Van uitlachen naar aanlachen
10 september 2010 
0 min. leestijd

Van uitlachen naar aanlachen

Hoe word je blij, gelukkig en vol zelfvertrouwen? Mijn dochter van 4 had er deze week een ‘uitgesproken’ mening over. Aangezien zij het begrip ‘trainer’ als beroep bij haar vader niet goed invulling kan geven is mijn antwoord op de vraag: ‘wat voor werk doe jij?’ dat ik mensen help om blijer te worden en te doen wat ze graag willen. Dat levert vaak al een frons op, want mijn dochter vindt dat iedereen toch gewoon moet doen wat hij of zij leuk vindt. Dat doet zij tenslotte ook…

Deze week had ze er over ‘nagedacht’ en kwam met de even logische als vertederende oplossing. Tussen een paar happen eten door keek zij mij aan en zei: ‘Papa, als je wilt dat mensen blijer worden, dan moet je ze gewoon aanlachen’. Ik keek haar even vragend aan. ‘Ja’, vervolgde ze, ‘want iemand uitlachen daarvan word je verdrietig, van iemand aanlachen word je vrolijk!’ En ze at weer verder.

Ze heeft gelijk, mijn ‘wijze’ dochter. We moeten elkaar en onszelf vaker ‘aanlachen’. Gewoon de plezierknop indrukken en hup, plezier maken. Niet altijd nadenken, gewoon doen. Een feestje bouwen. Ik wens je daarom een mooi feestje toe. Nu, vanavond, dit weekend, volgende week. Iedere dag. Zet jezelf gewoon eens ‘aan’…

Meer artikelen over persoonlijke groei