Kerststress voorkomen: 14 mindfulness tips voor de feestdagen!
Kerststress is een woord die je erg vaak hoort in deze mooie, winterse periode. Toch is Kerststress geen bestaand woord. (Ik heb het even voor je opgezocht in de dikke van dale 😉 )
Kerst vieren is geweldig, maar kan ook voor de nodige stress zorgen. Misschien niet eens bij jezelf, maar meer bij je partner. Ik help je graag van de Kerststress af met mijn artikel. Bekijk de inhoudsopgave en vind een onderwerp waar je direct meer van wilt weten:
Kerststress – inhoudsopgave:
14 Mindfulness tips om van de Kerststress af te komen
We horen de eerste kerstliedjes weer op de radio afspelen. De meeste mensen krijgen weer zin in de kerstdagen om deze samen met familie en vrienden te vieren, maar jij ziet op tegen deze periode waar extra stress voor kerst om de hoek komt kijken.
Op het werk is het extra druk omdat het lijkt of er na december niet meer gewerkt wordt. Ook privé is het extra druk, met wie vieren we 1e en 2 kerst? Wie doet welke boodschappen? En niet te vergeten de cadeautjes en de kerstboom?
Maar wie wil er nu een waardeloze en stressvolle kerst? Blijf daarom stress voor kerst de baas met deze 7 mindfulness tips. Zowel jij als je omgeving zullen deze kerst dan echt ervaren en beleven. En bovenal ervan genieten met zijn allen!
1. Plan minder in voor kerst
Het lijkt soms alsof je totaal geen invloed hebt op je agenda, maar realiseer je dat je dat wel hebt. Jij kiest ervoor om het wel of niet druk te hebben.
Als jij vanaf begin tot eind december een volle agenda hebt en overspoeld wordt door afspraken, vraag je dan af of het allemaal zaken zijn die je echt wilt of juist van jezelf moet. Is het het laatste? En heb jij er een slecht gevoel bij? Bekijk dan kritisch wat je zou kunnen schrappen.
“Onthoud: Het is jouw agenda en jouw energie!”
2. Maak een to- do lijst voor kerst
Pak er een pen en papier bij en een lekkere kop warme chocolademelk met een toefje slagroom (vergeet niet te genieten). Schrijf alles op wat je voor deze kerst moet doen.
Kerstboom, decoratie, kerstkaarten, presentjes, outfit die gekocht moeten worden tot wat gaan we eten bij de kerstmaaltijd: Vergeet ook niet om de geschreven lijstjes ook online te zetten in je smartphone, handig voor in de winkel als je het lijstje niet bij je hebt.
3. Ga vervelende gedachten uit de weg
Kerst en familie, dat is niet altijd een hoopgevende gedachte, zoals we allemaal wel weten. Ook al gaat het in kerstfilms er anders aan toe.
Vaak komen tijdens kerstdiners sluimerende zaken naar boven, en irriteer jij je aan je oom of aan je zwager met zijn flauwe grapjes. Wanneer je hier mindful mee omgaat ga je in deze negatieve gedachten niet mee.
Wanneer er deze kerst irritaties gaan opspelen, probeer je dan te realiseren dat dit maar kleine zaken zijn waar je weinig of niets aan kunt veranderen. Boosheid of irritatie kost je alleen maar energie.
“Probeer iets positiefs uit de situatie te halen. Is dat er volgens jou niet? Accepteer dan de situatie zoals het is”
4. Met kinderen mindful de kerstdagen door komen
Zitten je kinderen vol van de adrenaline, omdat ze zich druk maken voor feestdagen in december? Maak het overzichtelijk voor ze. Overleg met de kids wat er gaat gebeuren, wie wat gaat decoreren, wie er komt en wat jullie dan gaan doen.
