10 Tips voor minder stress in je leven [en meer te genieten]
Minder stress willen we allemaal in onze drukke Westerse wereld. Ik geef je zo 10 tips voor minder stress in dit artikel. Ze zijn concreet, makkelijk en direct toepasbaar. Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:
10 Tips voor minder stress:
Het is nooit te laat om te starten met minder stressen
Een nieuwe maand is aangebroken: hét moment voor goede voornemens en plannen. (Behandel jouw nieuwe maand eens als de start van een nieuw jaar).
Vergeet hierbij de genietmomenten niet! Steeds meer mensen hebben namelijk allerlei vage lichamelijke klachten door stress. Dat zijn vaak voorbodes van een burn-out of overspannenheid. Ook zal het je zelfvertrouwen, jouw zelfbeeld en eigenwaarde geen goed doen.
Voorkom dat het allemaal te veel voor je wordt deze maand. Steek je energie vaker in activiteiten waar je energie van krijgt! Hieronder tien tips om minder te stressen én meer te genieten. Het zijn simpele, maar zeer effectieve punten die stress verminderen en die je elke dag kunt doen:
1. Lach meer = minder stress (+ video)
Wist je dat lachen stress verlagend werkt en het immuunsysteem van het lichaam stimuleert? Zoek dus uit wat of wie jou echt aan het lachen maakt en zoek dat dagelijks op. Een dag niet gelachen is namelijk een dag niet geleefd. Ik vertel je er meer over in mijn korte video. Lachen, glimlachen en zelfs een neppe lach zijn ook goed voor je zelfvertrouwen:
Via deze link kan jij je gratis abonneren op mijn YouTube kanaal
2. Schrijf de stress van je af
Koop een schrift, notebook of dagboek. Ga elke avond rustig zitten en schrijf op wat je die dag hebt gedaan en hoe je je daarbij voelde. Weet je niet meer hoe je je voelde bij een bepaalde situatie? Het helpt om even je ogen dicht te doen en het moment te herbeleven. Voelde je je bij bepaalde momenten minder goed of gestrest?
Dan is het tijd om die dingen aan te pakken! Ben jij zo’n type die ‘s nachts in bed het meeste piekert? Is die negatieve innerlijke criticus weer tegen je aan het praten?
Wanneer je lichaam volledig ontspannen is, draait je geest nog overuren. Juist dan is het goed om je hoofd ‘leeg’ te maken en op een ontspannen manier de nacht in te gaan.
3. Slaap
Voldoende slapen is minstens zo belangrijk als goed eten en drinken. Je voelt je beter als je goed slaapt én je hebt overdag een langer lontje.
Doe ’s avonds rustig aan, dim de lichten en eet of drink niet te veel meer na 20:00 uur. Ga op vaste tijden naar bed en kom er op vaste tijden uit. Rust en regelmaat zijn hierbij de kernwoorden. Ik denk dat onze opa’s en oma’s het altijd al bij het juiste eind hadden met rust, reinheid en regelmaat 😉
Weet jij hoe veel uren slaap je nodig hebt?
Er wordt vaak gesproken over 7 of 8 uur, maar mogelijk is het bij jou anders. Test dit door een paar keer geen wekker te zetten en te kijken na hoe veel uren je wakker wordt. Slaap je vaak minder dan zes uur? Dan heb je een chronisch .
Heb je een nacht minder geslapen? Doe een powernap. Voor een snelle herstart en een nieuwe dosis alertheid is 10-20 minuten genoeg.
4. Wees dankbaar (+video)
Dankbaarheid kun je beoefenen. Als je gestrest bent lijkt het soms of alles in je leven slecht gaat, maar er zijn vast ook goede dingen. Schrijf op of benoem elke dag zaken waar je dankbaar voor bent. Dankbaar zijn is makkelijker als je ontspannen bent.
Het zijn ook vaak de kleine dingen die een glimlach op je gezicht brengen, mits je ze opmerkt. De zon op je huid, een warm bad, een heerlijk stuk taart, de geur van een bed dat net is verschoond, een prachtige zonsondergang. Waar ben jij dankbaar voor vandaag?
Er is ook een geen goed of fout qua dankbaarheid. De allerkleinste dingen tellen al mee om jouw stress te verminderen. Zoals je misschien wel weet ben ik ook nog 2 dagen leerkracht. Ik heb een prachtige dankbaarheidsoefening met ze gedaan. Ik vertel er graag over in het volgende filmpje:
5. Mediteer meer voor minder stress
Mediteren helpt je lichaam en dus ook je spieren te ontspannen en zorgt ervoor dat je gelukkiger wordt. Begin met vijf minuten focussen op je in- en uitademing. Bij mediteren moet je niets. Je kunt dit zittend of liggend doen, net wat jij het fijnst vind. Probeer niet te denken en heb verder geen verwachtingen.
