Uitstelgedrag aanpakken, 15 Tips tegen uitstelgedrag
22 mei 2018 
8 min. leestijd

Uitstelgedrag aanpakken, 15 Tips tegen uitstelgedrag

Bijna iedereen heeft er wel eens last van: uitstelgedrag. Je weet dat je een belangrijke taak moet verrichten, maar ziet op tegen het werk dat verricht moet worden en je vraagt je bovendien af hoe je dat gaat doen. De uitspraak die je in gedachten tegen jezelf zegt “dat doe ik morgen wel” komt je vast bekend voor.

Uitstelgedrag aanpakken woordenweb

Bepaalde dingen die moeten gebeuren krijg je maar niet gedaan en dus schuif je het steeds maar weer voor je uit. Het is een probleem wat je vaak tegenkomt bij studenten. Op de satirische website De Speld kwam ik laatst dit grappige bericht tegen. Het geeft een mooi voorbeeld van hoe het in de praktijk bij studenten vaak aan toe gaat. We praten dan over studieontwijkend gedrag. Maar ook bij andere leeftijdsgroepen is het probleem zichtbaar al liggen de cijfers een stuk lager.

Kenmerken van de taak en van de persoon

Vast staat dat zowel kenmerken van de persoon als van de taak leiden tot uitstelgedrag. Hoe onaangenamer de taak, hoe meer jij geneigd zal zijn tot uitstellen. Bovendien geldt dat als jij een inspanning moet leveren waarvoor de beloning pas veel later in de toekomst volgt, je veel meer geneigd zijn deze uit te stellen. Hoe verder de gevolgen verwijderd zijn in de tijd, hoe minder ze het gedrag beïnvloeden.

Daarnaast zijn er persoonskenmerken die een rol kunnen spelen bij studieontwijkend gedrag. Bijvoorbeeld de mate van zelfvertrouwen, faalangst of depressieve klachten.

Het onder ogen zien

Zelf onder ogen zien dat je last van uitstelgedrag hebt is een belangrijke eerste stap. Vooral op moment dat je merkt dat het gedrag ook echt schadelijk is op bepaalde terreinen in je leven.

Het vervelende van uitstelgedrag is namelijk dat je er zeker niet beter door gaat voelen, maar je kunt er bovendien door in de problemen komen. Vrienden, kennissen en collega’s kunnen zich aan je storen en je studie of baan kan op het spel komen te staan.

Ben jij een iemand die vaak zaken uitstelt en kom je daardoor vaak in de problemen? Lees dan eens onderstaande tips door om mee te beginnen. Kijk eens voor jezelf of het resultaat oplevert.

uitstelgedrag aanpakken nu

Hoe kan ik mijn uitstelgedrag aanpakken? Onze tips:

Uitstelgedrag aanpakken tip 1: Gun jezelf rust

Dit is misschien niet het eerste wat je verwacht, maar toch is het belangrijk jezelf niet te veel druk op te leggen. We plannen allemaal afspraken in onze agenda’s, maar maak je ook een afspraak met jezelf? Gun jezelf ook die rust.

Plan in dat je lekker gaat ontspannen, luieren of waar je ook zin in hebt. Doe dit dan zonder schuldgevoel en dan kan je de dag erna weer met meer energie er tegengaan.

Herinner jij je nog het artikel over de interne criticus. Die vindt het heerlijk om tegen jou te kunnen zeggen dat je waardeloos bent als je lui op de bank zit. Probeer deze gedachte om te draaien. Waarom mag je niet een keer lekker lui op de bak zitten. Je doet de rest van de week toch genoeg?

Uitstelgedrag aanpakken tip 2: Voer kleine taakjes uit

Op het moment dat je geen zin hebt om iets lastigs uit te voeren, kun je altijd iets eenvoudigs doen. Ga de afwas doen, archiveer wat brieven in mappen of werk wat e-mails af.

Als je jezelf niet langer dan een minuut kunt concentreren, bijvoorbeeld omdat je het de avond ervoor nogal laat hebt gemaakt tijdens het uitgaan, kun je je beter toeleggen op dingen die altijd al een keer moesten gebeuren. Doordat je weer wat nuttige dingen gedaan krijgt kom je sneller terug in de productieve flow.

