Tips bij een off-day

Tips bij een off-day – inhoudsopgave:

Een liefde voor positief zijn

Als mens ben je geneigd om niet zo positief te zijn als eigenlijk goed voor je is. Daarnaast heb je van die dagen die je eigenlijk het liefst zo snel mogelijk weer vergeet. Een off-day, er is zelfs een naam voor, is een dag waarop alles wel mis lijkt te gaan.

Zelfs ik, met mijn liefde voor positief zijn, heb er regelmatig last van. Wat de oorzaak ook is, of het nu hormonaal is of dat het gewoon een ongelukkige samenloop van omstandigheden is, dergelijke dagen vergeet je het liefst zo snel mogelijk weer.

Feit is dat iedereen wel eens dipt in zijn dopamine en serotonine aanmaak. Vervelend, maar er valt wat aan te doen. Ik help je graag een stukje op weg.

Een positiviteitsgoeroe of niet

Wil jij je positiever voelen dan kan je natuurlijk kijken naar een positiviteitsgoeroe. Iedereen kent wel Emile Ratelband. De man die furore maakte met de term ‘Tjakkaaaaaaaaa!!!’waarbij hij een karate schop in de lucht maakt.

Dat zijn leuke mensen voor het entertainment maar het is niet het type mensen wat voor mij echt motiverend is. De reden hierachter is dat ik zaken graag wetenschappelijk onderbouwd zie. Wat gebeurt er in je lichaam, waardoor voel je positiviteit?

Eigenlijk wil iedereen dat wel. Een stukje licht in de duisternis waarbij je ook nog eens weet hoe het komt. Op zoek naar een antwoord op deze vraag belandde ik met een groep mensen bij het huis van Wim Hof.

Een klein stukje achtergrond

Wim Hof is een naam die niet gelijk bij iedereen een belletje doet rinkelen. Het is een man die zich gespecialiseerd heeft in koud water therapie. Koud water kan je gebruiken om je beter te voelen in je lichaam.

“Uit je comfort zone stappen – een warme douche of een warm bad is niet altijd de beste oplossing – levert je behoorlijk wat positiefs op”

Ik heb het hier over een man die allesbehalve een gemakkelijk verleden heeft. Het gaat hier om een man die op zijn geheel eigen manier de uitdagingen in het leven aan gaat.

Wim Hof is een man die dan ook wereldwijd furore maakt met zijn veelbesproken Wim Hof Methode. Toen ik met een winterdip groep werd uitgenodigd bij zijn huis greep ik die kans dan ook met beide handen aan.

Een keiharde confrontatie

Wim Hof is een man die de uitdaging keer op keer aangaat en die de mensen die bij zijn huis komen uitdaagt om dat ook te doen. Hij bouwde een hoge duiktoren met een diep koud bad eronder om je angst onder ogen te zien.

Bij het zien van de duiktoren verstarden mijn voeten en hield ik mijn adem in. No way dat ik dit zou gaan doen. De Parkinson die ik helaas in mij heb nam de overhand en ik stond letterlijk aan de grond genageld. Dit ging ‘m niet worden.

Wim vroeg of ik niet durfde. Ik zei dat ik Parkinson heb en niet mee kon doen doordat mijn lichaam dienst weigerde. Hij wees me waar zijn privé zwembad was. Daar was een trappetje waardoor ik wel gelijk het koude water in kon. De toon was gezet.

“Wim wist wat er speelde en hij maakte plannen om mij geïnspireerd naar huis te sturen aan het eind van de dag”

Een goed gesprek

Gedurende de dag liep ik een poosje met Wim Hof rond. Hij vertelde mij dat hij meerdere mensen met Parkinson had mogen begeleiden en hij gaf mij een aantal waardevolle tips voor de momenten waarop ik een slechte dag had.

Het zijn niet alleen tips voor mensen met Parkinson maar tips voor mensen die een keer een off-day ervaren. Ik heb de tips voor je bewaard.

Ik deel ze graag met anderen zodat jij weet wat je kan doen tijdens een off-day. Dit soort gesprekken voer ik immers niet heel vaak in mijn leven, het is iets wat goud waard is.

1. Kruip niet onder je kussen

Je eerste gedachte bij een rotdag is dat je in bed terug kruipt en je hoofd onder je kussen steekt. De wereld kan je gestolen worden, je wentelt je in zelfmedelijden en zoekt troost bij jezelf.