Probeer de drukte buiten kerst en oud & nieuw zo minimaal mogelijk te houden. Zo komen je kids intussen in de goede sfeer, krijg je meer dingen bij ze gedaan én kun je jezelf tijdens de voorbereidingen ook ontspannen met relaxte kerstmuziek op de achtergrond.
5. Laat je meenemen door het moment
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: je niet druk maken, maar je bezig houden met wat je nu doet. Kan dat eigenlijk wel? Hoe doe je dat dan?
Concreet voorbeeld:
Je zit in de auto en bedenkt je, dat je bij thuiskomst nog spullen voor de kerstboom moet kopen, erna koken en daarna echt nog de was strijken. Ook wil je eigenlijk nog even langs je beste moeder.
Dit voorbeeld is de normale manier van denken.
Hoe werkt dat dan als je volledig mindfulness leeft?
Dan luister je naar het geronk van de auto, de klanken van je radio en je voelt de warmte van de auto kachel langs je gezicht gaan. Naast, voor en achter je, zie je de andere auto’s, de omgeving en de weg. Je voelt de hobbels, de vering van je autostoel etc. etc.
Je bent dus volledig in het nu. Dit zorgt voor meer focus en meer ontspanning.
6. Omring je met de mensen die van je houden.
Dit klinkt als iets heel logisch, maar heel wat mensen voelen zich toch ‘verplicht’ om regelmatig familieleden of mensen te bezoeken die niet zo aardig, vervelend of zelfs kwetsend kunnen zijn.
Natuurlijk is het soms even slikken bij bepaalde mensen, maar als iemand constant negatief gedrag vertoont kan dat jou enorm beïnvloeden. En dat geldt niet alleen voor tijdens de Kerstdagen.
Let op met wie je omringt en of het mensen zijn waar je blij van word. Je wordt namelijk het gemiddelde van de vijf mensen die je het meeste ziet. Ik noem het ook wel ‘jouw club van 5’.
Natuurlijk is het ontzettend fijn en mag je dankbaar zijn als je een familie hebt die van je houdt. Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn en dat hoef je ook niet te faken.
Die oom en tante die jou altijd compleet afkraken en waar je elke keer weer dood binnenstapt? Snel skippen die afspraak! Die altijd zeurende schoonmoeder? Daar hoef je zeker geen hele dag bij rond te hangen als ze alle energie uit je zuigt. Geef je grenzen aan en lees tip 1 nog een keer 🙂
7. Mooie herinneringen maken
Zoek een liedje op waarvan je blij, warm en vrolijk van wordt. Dat gevoel heeft invloed op je onderbewuste door, in je gevoel en je brein.
Ikzelf word helemaal gelukkig van Elvis Presley – White Christmas . Bij het afspelen van deze muziek ga ik mezelf helemaal ontspannen voelen. Je kan bovenstaande ook doen met geuren.
De verrukkelijke geur van varkenshaasjes met champignonsaus of een heerlijke soep, it is up to you. En je gaat natuurlijk je smaakpapillen prikkelen met de heerlijke maaltijden en doe dit met aandacht.
8. Mindful eten bij kerst (en daarna)
Het klinkt misschien een beetje vreemd: mindful eten. Tenminste dat vond ik. Toch is dit helemaal niet zo gek. Bij mindful eten ben je bewust bezig. Je staat in eerste instantie stil bij wat je eet en je eetgewoonten zijn.
Het is dus ook een bewustwording en eventueel een eye- opener, wanneer je bijvoorbeeld wat gezonder wil gaan eten, of wanneer je af wil vallen.
Je leert op deze manier om te eten met aandacht. Hierdoor ga je langzamer eten, meer van het desbetreffende eten genieten en beter luisteren naar de signalen van je lichaam.
Mindful eten bereik je door het met aandacht te observeren van alle ervaring rondom eten. Denk hierbij aan:
- Smaken;
- Geuren;
- Honger;
- Verzadiging;
- Gedachten bij het eten;
- Emoties bij het eten.
