Stoppen met klagen – je leeft er korter door!
Stoppen met klagen kan voor sommige mensen in jouw omgeving lastig worden 😉Wat houden we er toch allemaal van om te klagen. Bekijk hier de onderwerpen die ik aan ga raken over het stoppen met klagen:
Stoppen met klagen – inhoudsopgave:
Hoe vaak klaag jij eigenlijk?
Klagen is voor veel mensen een soort sport geworden. Degene die het meest klaagt over van alles en nog wat, wint. Maar al dat geklaag waar is dat eigenlijk voor nodig?
Kunnen we niet veel beter onze energie in iets positiefs steken, of zelfs het gene waar we over klagen proberen te veranderen? Als je het aan mij vraagt zou ik het wel weten, maar nu jij nog. Wil je weten hoe je van al dat geklaag af komt en wat je eraan hebt? Kijk gauw verder (zonder te klagen 😉).
Klagen en anderen de schuld geven – video
Geef nooit iemand anders de schuld! Ken jij ze? Mensen in jouw omgeving die altijd maar blijven klagen en een ander de schuld geven. Liefst nog van de problemen die ze zelf hebben.
Het ligt werkelijk nooit aan henzelf, altijd aan de overheid, de werkgever, de partner, de kinderen, vrienden, vriendinnen enzovoort. Blijf ver weg van deze mensen, ongewenst ga je toch mee in deze klaagzang van een ander…
Herken je het deels bij jezelf? Dan is de onderstaande videotip helemaal voor jou. Klaag niet en geef nooit iemand anders de schuld van je problemen of van de situatie waar je in zit. Het gaat je namelijk helemaal niet helpen. Sterker nog, het wordt er alleen maar slechter van.
“Want door een ander de schuld te geven leg je onbewust de verantwoordelijkheid voor jouw leven bij de ander”
Dat wil je niet! Je kunt achterover gaan zitten wachten totdat je leven verandert, maar dat gaat niet gebeuren. Tenzij jij actie onderneemt, zelf de verantwoordelijkheid pakt en doet wat binnen jouw macht ligt om jouw situatie te veranderen.
Keur je daarmee goed wat er is gebeurd? Helemaal niet. Je neemt echter wel initiatief om het anders te gaan doen en dat is stap 1 op weg naar verandering. De weg naar minder klagen én meer eigenwaarde. Bekijk hieronder mijn korte video:
Waarom klagen we allemaal zo veel?
Klagen is eigenlijk een soort stoom afblazen en emoties uiten. Ook kan iemand klagen, omdat hij of zij de aandacht wilt hebben.
“Soms wordt het klagen ook gebruikt om contact met iemand te leggen. Zo kun je met een persoon lekker klagen over iets en creëer je een soort eenheid”
Vaak is klagen wel negatief of zit er iets negatiefs aan verbonden. Mensen die veel klagen zijn dan ook steeds op zoek naar iets om over te klagen. Is het niet het weer dan zijn het wel de luidruchtige buren.
Er is altijd wel iets te vinden om over te klagen. Voor veel mensen is het dan ook normaal en zelfs een dagelijks patroon geworden, maar waar leidt al die negativiteit toe?
Wat doet klagen met je?
Op het eerste oog lijkt er niks aan de hand te zijn, je hebt net geklaagd en je voelt je wel opgelucht eigenlijk. Niks aan de hand, toch?
Nou dat ligt toch even anders. Al dat geklaag heeft weldegelijk effect op ons. Zo heeft het effect op je lichaam en geest. Je leeft er zelfs korter door. Een heftige zin, maar zeker waar!
1. Je wordt een en al negativiteit
Wanneer je veel klaagt slaan je hersenen dat op, doordat ze dit opslaan wordt het voor jou een gewoonte en ga je het meer doen. Het werkt eigenlijk als een soort katalysator.
Klagen is negatief zijn over iets, dit betekent dat als jij veel klaagt, je ook zelf heel negatief bent. Daarbij legde ik net al uit dat het een zelfversterkend effect is. Oftewel, je bent/wordt alleen maar meer negatief.
Daarnaast is het vaak ook dat je op deze manier anderen ook negatief beïnvloedt. Je brengt je negativiteit als het ware over op de mensen om je heen. Deze zullen dan ook negatiever worden.
