Waar staat DSM voor?  
18 februari 2019 
0 min. leestijd

Waar staat DSM voor?  

DSM is een leidend handboek voor psychische aandoeningen

Niet iedereen hecht hier waarde aan. Niet iedereen is het er mee eens en dit handboek wordt dus ook niet door iedereen geaccepteerd. DSM betekent Diagnostical and Statistical Manual of Mental Disorders.

"Het handboek is geschreven zodat er door het gebruik van deze handleiding voor dezelfde aandoeningen dezelfde diagnoses worden gesteld"

Het is belangrijk dat elke onderzoeker dezelfde omschrijving gebruikt voor een bepaald begrip. Daarnaast wordt DSM gebruikt door zorgverzekeraars “wordt een bepaalde behandeling al dan niet vergoed?”.

Handboek DSM werd voor het eerst geschreven in 1952

Door ontwikkelingen en aanpassingen en een andere zienswijze op bepaalde aandoeningen is men inmiddels aanbeland bij DSM 5. Dit handboek wordt gebruikt om mensen met een bepaalde problematiek een stempeltje te geven, zoals dat in de volksmond wordt genoemd.

Behandelplan

Krijg jij met een DSM classificatie te maken, dan wordt dat in jouw behandelplan vermeld. In dit plan lees je jouw diagnose en je classificatie. 

Lees dit plan goed door, heb je vragen, stel deze. De diagnose beschrijft jouw situatie. Vind jij dat er niet alles in staat of dat zaken niet kloppen, geeft het aan. De classificatie geeft aan waar je bent ingedeeld in de DSM.

Meer artikelen over persoonlijke groei