Wat is een depressie? Je een tijdje verdrietig voelen? Somberen? Een dip hebben? Op zich hoeft er dan niets aan de hand te zijn. Iedereen ervaart dat wel een keer in z'n leven. Bijvoorbeeld door een nare of ingrijpende gebeurtenis of tegenslag. Doorgaans waait je somberheid vanzelf over. Wanneer je echter depressief bent, spelen er vaak meer factoren mee. Waar je op moet letten als je denkt depressief te zijn.
Een depressie herkennen
Een depressie staat vaak niet op zich. Vaak is er iets in je leven gebeurd dat je erg aangrijpt en niet los kunt laten. Daarbij spelen vaak ook andere zaken een rol. Zo kan het zijn dat je gevoeliger bent voor het ontwikkelen van een depressie. Als je een moeilijke jeugd hebt gehad, er stemmingsstoornissen in je familie voorkomen, je kampt met gebrek aan steun in je sociale kring, last hebt van een chronische aandoening of verslavende middelen gebruikt. Duren je klachten langer dan 3 weken? Beleef je geen plezier meer aan je leven? Dan heb je mogelijk een depressie.
7 depressieklachten om alert op te zijn!
Hieronder 7 symptomen van een depressie. Herken je meerdere verschijnselen? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een stemmingsstoornis.
1. Veel of weinig eten
Stel je jezelf de vraag: wat is een depressie? Kijk dan eens naar je eetgedrag. Heb je last van een droge mond? Krijg je geen hap door de keel? Smaak het eten je helemaal niet? En vliegen de kilo's eraf? Of heb je juist last van onbedwingbare eetbuien? Eet je alles wat binnen handbereik ligt? En kom je in korte tijd vele kilo's aan? Je kunt depressief zijn. Kijk even of je ook enkele andere klachten uit deze lijst herkent.
2. Slecht slapen of juist heel veel
Slaapproblemen ervaren, is een depressiesymptoom. Dat kan variëren van moeite hebben met in slaap komen, 's nachts niet doorslapen tot in alle vroegte wakker worden en dan klaarwakker naar het plafond liggen staren. Inslapen lukt niet meer, want getob speelt je parten. Als je opstaat voel je je uitgeput en je hebt het gevoel geen oog te hebben dichtgedaan. Dat je geen fut hebt en gebrek aan energie is niet raar. Trouwens? Ook het omgekeerde komt voor. Juist heel veel slapen. Je blijft het liefst de hele dag in bed.
3. Moeite met concentreren
Daarnaast komen concentratieproblemen voor als je je depressief voelt. Zo heb je niet alleen moeite om gesprekken te volgen, maar ook televisie kijken of een boek lezen lijkt schier onmogelijk. Het gaat allemaal langs je heen. Je neemt niets in je op. Alsof je geheugen een zeef is. Verder kan een enorm gevoel van besluiteloosheid je overvallen. Dat kan heel ver gaan. Zelfs tot wat ga ik vanavond eten of welke kleren draag ik vandaag.
4. Waardeloos of schuldig voelen
Ben je depressief? Dan kan een lage eigendunk je parten spelen. Je denkt dat je niets goed doet, steeds te falen en tekort te schieten. Zowel in je privéleven als op je werk. Ook jezelf allerlei verwijten maken en je schuldig voelen, is niet abnormaal. Over zaken die in het verleden speelden en die je niet (goed) hebt gedaan. Je vindt jezelf niet de moeite waard en schaamt je ervoor dat anderen proberen je te helpen.
5. Onrustig of juist traag
Door de kamer ijsberen, onrustig op bijvoorbeeld de tafel trommelen met je vingers, snel geïrriteerd raken en zelfs angstig zijn, zijn depressiekenmerken. Anderzijds kun je juist het tegenovergestelde gedrag vertonen: heel traag zijn. Van langzaam praten, denken en reageren tot bewegen. Ook je tijdsbeleving kan beïnvloedt worden. Zo kan een minuut wel een uur duren enzovoort.
6. Geen plezier beleven
Niks meer leuk vinden en nergens meer van genieten, raakt de kern van: wat is een depressie. Of het nu gaat om het voorjaar met ontluikende bloemen, kwetterende vogels en zonnetje dat fris schijnt. Je ziet het wel, maar voelt het niet en je denkt dat dat ook niet terugkomt. Ook je belangstelling voor andere mensen, hobby's, activiteiten en dergelijke zijn even helemaal weg.
7. Denken aan de dood en zelfdoding
Ben je depressief? Dan wil je misschien niet meer leven. Die gedachte kun je af en toe hebben, maar ook de hele dag door. Want, dan ben je verlost van je nare en sombere gevoel én ben je ook je omgeving niet meer tot last. Ook nadenken over zelfdoding en daarover uitspraken doen. Bijvoorbeeld: als ik een ongeluk krijg is dat niet erg. Of: ik hoef morgen niet meer wakker te worden.
Hoe omgaan met een depressie
Herken je meerdere symptomen uit dit artikel over: Wat is een depressie? Raak dan niet in paniek. Vaak gaan die neerslachtige emoties vanzelf over. Kijk het daarom eerst even enkele weken aan. Probeer ondertussen gezond en regelmatig te leven, je gevoelens bij familie en je vrienden te uiten en neem je rust. Leid jezelf af met ontspannende activiteiten, ga dagelijks naar buiten en beweeg lekker in de buitenlucht. Duren je depressieve gevoelens langere tijd? Raadpleeg dan je huisarts. Blijf er zeker niet mee rondlopen. Er zijn tegenwoordig allerlei goede behandelingen die je helpen depressieve klachten succesvol te overwinnen.
Heb je ervaringen met wat is een depressie? Hoe ben je ermee omgegaan?
Yvonne Goeman - van der Sluis
op 8 June 2015Albert Sonnevelt Team
op 23 February 2017Nathalie
op 9 November 2015Nicolette
op 17 January 2016Albert Sonnevelt Team
op 23 February 2017Angelique
op 12 October 2016Siepa
op 23 February 2017Albert Sonnevelt Team
op 23 February 2017Albert Sonnevelt Team
op 15 March 2017Anita
op 15 August 2018Albert Sonnevelt Team
op 17 August 2018