“Of ze willen niet meer met je omgaan vanwege je negatieve karakter en dat zorgt weer voor meer geklaag”
2. Alles stopt ermee!
Wanneer jij veel klaagt over van alles en nog wat, dan gaat je gezondheid ook hard achteruit. Negatief zijn heeft impact op je lichaam en dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk zelfs kunt komen te overlijden door te veel te klagen.
Wat!? Hoe dan? Nou, klagen zorgt ervoor dat er meer cortisol in je lichaam vrijkomt. Dit is een hormoon dat je cholesterol en bloeddruk laat stijgen.
Hierdoor brokkelt je immuunsysteem weer af en heb je meer kans op ziektes of falen van je lichaam. Uiteindelijk kun je dus doodgaan aan te veel geklaag.
Hoe stop je dan met klagen?
Dit alles wil je dus duidelijk voorkomen natuurlijk. Hoe stop je nu met al dat geklaag? Op deze vraag heb ik mogelijk wat antwoorden. Je moet wel openstaan voor veranderingen en je moet ook echt de uitdaging aangaan.
Veel dingen zullen namelijk ongewoon aanvoelen, maar ze zijn echt bedoelt om jou te helpen en de mensen om je heen. Dus wil je van dat geklaag af? Aan de slag dan maar!
Weg met klagen en hallo ‘bright side of life’! 3 TIPS:
Als eerst is het handig om na te gaan waarover je allemaal klaagt. Het kan zijn dat het een specifiek ding is, maar je kan ook over van alles en nog wat klagen.
In het eerste geval kun je je dan focussen op wat dat ene ding is. Je gaat proberen hiervoor een oplossing te zoeken. In het tweede geval moet je echt gaan kijken naar wat je aan jezelf mag veranderen qua beeld dat jij van de wereld heb.
Hier vind je dan ook wat tips die jou gaan helpen bij het minderen van je klaagzang:
1. Wees dankbaar
Wees dankbaar om daar maar eens mee te beginnen. Dit is belangrijk omdat dit de exacte tegenpool is van klagen.
Als je dit toepast zul je merken dat je ook minder te klagen hebt en dat je het minder doet. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met telkens aan het begin van je dag 1 tot 3 dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent. Op deze manier vermijd je een hoop negativiteit en geklaag.
Je kan trouwens dankbaar zijn voor alles. Hier hoef je dan ook niet te lang bij stil te staan. Het zou je geen moeite hoeven te kosten.
Ik ben bijvoorbeeld dankbaar dat ik naast mijn vriendin wakker wordt en dat ons zoontje ’s ochtends nog even bij ons in bed kruipt. Ik ben dankbaar voor de warme douche in de ochtend en mijn boterhammen. Denk niet te lang over jouw drie dankbaarheid momenten. Alles is goed, je kunt het niet fout doen.
2. Het accepteren van situaties zoals ze zijn
Veel kunnen we zelf bepalen of beïnvloeden, maar heel veel zaken ook niet. Je kunt natuurlijk klagen over alles wat je tegenzit of ongunstig is, maar je kan er ook wat aan doen. Of op z’n minst niet over klagen.
De eerste stap is dan ook om de situatie te accepteren zoals die is. De ene situatie is de andere niet, maar het feit is dat jij bepaalt of je je eraan ergert of niet en hoe lang het je dwars gaat zitten.
“Kortom, accepteer het zoals het is en vind je het niks pas dan aan wat je kan”
3. Stel geen torenhoge verwachtingen
Ook dit is belangrijk, het stellen van veel te hoge verwachtingen. Dit kan je alleen maar teleurstellen.
Als je van iets of iemand een bepaalde actie of een gebaar verwacht, dan is het fijn om die verwachting niet buitenproportioneel groot te maken.
Wanneer je dit doet zul je alleen maar teleurgesteld zijn als de verwachting niet wordt waargemaakt en geef je jezelf een rede om te klagen.
Voorkom dit dus door reële verwachtingen te schetsen. Lukt dat niet, heb dan geen verwachtingen van bepaalde zaken. Zo kan je ook niet ontevreden zijn met een bepaalde uitkomst.
Stoppen met klagen – slotwoordje
Klagen is nergens voor nodig en zorgt er alleen maar voor dat je je slecht voelt. Ten minste op lange termijn wel. Op korte termijn zou je er nog lichtelijk kunnen van genieten.
Merk je dus dat je teveel klaagt ga dan aan de slag met de bovenstaande video en tips. Ik weet dat je het kan. Ik geloof in jou!