Wat is een counselor?
14 januari 2019 
1 min. leestijd

Wat is een counselor?

De vertaling voor een counselor is een mentor, adviseur, raadgever. De woorden coach en counselor worden door elkaar gebruikt, beide zijn laagdrempelig. Toch is er ook een verschil tussen een coach en een counselor.

Een coach laat je inzien waartoe je in staat bent, er komt bewustwording tot stand door zijn of haar toedoen, jouw innerlijke krachten worden “aangeboord”. Je leert om jezelf verder te helpen en je doel te bereiken. Je leert problemen op te lossen, naast uiteraard het feit dat je kennis en vaardigheden worden bijgebracht door de coach.

De counselor is ook een begeleider, die je verder op weg helpt als je vastloopt. Als je vragen hebt, ook levensvragen, worden deze met je besproken. Je leert om verantwoording te nemen voor je leven. Je leert verantwoording te nemen voor elke keuze die jij in je leven maakt. Gevoelens en gedachten worden door de counselor inzichtelijk gemaakt.

De invloed die gevoelens en gedachten hebben op je leven (en de keuzes die je maakt) worden aan je uitgelegd. Zeker ook wanneer er een negatieve werking vanuit gaat wordt dat besproken.

Hoe belemmeren gedachten en gevoelens jou in je leven? Welke blokkades zijn erdoor ontstaan? Deze blokkades worden samen met de counselor aangepakt en opgeruimd, zodat er opnieuw ruimte is gecreëerd om je doel te bereiken.

Iedereen kan zijn eigen reden hebben om een counselor te raadplegen. In een intakegesprek zal duidelijk worden wat jij nodig hebt. Het gaat om jou, de aanpak wordt op jou afgestemd. Je staat hierin niet alleen, maar samen met je counselor gaan jullie op onderzoek uit. Denk aan het onderzoeken van: wie ben je, wat wil je bereiken en wat heb je daarvoor nodig?

Meer artikelen over persoonlijke groei