Wat is een depressie? 7 signalen om in de gaten te houden!
08 april 2015 
3 min. leestijd

Wat is een depressie? 7 signalen om in de gaten te houden!

Wat is een depressie? Je een tijdje verdrietig voelen? Somberen? Een dip hebben? Op zich hoeft er dan niets aan de hand te zijn. Iedereen ervaart dat wel een keer in z’n leven. Bijvoorbeeld door een nare of ingrijpende gebeurtenis of tegenslag. Doorgaans waait je somberheid vanzelf over. Wanneer je echter depressief bent, spelen er vaak meer factoren mee. Waar je op moet letten als je denkt depressief te zijn.

Een depressie herkennen

Een depressie staat vaak niet op zich. Vaak is er iets in je leven gebeurd dat je erg aangrijpt en niet los kunt laten. Daarbij spelen vaak ook andere zaken een rol. Zo kan het zijn dat je gevoeliger bent voor het ontwikkelen van een depressie. Als je een moeilijke jeugd hebt gehad, er stemmingsstoornissen in je familie voorkomen, je kampt met gebrek aan steun in je sociale kring, last hebt van een chronische aandoening of verslavende middelen gebruikt. Duren je klachten langer dan 3 weken? Beleef je geen plezier meer aan je leven? Dan heb je mogelijk een depressie.

7 depressieklachten om alert op te zijn!

Hieronder 7 symptomen van een depressie. Herken je meerdere verschijnselen? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een stemmingsstoornis.

1. Veel of weinig eten

Stel je jezelf de vraag: wat is een depressie? Kijk dan eens naar je eetgedrag. Heb je last van een droge mond? Krijg je geen hap door de keel? Smaak het eten je helemaal niet? En vliegen de kilo’s eraf? Of heb je juist last van onbedwingbare eetbuien? Eet je alles wat binnen handbereik ligt? En kom je in korte tijd vele kilo’s aan? Je kunt depressief zijn. Kijk even of je ook enkele andere klachten uit deze lijst herkent.

2. Slecht slapen of juist heel veel

Slaapproblemen ervaren, is een depressiesymptoom. Dat kan variëren van moeite hebben met in slaap komen, ’s nachts niet doorslapen tot in alle vroegte wakker worden en dan klaarwakker naar het plafond liggen staren. Inslapen lukt niet meer, want getob speelt je parten. Als je opstaat voel je je uitgeput en je hebt het gevoel geen oog te hebben dichtgedaan. Dat je geen fut hebt en gebrek aan energie is niet raar. Trouwens? Ook het omgekeerde komt voor. Juist heel veel slapen. Je blijft het liefst de hele dag in bed.

3. Moeite met concentreren

Daarnaast komen concentratieproblemen voor als je je depressief voelt. Zo heb je niet alleen moeite om gesprekken te volgen, maar ook televisie kijken of een boek lezen lijkt schier onmogelijk. Het gaat allemaal langs je heen. Je neemt niets in je op. Alsof je geheugen een zeef is. Verder kan een enorm gevoel van besluiteloosheid je overvallen. Dat kan heel ver gaan. Zelfs tot wat ga ik vanavond eten of welke kleren draag ik vandaag.

4. Waardeloos of schuldig voelen

Ben je depressief? Dan kan een lage eigendunk je parten spelen. Je denkt dat je niets goed doet, steeds te falen en tekort te schieten. Zowel in je privéleven als op je werk. Ook jezelf allerlei verwijten maken en je schuldig voelen, is niet abnormaal. Over zaken die in het verleden speelden en die je niet (goed) hebt gedaan. Je vindt jezelf niet de moeite waard en schaamt je ervoor dat anderen proberen je te helpen.

5. Onrustig of juist traag

Door de kamer ijsberen, onrustig op bijvoorbeeld de tafel trommelen met je vingers, snel geïrriteerd raken en zelfs angstig zijn, zijn depressiekenmerken. Anderzijds kun je juist het tegenovergestelde gedrag vertonen: heel traag zijn. Van langzaam praten, denken en reageren tot bewegen. Ook je tijdsbeleving kan beïnvloedt worden. Zo kan een minuut wel een uur duren enzovoort.

6. Geen plezier beleven

Niks meer leuk vinden en nergens meer van genieten, raakt de kern van: wat is een depressie. Of het nu gaat om het voorjaar met ontluikende bloemen, kwetterende vogels en zonnetje dat fris schijnt. Je ziet het wel, maar voelt het niet en je denkt dat dat ook niet terugkomt. Ook je belangstelling voor andere mensen, hobby’s, activiteiten en dergelijke zijn even helemaal weg.

7. Denken aan de dood en zelfdoding

Ben je depressief? Dan wil je misschien niet meer leven. Die gedachte kun je af en toe hebben, maar ook de hele dag door. Want, dan ben je verlost van je nare en sombere gevoel én ben je ook je omgeving niet meer tot last. Ook nadenken over zelfdoding en daarover uitspraken doen. Bijvoorbeeld: als ik een ongeluk krijg is dat niet erg. Of: ik hoef morgen niet meer wakker te worden.