9. Vergeet de genietmomenten niet!
Als mindfulness tip 9 wil ik graag meegeven; geniet van het moment, Lach, slaap, wees dankbaar, maak je niet druk, ga wandelen.
Focus je op de goede dingen van het leven, zo leef je in het moment. Je gaat het leven veel intenser beleven en je haalt er meer bevrediging voor jezelf uit.
10. Ga wandelen
Wandelen als het koud is? Je moet er misschien niet aan denken. Maar geloof me: achteraf heb je nooit spijt dat je bent gegaan. Ga dus elke dag naar buiten. Beweging is natuurlijk sowieso erg goed voor je.
Daarnaast geeft het meer rust in je hoofd en als je bewust geniet van het moment voel je minder stress, meer dankbaarheid en rust. Je beoefent dus meteen mindfulness. Neem je camera mee om mooie dingen vast te leggen, zeker als het heeft gesneeuwd.
De natuur is ook in de winter ontzettend mooi! Een laagje rijp op de takken, voetstapjes in de sneeuw of een prachtige zonsondergang. Er zijn zoveel genietmomentjes – als je er maar oog voor hebt!
Of geef jezelf een opdracht, zoals het spotten van de leukste kerstversiering in je dorp of stad. Zo is een wandeltocht ook nog eens super leuk. Zelf kan ik intens genieten van de lichtjes overal in deze tijden.
11. Vertraag
In de winter is het heel normaal om rustiger aan te doen. Het is een feit je in de lente of zomer vaak veel meer energie hebt. Bij dieren zie je het ook: ze houden zelfs een winterslaap. Nu kunnen wij mensen dat helaas niet doen, maar er zijn zo veel manieren om het rustiger aan te doen.
Het is al een heel goed idee om bijvoorbeeld de dag relaxed op te starten met een uitgebreid ontbijt. Of neem echt de tijd om elk slokje koffie bewust te proeven. Een rustige start, maakt jouw hele dag veel aangenamer.
Plan elke dag bewust rustmomentjes in en kies voor de dingen waar jij rustig van wordt. Heb je zin om lekker op een kussentje mediteren? Te staren naar de lichtjes en de kaarsjes? Of te luisteren naar goede kerst muziek?
“Ook heel fijn: neem een dagdeel vrij en laat je masseren of ga eens lekker uitgebreid badderen”
12. Laat je Kerstdiner thuis bezorgen
Kerststress om straks urenlang in de keuken te staan en alle gangen op tijd af te hebben? Zie jij jezelf alweer mopperend staan voor de oven met een rood hoofd?
Het hoeft écht allemaal niet perfect! Laat dat idee los en maak het jezelf deze kerst eens makkelijk. Laat je eten bezorgen.
En je steunt hiermee ook de horeca die het door de coronajaren al lastig genoeg heeft. Nog een reden om het kerst diner gewoon bij jouw favoriete restaurant te bestellen. Weet je zelfs van tevoren hoe het gaat smaken. Ohh….dat wordt genieten!
13. Houd de Kerstgedachte levend
Laat je dit jaar niet gek maken door inkoopstress van de kerst presents. Waarom zou je elk jaar weer zoveel cadeaus kopen? Hou het dit jaar eens bij de kleinere zelfgemaakte attenties.
Het is zo leuk om iets liefs voor je naaste te doen! En dat hoeft zeker geen bekende te zijn. Je kunt ook die oudere vrouw verrassen die je wel eens achter het raam ziet zitten.
Dat soort mensen vinden het vaak extra leuk om iets te krijgen. Wat vind je leuk om te geven? Een versgebakken cake? Een maaltijd? Een kerstkaart? Of misschien hou je van knutselen of schilderen en maak jij complete kunstwerkjes.
Alles wat je met je hart doet voor een ander is goed. En je kunt het ook nog op een originele manier inpakken. Hartstikke leuk om te doen! Het geeft zowel de anders als jou een fijn en dankbaar gevoel. En dat willen we toch allemaal?