Voor altijd jong
26 februari 2013 
1 min. leestijd

Voor altijd jong

Het is goed rusten na gedane arbeid. Dus nestel ik me in een comfortabele stoel in onze serre. Om me wat af te zonderen van de buitenwereld, pas ik een truc toe die ik heb geleerd van de kinderen. Ik zet een koptelefoon op met mijn meest favoriete muziek. Al vrij snel klinkt Bob Dylan in mijn oren met zijn evergreen; “Forever Young”.

Het lijkt wel of dit lied de afgelopen jaren steeds een andere betekenis heeft gekregen. De tekst bevat een aantal zinnen in de vorm van een gebed; “Moge al je wensen uitkomen. Moge je opgroeien om rechtvaardig te zijn en de waarheid te weten.” Maar de belangrijkste regel in het lied is: “Ik hoop dat je altijd jong zal blijven”.

Nu is dat ook het verlangen dat de meeste cliënten hebben die de praktijkruimte van de schoonheidsspecialiste betreden. De producten die in de salon gebruikt worden zijn er ook opgericht om je cliënt een jong en vitaal uiterlijk te geven. Daarnaast worden ook de behandeltechnieken en apparatuur steeds geavanceerder om de onvermijdelijke veroudering te vertragen of te stoppen.

Help het lichaam herstellen

Alles in de natuur staat ten dienste van de groei en zoekt voortdurend een balans. Ons lichaam is daar een prachtig voorbeeld van. Er worden iedere seconde tien miljoen nieuwe cellen geboren en er sterven er tegelijkertijd ook weer eenzelfde aantal. In iedere cel vinden per seconde 100.000 chemische reacties plaats. Vermenigvuldig dat maar eens met de honderd triljoen cellen waaruit je lichaam bestaat… Dan besef je pas dat er zich op elk moment van de dag een wonder voltrekt om je in leven te houden.

Er ontstaat pas een probleem als we ons teveel bemoeien met de bovenstaande wetmatigheid van de natuur.. Zodra we kunstmatig ingrijpen, door bijvoorbeeld pillen te slikken die pijnsignalen onderdrukken, dan moet het lichaam weer aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden.

Cliënten in je praktijk hebben zichzelf vaak onbewust, gedurende een langere periode, geweld aangedaan. In een poging om eeuwig jong te blijven, is hun lichaam met ‘crashdiëten’ uitgehongerd, met zware fitnessprogramma’s uitgeput en met teveel stress opgebrand.

Aan jou als schoonheidsspecialiste de dankbare taak om je cliënt in te laten zien dat minder juist meer is. Doen door even niets te doen. Dan krijgt het lichaam weer de kans om zelfstandig te herstellen.

Het resultaat is dan terug te zien in de ogen. Want als je cliënt het écht heeft gesnapt, dan blijven die voor altijd jong!

Meer artikelen over persoonlijke groei