Hoe omgaan met een depressie

Herken je meerdere symptomen uit dit artikel over: Wat is een depressie? Raak dan niet in paniek. Vaak gaan die neerslachtige emoties vanzelf over. Kijk het daarom eerst even enkele weken aan. Probeer ondertussen gezond en regelmatig te leven, je gevoelens bij familie en je vrienden te uiten en neem je rust. Leid jezelf af met ontspannende activiteiten, ga dagelijks naar buiten en beweeg lekker in de buitenlucht. Duren je depressieve gevoelens langere tijd? Raadpleeg dan je huisarts. Blijf er zeker niet mee rondlopen. Er zijn tegenwoordig allerlei goede behandelingen die je helpen depressieve klachten succesvol te overwinnen.

Heb je ervaringen met wat is een depressie? Hoe ben je ermee omgegaan?

Yvonne Goeman - van der Sluis
Door

Yvonne Goeman - van der Sluis

op 08 Jun 2015

Goedemorgen beste Albert, Vorig jaar signaleerde ik allerlei gevoelens die wezen op een depressie. Mede op aandringen van mijn echtgenoot ben ik naar de huisarts gegaan en heb een verwijzing gevraagd naar een goede psycholoog bij een maatschap. Bij die maatschap was mijn man al eens onder behandeling geweest van een psycholoog. Door het complexiteit van mijn klachten ben ik bij een eerstelijns GZ psycholoog terechtgekomen bij de maatschap die mij uitstekend heeft geholpen. Na een aantal gesprekken bleek echter dat ik toch ondersteuning nodig had van medicijnen. Heb toen eerst een antidepressivum voorgeschreven gekregen waarbij ik heel veel last had van de bijwerkingen. Daarna ben ik citalopram gaan gebruiken dat goed aansloeg gelukkig. Ben nu zover dat ik langzaam kan gaan afbouwen met de medicatie. Moet alleen nog een aantal gesprekken met de psycholoog voeren i.v.m. een aantal kenmerken van borderline persoonlijkheids stoornis. Door het zoeken naar symptomen van stress bij ik op jouw site terechtgekomen, waar ik blij mee ben. Nuttige informatie en goede adviezen. Bij deze wens ik je veel succes met je website. Hartelijke groet, Yvonne

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 23 Feb 2017

Beste Yvonne, graag gedaan! Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen met het verminderen van hun negatieve stress in het leven. Warme groeten, Albert Sonnevelt

Nathalie
Door

Nathalie

op 09 Nov 2015

Wat is een goede behandeling bij depressies? En angststoornissen?

Nicolette
Door

Nicolette

op 17 Jan 2016

Er kunnen veel oorzaken zijn waardoor je een depressie krijgt. Zoek dat goed uit, desnoods met een hulpverlener/huisarts. De tips van Albert op deze website zijn een prima begin om inzichten te krijgen. Chronische depressie is een ander verhaal. Wanneer je een chronisch tekort aan serotonine hebt in je lichaam (vaak erfelijk) dan helpen antidepressiva goed. Zelf heb ik 45 jaar gevochten met mijn depressies voordat ik toe kon geven dat het chronisch was en gebruik nu 8 jaar antidepressiva. Een wereld ging voor me open. Ieder mens en ieder geval is anders. Dus, zoek het goed uit.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 23 Feb 2017

Beste Nicolette, alle beetjes helpen om meer bewustzijn te krijgen op het gebied van depressie. Dank voor jouw reactie. Warme groeten, Albert Sonnevelt

Angelique
Door

Angelique

op 12 Oct 2016

Depressie komt door te weinig water drinken. Lees het boek 'Water, het goedkoopste medicijn' maar eens. Dan zie je dat het eigenlijk volkomen logisch is dat het door acuut water tekort komt.

Siepa
Door

Siepa

op 23 Feb 2017

Was het maar zo eenvoudig!! Watertekort?! Nee , depressie heeft diverse oorzaken, ieder is uniek daarin! Ik wens het niemand toe! Het is soms heel erg!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 23 Feb 2017

Beste Siepa, dank voor het delen. Samen staan we sterk tegen depressies! Hartelijke groeten, Albert

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 15 Mar 2017

Beste Angelique, fijn om te horen dat deze methode jou goed heeft geholpen. We zijn altijd blij met jouw aanvullende input. Hartelijke groeten Albert

Anita
Door

Anita

op 15 Aug 2018

De depressies duren bij mij eigenlijk al vanaf de puberteit. Inmiddels ben ik 55 en door allerlei ervaringen die ik als heel er naar heb ervaren heb ik een angststoornis ontwikkeld. Zie daar maar es vanaf te komen. Ik heb veel uit mijn jeugd moeten leren accepteren, dingen over mezelf moeten leren accepteren, mijn angsten onder ogen zien, emotionele pijnen en verliezen moeten accepteren en nog.....nee, de angststoornis is niet weg. Ook al heb ik er hard aan gewerkt. Ik weet dat het allemaal aankomt op het gevoel er laten zijn en kijken wat er naar boven komt. Er zijn periodes dat ik denk....pffffffft mijn hemel, komt er nooit een einde aan? Waarom kan ik niet gewoon blij zijn? Maar daar zit dan ook het fnuikende (volgens mij), blij zijn, dat is doodeng voor mij. Alles in mij verzet zich tegen blij en gelukkig zijn, immers dat ligt buiten het controle gebied. Ik slik al jaren anti depressiva, onnodig uit te leggen dat die ook niet bijdragen tot een vrolijkere instelling. Maar goed, wie weet komt het nog. Ik wens niemand een leven vol depressies en een angststoornis.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 17 Aug 2018

Beste Anita, dank voor jouw reactie. Ik gun je zonder twijfel een leven zonder stress … Warme groeten, Albert

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei