Ooit een baby gezien die onzeker was?
16 december 2011 
1 min. leestijd

Ooit een baby gezien die onzeker was?

Waar komt onzekerheid vandaan? Heb jij ooit een baby gezien die onzeker was? Zo ja, laat mij dat even weten, want ik nog nooit. Het kan ook niet, want er bestaan geen ‘genen’ voor onzekerheid. Gelukkig maar, want het betekent dat onzeker zijn iets is dat we onszelf hebben aangeleerd. Iets waar we overtuigd van zijn geraakt tijdens ons groeiproces.

Vaak is het een geleidelijk proces gebaseerd op ervaringen die je hebt opgedaan en die niet goed bevallen zijn. Of in ieder geval door je onbewuste zo zijn geregistreerd. Bijvoorbeeld omdat je ouders, vriendjes of vriendinnetjes over bepaalde zaken tegen je zeiden dat je daar niet goed in bent, dat je iets niet kunt of je negatieve kritiek hebben gegeven.

Daardoor ontstaat een gevoel van onzekerheid en je hebt grote kans dat je het onzekere gevoel voor jezelf gaat bevestigen uit de ervaringen die je opdoet. Dus in plaats van juist alle goede dingen die je doet te herinneren en op te slaan, gaat je focus naar wat je niet goed doet en voel je de bevestiging dat je niet goed bent in bepaalde dingen.

Het goede nieuws is: als het niet in je genen zit, maar aangeleerd gedrag is, dan kun je het ook ‘afleren’. Waarbij het ook nog zo is dat onzekerheid ‘normaal’ gedrag is. Iedereen heeft er wel eens last van. Maar als het je gedrag gaat beïnvloeden en je er last van krijgt, dan is het goed om er iets aan te doen. Om te leren hoe je zelfvertrouwen terug krijgt en hoe je het voor jezelf opbouwt. Door aan je eigenwaarde te werken en de overtuigingen die je hebt opgebouwd over jezelf op de een of andere manier aan te pakken.

Dat kan op diverse manieren: meer emotioneel gerichte toepassingen, meer mentaal gerichte toepassingen en meer ervaringsgerichte toepassingen. Op deze site krijg je vanalles wat. Er zijn heel veel tips over zelfvertrouwen, video’s, inzichtgevende methoden en natuurlijk trainingen, boeken, dvd’s en zelfs een super coachingsmethode: speedcoaching. Een unieke manier om je overtuigingen om te buigen. Start gewoon met de 50 tips en kijk waar die je helpen. Je kunt ze hier op de site onder het kopje ‘gratis’ downloaden.

Meer artikelen over persoonlijke groei