Wat is het imposter syndroom?
24 augustus 2021 
4 min. leestijd

Wat is het imposter syndroom?

Wat is het imposter syndroom nou eigenlijk? Het imposter syndroom is een nog vrij onbekend, maar toch veelvoorkomend fenomeen. Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Imposter syndroom – inhoudsopgave:

[[showindex]]

Imposter syndroom = oplichterssyndroom

In Nederland kennen we dit ook wel als het oplichterssyndroom en het komt vooral voor bij vrouwen. Het is typisch zoiets waar je last van kunt hebben zonder te weten dat er een naam voor bestaat en dat er dus ook veel meer mensen last van hebben.

Het imposter syndroom wil zeggen dat je in een professionele situatie het gevoel hebt ‘dat je maar wat doet’. Hoeveel complimenten je ook krijgt of hoe groot je successen ook zijn, je hebt continu het gevoel dat je ieder moment ontmaskerd kunt worden.

Je voelt je een oplichter en het voelt alsof je niet écht goed bent in je werk, maar doet alsof. Een rotgevoel natuurlijk en ook niet terecht.

Wat doet het imposter syndroom met je zelfvertrouwen?

Het zelfvertrouwen van mensen met het imposter syndroom groeit niet mee met hun successen. In plaats van trots te zijn op wat er bereikt wordt binnen een werksituatie, zal er eerder de vraag naar voren komen hoe het mogelijk is dat dit succes bereikt is.

“Het gevoel dat dit toeval is, overheerst het zelfvertrouwen”

Diegene heeft namelijk helemaal niet het gevoel dat ie weet wat ie aan het doen is. En als je niet weet wat je aan het doen bent, dan is iedere goede uitkomst toeval.

Vanuit de drang zichzelf te bewijzen en het willen volhouden van deze ‘oplichterspraktijken’ legt iemand met het imposter syndroom de lat erg hoog voor zichzelf.

En zo blijf je hangen in een negatieve spiraal, want is de uitkomst goed dan is de uitleg dat dit toeval is, en is de uitkomst slecht dan benadrukt dit het gevoel van een oplichter zijn en niet weten waar je mee bezig bent. Anders was de uitkomst wel goed geweest, toch?

Imposter syndroom onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat vooral vrouwen last hebben van dit oplichterssyndroom. Mannen hebben hier veel minder mee te kampen en dat is opvallend. Hoewel, een Nederlandse onderzoeker denkt hier wel een verklaring voor te hebben.

Bewust of onbewust krijgen meisjes al van jongs af aan mee dat er qua prestaties minder van hen wordt verwacht. En het is pijnlijk maar waar, vrouwen die precies hetzelfde werk doen als hun mannelijke collega’s krijgen hier nog te vaak minder voor betaald. Vrouwen krijgen daardoor hun leven lang mee dat zij zich extra hard moeten bewijzen.

Het is niet zo dat vrouwen die last hebben van het imposter syndroom allemaal onzekere types zijn. Er zitten genoeg vrouwen tussen die succesvol zijn en een glansrijke carrière hebben. En toch zijn zij bang om door de mand te vallen.

Dit alles bewijst nog maar eens zien hoe moeilijk het is om dit imposter syndroom uit je systeem te krijgen. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent zit er zo diep ingebakken, al van jongs af aan, dat je dat als volwassen en succesvolle vrouw niet zomaar uit je systeem kunt zetten.

Omgaan met angst

Zodra men moet gaan presteren, ontstaan de angst en twijfels. Dit brengt natuurlijk een hoop stress met zich mee.

“Sommigen gaan extra hard werken. Meer uren maken in de voorbereiding en langer doorwerken om het resultaat zo goed mogelijk te krijgen”

Uiteindelijk maakt het voor de problemen van iemand met het imposter syndroom niet uit wat dit resultaat gaat zijn. Zoals eerder uitgelegd zal iemand zich een nog grotere bedrieger voelen bij een goede uitkomst en bij een minder goede uitkomst volgt de bevestiging van onkunde.

De lat laag leggen

Er zijn ook mensen die een andere tactiek kiezen. Zij leggen de lat juist heel laag, nemen soms zelfs een baan ver beneden hun niveau, om de prestatiedruk maar uit de weg te kunnen gaan. Zo vallen ze minder diep bij ‘mislukkingen’ en is de kans groter dat ze collega’s kunnen verbazen met hun talenten.

Helaas is het imposter syndroom moeilijk te constateren, helemaal voor de buitenwereld. Iemand zal zichzelf hierin moeten herkennen en er vervolgens mee aan de slag moeten willen gaan, om er iets aan te doen.

Heb jij last van het  imposter syndroom?

Heb jij last van het imposter syndroom?

Hoe omgaan met het imposter syndroom?

Voor een ieder die last heeft van dit ‘oplichtersgevoel’ is het fijn om hier iets aan te kunnen doen. Helaas zijn daar geen vaste strategieën voor en zul je er vooral zelf hard aan moeten werken om enige verandering te ervaren.

Wat kan helpen is je wenden tot een ander, en dan liever niet iemand die hetzelfde werk doet als jij of bij hetzelfde bedrijf werkt.

De grote valkuil is dan namelijk dat je het gevoel hebt dat die persoon alles wél zo goed weet waardoor je enorm tegen diegene opkijkt (onterecht wellicht…) en je alleen maar onzekerder wordt.

Beter is het om met iemand te praten die in een heel andere tak van sport werkt, maar die jou wel goed kent. Hij of zij kan jou helpen te kijken naar jouw kwaliteiten, maar ook helpen realistisch te kijken naar wat jij kunt en waarom daaruit blijkt wat jouw kwaliteiten zijn.

Verder is het goed om voor jezelf te onderzoeken waar je zo bang voor bent. Juist door te weten wat jouw vijand nu precies is, kan je het aan gaan pakken. Het helpt je om die specifieke gedachten te herkennen en hier vervolgens juist niet meer naar te handelen.

Omdat het imposter syndroom niet heel bekend is, kan het een zoektocht zijn hoe hiermee om te gaan. Wees niet bang om je angsten te bespreken met iemand die je vertrouwt en weet dat jij absoluut niet de enige bent die last heeft van deze gevoelens.

Meer artikelen over persoonlijke groei