus er is echt wel iets aan te doen.

Meer artikelen over persoonlijke groei