Wat is autonomie?
Autonomie is onafhankelijkheid. Het is erg prettig als je niet afhankelijk bent van derden. Ben je geestelijk en lichamelijk gezond dan kun je een onafhankelijk leven leiden.
Anders wordt het als je gaat dementeren bijvoorbeeld en als je lichamelijk niet meer voor jezelf kunt zorgen door bepaalde aandoeningen. Je bent dan afhankelijk van de zorg die door anderen wordt gegeven.
Dat is in Nederland goed geregeld, professionele zorg en mantelzorg zorgen er samen voor dat je de verzorging krijgt die je nodig hebt, ten minste in de meeste gevallen. Er zijn helaas altijd schrijnende gevallen dat het niet goed gaat. Je autonomie verliezen is een groot verlies. Zeker als jij dit zelf bewust meemaakt.
Mensen blijven het liefst zo lang mogelijk onafhankelijk van anderen, ze hechten veel waarde aan hun autonomie. En dat is begrijpelijk.
Ben je gezond dan sta je op als je wilt en je hoeft niet te wachten totdat er een verzorger je uit je bed komt helpen. Of je hoeft ook niet vroeg naar bed, omdat de dienst van de thuiszorg jou als eerste in haar avondronde heeft gepland.
Hoewel iedereen weet dat autonomie belangrijk is en zo lang mogelijk moet blijven, kan dat niet altijd. Toch wordt er veel aandacht besteed om mensen die zorg nodig hebben, thuis of in een verpleeghuis, zoveel mogelijk zelfstandig te laten zijn, zelf hun keuzes te laten maken.
Uiteraard alleen als dit verantwoord is. Er wordt getracht op momenten dat het kan en bij situaties dat het mogelijk is om diegene die zorg nodig heeft en daarvan afhankelijk is, toch zoveel mogelijk te betrekken bij die verzorging. Er wordt rekening gehouden met de gevoelens van de cliënt. Er wordt niet achter de rug van de cliënt om van alles geregeld en afgesproken. Er wordt geprobeerd om zich in te leven in de belevingswereld van de cliënt. Juist omdat een cliënt ook weet hoe het was om autonomie te hebben.