Wat is CVS?
14 januari 2019 
1 min. leestijd

Wat is CVS?

CVS is het chronisch vermoeidheidssyndroom

Chronisch betekent dat de vermoeidheid langdurig aanwezig is, in geval van deze ziekte is dat ten minste zes maanden. Ook na voldoende rust te hebben genomen ben je nog steeds doodmoe.

Het is nog steeds onverklaarbaar, waardoor CVS ontstaat. Het is een ziekte die behoorlijk veel invloed heeft op je dagelijkse leven, op je werkzaamheden en op de mensen in jouw omgeving.

CVS is niet aangeboren

CVS is een niet aangeboren complexe ziekte. Naast het feit dat jij vaak uitgeput zult zijn, kun je daarnaast andere lichamelijke klachten en pijntjes hebben. 

"Je kunt moeilijk een planning maken, want de ene dag zal het je lukken en de andere dag krijg je niets uit je handen, omdat je te moe bent"

Er is nog veel onderzoek nodig. Wel is bekend dat de kwaliteit van leven van patiënten met CVS vaak erg slecht is. Soms treedt er spontane genezing op, maar veel vaker “moet men er mee leren leven”.

Vanaf het wakker worden

Verwar een keer ernstig vermoeid zijn niet met voortdurend moe/uitgeput zijn. Bij ernstige vermoeidheid ken je de reden, te lang of te hard gewerkt, onvoldoende slaap, enz. Bij CVS stap je ’s ochtends al moe uit je bed.

Als je langdurig vermoeid bent zonder dat je er een verklaring voor hebt, is het belangrijk dat je een huisarts raadpleegt. Deze zal je onderzoeken en een diagnose stellen. Hij of zij zal onderzoeken of er redenen zijn voor jouw moeheid, psychisch dan wel lichamelijk (Pfeiffer bijvoorbeeld).

Medicatie voor CVS?

Er is geen medicatie om CVS aan te pakken, wel zijn er diverse therapieën mogelijk. Een huisarts zal je hiernaar verwijzen nadat de diagnose CVS is gesteld.

Meer artikelen over persoonlijke groei