Uitstelgedrag aanpakken tips

Uitstelgedrag aanpakken tip 3: Zet alles klaar om te beginnen

Je wilt een taak verrichten maar je hebt er absoluut geen zin in? Begin dan met alles klaar te zetten om de taak te verrichten. Begin daar ruim van te voren aan. Dit kun je bijvoorbeeld de avond ervoor al vast doen.

Als alles eenmaal klaar ligt is de stap om te beginnen iets kleiner en het wordt ook minder moeilijk omdat het veel duidelijker is wat je moet doen. Het is van groot belang dat je lekker door kunt werken, wanneer je eenmaal besluit een lastige taak waar je weinig zin in hebt uit te voeren. Wanneer dit niet het geval is, zakt je motivatie alleen maar verder weg.

Uitstelgedrag aanpakken tip 4: Maak duidelijk wat je wilt doen

Het kan zijn dat je uitstelt omdat je een gevoel hebt dat je ‘iets moet doen’ aan een bepaald project, maar je weet niet goed wat. Je voelt je een beetje verward, en daarom doe je liever helemaal niets.

Haal de verwarring weg door voor jezelf duidelijk te maken wat je precies wilt of moet doen. Wat is het doel van je project? En wat is de volgende concrete stap die je kunt nemen om dit project af te ronden?

Uitstelgedrag aanpakken tip 5: Laat je niet afleiden

Als je eenmaal in een luie bui zit ben je snel afgeleid waardoor je helemaal niets meer voor elkaar krijgt. Schakel dus alle stoorzenders uit. Geen email notificaties, telefoon, Facebook of WhatsApps. Gun jezelf een omgeving waar je niet vaak gestoord zult worden. Probeer in plaats daarvan een aantal korte rustmomenten in te lassen, waarin je even gebruik kunt maken van je telefoon of van het internet.

Uitstelgedrag aanpakken tips

Uitstelgedrag aanpakken tip 6: Realistische deadline

Geef jezelf een deadline waardoor je wel aan de slag zult moeten. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een bepaalde taak voor het einde van de dag afrondt. Neem de deadline niet te ruim maar zorg ervoor dat deze realistisch is. Het geeft een prettig gevoel als je deze deadline ook haalt. Op naar het volgende projectje.

Uitstelgedrag aanpakken tip 7: Tijdslimiet

Spreek met jezelf af dat je minimaal vijftien minuten gaat werken aan een taak die je steeds uitstelt. Vijftien minuten, daarna mag je stoppen of doorgaan maar je moet wel die vijftien minuten volmaken

uitstelgedrag aanpakken nu

Uitstelgedrag aanpakken tip 8: Beloon jezelf

Is het een vervelende taak en kost het je veel moeite hieraan te beginnen? Beloon jezelf dan na afloop! Bedenk grote en kleine beloningen zodat je na elke inspanning een beloning kunt geven.

Denk bijvoorbeeld aan dat lekker bakje koffie dat je straks gaat maken. Jezelf belonen zorgt ervoor dat je beter gemotiveerd raakt om een taak te volbrengen. Mits je de beloning ook alleen geeft als het je gelukt is natuurlijk. Lukt het je alsnog niet om de taak te volbrengen, wees dan mild voor jezelf en laat de interne criticus niet de overhand krijgen. Misschien was je wel iets te ambitieus.

Probeer je eisen zo nodig bij te stellen om een ‘voldoende’ resultaat van jezelf te verwachten. Realiseer je ook dat iets gedeeltelijk afronden belangrijker is dan helemaal niets afkrijgen. Je kunt niet meer doen dan je best en dit zegt niets over je waarde als mens. Het is goed zoals je het doet. Begin dus en verwacht niets – dan kan het alleen maar meevallen.

uitstelgedrag-aanpakken post-it

Onderzoek of er een psychische oorzaak aan jouw uitstelgedrag ten grondslag ligt

Merk je dat bovenstaande tips voor jou toch tot te weinig verbetering leidt. Ga dan na of je uitstelgedrag voortkomt uit een diepliggend psychisch probleem, zoals faalangst, weinig zelfvertrouwen, een depressie of burn-out.

Zo ja, dan is het belangrijk om daar eerst aan te werken. Laat je informeren door een huisarts. Deze kan jou eventueel doorverwijzen naar een therapeut of psycholoog. Een eerste stap kan ook zijn om hier onze ’50 tips voor meer zelfvertrouwen te downloaden’.

Meer artikelen over persoonlijke groei