Wat is een biologische klok?
27 november 2018 
0 min. leestijd

Wat is een biologische klok?

Jouw biologische klok regelt vanuit je hersenen je slaap- en waakritme. Wordt dit ritme verstoord dan heeft dat gevolgen voor je hele lichaam en geest.

Je biologische klok verandert als je ouder wordt, denk aan slaapbehoefte. Je oogzenuw geeft een seintje aan jouw biologische klok of het dag of nacht is, licht of donker.  Van invloed op jouw biologische klok zijn bijvoorbeeld de zomer- en wintertijd, een jetlag, werken in ploegendiensten, uitgaan tot in de kleine uurtjes in het weekend. Kleine verschillen kun je prima opvangen door wat slaap in te halen bijvoorbeeld.

De biologische klok bij vrouwen begint te tikken als ze dertig zijn, wordt er vaak gezegd. Daarmee wordt bedoeld dat dan de kinderwens begint. Eigenlijk een vreemde uitspraak, want de biologische klok tikt volgens een bepaald ritme, met regelmaat en tikt altijd.

De biologische klok is een prachtig systeem, het regelt het dag- en nachtritme, actief overdag, passief in de nacht. Er is veel onderzoek naar de gevolgen van de verstoring van de biologische klok. De discussie over zomer- en wintertijd heeft daar alles mee te maken, maar ook de gezondheidsrisico’s voor mensen met nachtdiensten worden bekeken. De biologische klok is een mooi en complex systeem. Het heeft vergaande gevolgen als het ritme ervan wordt verstoord.

Meer artikelen over persoonlijke groei