Een interessant gegeven omdat dit de weg van de minste weerstand verhogen, hoe doe je dat?" is maar niet de beste oplossing. Heb je een rotdag, valt de koffie over je toetsenbord, heb je gelijk een jam vlek in je witte t shirt, struikel je over de hond en staat het huilen je nader dan het lachen, doe even iets waar je wel blij van wordt.

Het kan dan gaan om even buiten een wandelingetje maken, een praatje maken met een vriendin, genieten van de zon, kijken naar grappige filmpjes op je telefoon, het maakt eigenlijk niet zoveel uit.

Doe iets waar je blij van wordt. Dan maakt je lichaam weer nieuwe dopamine en serotonine aan: je voelt je na een kwartiertje weer helemaal opgeladen. Grote kans dat je er daarna weer helemaal tegenaan kan.

2. Neem een koude douche of een koud bad

Met een kruik tegen je buik op de bank, dat is je eerste gedachte bij een slechte dag. Toch is dit niet de oplossing wanneer je een dip in je dopamine en serotonine hebt. Kou is niet je vijand maar je vriend wanneer het niet goed gaat. Daar herken je de bron aan het water.

Een advies van Wim Hof waar je niet omheen kan. Door een koude douche te nemen of in een koud bad te stappen maakt je lichaam deze stoffen aan. Je voelt je beter omdat je dit hebt gedaan en daarnaast daalt je hartslag op het moment dat je in het koude water staat of zit. Je krijgt een dopamine boost op dat moment. Je voelt je beter waardoor je de dag weer aan kan.

Dit is iets wat je natuurlijk het beste thuis doet. Ben je op je werk, dan kan het geen kwaad om koud water over je polsen heen te laten lopen of om even je gezicht met koud water te spoelen. Door kou knap je op, je voelt je gelijk beter.

3. Gun jezelf dat fijne moment

Natuurlijk, als ouder sta je als het ware in dienst van je kinderen. Je doet in eerste instantie wat goed is voor je kinderen. En natuurlijk, ben je aan het werk dan is dat heel belangrijk. Stel echter wanneer je een rotdag hebt even een andere prioriteit.

Wanneer het even mogelijk is, gun dan jezelf een fijn moment. Laat de boel de boel en ga even lopen. Drink even een kopje koffie op je werk bij de koffiemachine met een collega.

Ben je thuis, doe wat leuks buiten de deur waarvan jij gelukkig wordt. Zet jezelf bij een off-day gerust even op de eerste plaats. Je lichaam geeft je aan dat het nodig is en het is aan jou om daaraan gehoor te geven.

“Gun jezelf wat fijns, daardoor maak je op dat moment weer de dopamine en serotonine aan die jouw lichaam zo nodig heeft”

4. Omring je met datgene waarvan jij gelukkig wordt

Wim Hof heeft een boerderij met een enorm stuk landgoed. Hij heeft een aantal koud water baden en een plek waar hij heerlijk muziek kan maken en kan ontspannen. Hij wordt daar gelukkig van en het maakt hem tot de levensgenieter die hij nu is.

Natuurlijk hebben jij en ik dat doorgaans niet tot onze beschikking. Je kan je wel omringen met wat moois. De foto van je gezin op je bureau kan iets zijn waar je gelukkig van wordt. Een mooi kunstwerkje wat je kind voor je maakte lijst je in.

Ikzelf maakte een fotowand met de mooiste momenten uit mijn leven erin verwerkt. Natuurlijk hangt deze foto met Wim Hof er ook bij. Ik kan er tijdens het werken dagelijks naar kijken. Door je te omringen met zaken waarvan jij gelukkig wordt maak je dopamine en serotonine aan. Je bent er een gelukkig mens door.

5. Adem

Ademhalen is een essentieel onderdeel van je leven. Door je bewust te zijn van je adem en rustig in en uit te ademen voorzie jij je hersenen van zuurstof.

Door dagelijks een ademhalingsoefening te doen krijgt je lichaam de zuurstof die het nodig heeft. Je voelt je beter en ook hierdoor maak je dopamine en serotonine aan. Dus: zit het leven je even tegen?? Adem in, adem uit.