“Elke meditatie heeft nut, wat je ook denkt of voelt. Adem rustig vanuit je buik. Je kunt naar muziek luisteren, maar stilte is ook prima”
Zet je telefoon op stil, maar zet wel je wekker. Als je het fijn vind kun je het meditatiemoment elke dag met een minuut verlengen.
Je kunt op elk moment van de dag mediteren, maar ’s morgens als je wakker wordt is een goede start van de dag. Ga niet gehaast uit bed springen, ontbijt klaarmaken of je mailtjes lezen, maar geniet van een moment voor jezelf.
6. Maak je niet druk
Maak jij je druk om kleine dingen? Sta je lang voor de kassa omdat het oude vrouwtje voor je al haar kleingeld uit haar portemonnee aan het peuteren is? Rijdt de auto voor je veel te langzaam? Ben je natgeregend? Trap je met je nieuwe schoenen in de hondenpoep? Over het algemeen hoeft er maar weinig te gebeuren om een gestrest persoon in woede te laten uitbarsten.
Realiseer je dat dit maar kleine zaken zijn waar je weinig of niets aan kunt veranderen. Boosheid of irritatie kost je alleen maar energie. Probeer iets positiefs uit de situatie te halen.
Is dat er volgens jou niet? Accepteer dan de situatie zoals het is.
7. Eet en drink gezond
Mogelijk al bekend, maar zeker zo belangrijk. De invloed van eten en drinken op je gemoedstoestand is enorm. Gezonde voeding is essentieel voor lichaam en geest. In tijden van drukte en stress schenk je vaak minder of weinig aandacht aan een ‘healthy lifestyle’. Het maakt je dan allemaal niet zo uit wat je naar binnen stopt.
Ongezond voedsel verlaagt het energieniveau en dat zorgt weer voor een vermoeid gevoel. Een vermoeid gevoel zorgt er weer voor dat je weinig zin hebt om echt goed eten klaar te maken en de negatieve cirkel is rond. Doorbreek deze door regelmatig iets te veranderen in je eetpatroon. Ga niet alles rigoureus in één keer veranderen, dat hou je niet lang vol.
“De voeding die je het beste kunt eten bij stress is een vetarme, vezelrijke en koolhydraat rijke voeding met veel groente en fruit”
8. Minder stress, meer dansen
Weet je nog dat je als kind hartstikke blij werd om lekker te rennen of te dansen op muziek? Zet je favoriete muziek aan en laat je gaan!
Dansen is gezond en maakt gelukkig. En iedereen kan het. Het gaat namelijk vooral om creatief bewegen en het maakt niet zo veel uit of het nu mooi is of klopt. Met dansen train je verschillende spiergroepen en door het ritmisch bewegen maak je je hoofd leeg. Minder stress zal een positief gevolg zijn!
9. Ga wandelen
Luister naar de vogeltjes, ruik de heerlijke geuren van de natuur en voel de wind door je vingers gaan. Na een tijd bewegen ga je je beter voelen, jouw stress zal zwaar verminderen. Dit komt omdat je lichaam een stofje (fenylethylamine) aanmaakt, dat je dit gevoel geeft. Ook na een fikse wandeling is dit al het geval; daarvoor hoef je helemaal niet heftig en zwaar te sporten.
Bovendien ga je je fitter voelen, wat je humeur ook weer ten goede komt. Vind je het te koud in de winter? Probeer toch dagelijks naar buiten te gaan!
Zie ook: Mindful wandelen: 3 handige oefeningen
10. Zoek een hobby
Hang niet elke avond achter de TV of je favoriete Netflix-serie, maar steek je energie in wat je écht leuk vind of probeer iets nieuws uit. Als je creatief bezig bent, ligt je focus tenminste ergens anders dan bij je drukke leven en kom je eerder in een ‘flow’.
Heb jij altijd al willen leren haken, piano spelen of breien? Ga op les of probeer het zelf uit. Hier kun je leren om piano te spelen.
Creatieve hobby’s als schilderen, foto’s maken of bakken verbetert je humeur en maakt je relaxter, blijkt uit onderzoek. Van bakken kun je zelfs hartstikke zen worden. Zoek je inspiratie om te gaan bakken? Google eens naar wat je wil gaan bakken. Er zoveel lekkers te maken 😉
11. Nooit meer stress?
Nooit meer zorgen of stress? Dat zou fijn zijn! Wil jij een ontspannen en fijn leven en meer genieten? Klik dan hier voor de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress.
Gratis ebook:
50 tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten
Zelfvertrouwen is de basis van alles. Wil je de ‘magie’ van stap voor stap meer zelfvertrouwen en alles wat hiermee te maken heeft ook ervaren in jouw leven? Download dan nu dit gratis boek met 50 werkende tips!
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van zelfvertrouwen.com vind je honderden blogs met handige tips voor meer zelfvertrouwen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Mindfulness bij slaapproblemen: dit moet je weten!
- Mindfulness bij kanker: hoe helpt dit?
- Is mindfulness zweverig?