In het artikel ‘Zelfvertrouwen vergroten door effectief communiceren’ bespraken we de Roos van Leary.
Laten we eens kijken of we die actie-reactie-patronen uit het model in onderstaande voorbeelden herkennen. Bekijk om welke spelregel het gaat.
Casus 1: vies huisgenootje
Een nieuw huisgenootje, waar je een goede relatie mee hebt heeft een nare eigenschap. Als het haar beurt is om de wc en badkamer schoon te maken, blijkt dat ze elke keer een kruisje zet bij haar naam, wat aangeeft dat ze heeft schoongemaakt. Als je dat vervolgens controleert zie je dat zowel de douche als de wc nog vies is. Dit gaat nu al een tijdje zo.
Je wilt haar hiermee confronteren, want voor jezelf is dit niet prettig, maar aan de andere kant weet je dat je door confrontatie haar voor schut zet en bovendien de kans aanwezig is dat jullie vriendschap op het spel komt te staan. Je besluit haar toch te confronteren. Hoe pak je dit aan?
Antwoord:
In dit geval zou een leidend/helpend-volgend strategie het beste werken. Je hebt weinig keus in deze situatie. Als je niks zegt, zal jouw huisgenootje haar gedrag niet veranderen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je de juiste toon aanslaat in jouw manier van communicatie.
Je kunt bijvoorbeeld jouw huisgenoot op een vriendelijke manier vragen of het haar wel helemaal duidelijk is wat er gedaan moet worden en haar wat tips geven om zo goed mogelijk schoon te maken. De kans is dan het grootst dat ze dit op een positieve manier oppakt.
Casus 2: Nare leidinggevende
Je direct leidinggevende heeft een nare eigenschap in zich. Hij kan nogal bot reageren in bepaalde situaties. Elke keer als je naar hem toe komt voor een vraag of om een probleem uit te leggen, doet deze persoon het voorkomen dat je de verkeerde vragen stelt of iets totaal verkeerd aanpakt. Dit leidt tot hoge irritatie bij jou en het liefst zou je er fel tegen ingaan.
Daarnaast heb je ook steeds minder vaak zin om naar hem toe te stappen omdat je dan toch weer een rare reactie kunt verwachten. Maar daarmee maak je het waarschijnlijk alleen maar erger, want niks doen in een situatie waarin je het niet weet is nooit de oplossing. Hoe kun je het beste omgaan in een eerstvolgende situatie waarin dit toch weer gebeurt?
Antwoord:
Leidend-meewerkend. Je baas heeft een aanvallende strategie. Door zelf in de verdediging te gaan, is de kans groot dat dit gedrag zich blijft voordoen. Je kunt daarom het beste de leiding nemen. Bijvoorbeeld door onderstaande vraag op een vriendelijke manier te stellen.
“Wat is er aan de hand? Kunnen we het erover hebben wat je dwarszit, dat je zo heftig reageert?” Jouw baas heeft geen andere optie dan op de inhoud te reageren. Er ontstaat een dialoog. Hierdoor ontkracht je zijn aanvallende gedrag.
Casus 3: Hulp nodig van de ICT collega
Je werkt binnen een organisatie, waarbij je vaak afhankelijk bent van hulp van anderen. Je hebt een vaste contactpersoon bij de afdeling IT die jou altijd gelijk te hulp schiet als je een probleem hebt met je computer.
Nu zijn de rollen een keer omgedraaid. Zij heeft wat data van jou nodig. Ze komt met een hele vervelende vraag. Om deze informatie die zij nodig heeft te verzamelen, kost dat erg veel tijd en energie. Je weet dat er een andere afdeling is die haar daar beter mee kan helpen, maar je vindt het zo lullig om haar door te verwijzen naar een andere afdeling.
Hierdoor voel je je een slechte collega ten opzichte van haar. Maar je hebt echt geen keus. Hoe vertel je dit haar en welke argumenten gebruik je?
Antwoord:
De beste strategie is een helpende-meewerkende strategie. Laat in jouw antwoord duidelijk doorschemeren dat jouw kennis op dit vlak tekortschiet. Je kunt een extra helpende hand uitsteken door zelf de afdeling te benaderen die jouw collega kan helpen hiermee. Hierdoor hou jij de controle en hoef je jouw collega niet te vragen om zelf met deze mensen contact op te nemen.
In jouw antwoord naar je collega toe geef je aan dat je alvast iemand anders hebt ingeschakeld om hem/haar te helpen. Zij zullen contact met hem/haar opnemen. Jouw collega zal hierdoor niet het gevoel hebben dat jij geen helpende hand geeft en geen weerstand bieden.
Werken met de Roos van Leary
Ga in het dagelijks leven met de Roos van Leary aan de slag.
“Als eerste is het belangrijk om het principe van de Roos te begrijpen. Daarna is het mogelijk om het analyseren onder de knie te krijgen waardoor gedrag in een split second in de Roos is te plaatsen. Pas daarna ga je gedrag beïnvloeden via eigen gedrag”
Dan nog blijft het soms lastig om de Roos van Leary toe te passen omdat iemands gedrag door allerlei oorzaken opeens verandert en in een ander ‘hokje’ van de Roos valt. Flexibiliteit is nodig om de Roos in optimaal toe te passen!
Wil jij hier meer over weten? Schrijf je dan vrijblijvend in voor onze zelfvertrouwen community via deze link. Klets straks gezellig mee, bekijk onze video’s en lees onze gratis boeken…