Wat is mindfulness? - Uitleg, tips en effecten mindfulness
19 november 2019 
5 min. leestijd

Wat is mindfulness? - Uitleg, tips en effecten mindfulness

Mindfulness staat voor Samma Sati, iets wat al 2000 jaar word toegepast in het boeddhisme. Het is een aandacht training die vaak ook echt boeddhistisch wordt beschouwd.

“Officieel betekent Mindfulness het volgende: Volledig bewust zijn van je huidige ervaring”

Iets wat in onze snelle, moderne wereld helaas veel te vaak word vergeten. Want wees eens eerlijk, welke ervaringen beleef jij nu echt heel erg bewust? Onze dagelijkse routine gaat op de automatische piloot en ook al hebben we een dagje vrij of vakantie…

We blijven toch weer bezig met alles wat we na deze vrije dag of vakantie weer moeten gaan doen. Heel slecht eigenlijk, want op deze manier mis je alle mooie momenten!

Ik ben vader van een zoon van bijna 3 jaar. We weten ook dat er voor ons geen tweede kindje komt. Dat hebben mijn vriendin en ik goed afgesproken. Alles wat Mees nu doet, moet ik intens van genieten, want er zal nooit meer een herhaling komen. Hier word ik steeds meer van bewust.

Waar je aandacht is, ben jij

Zo is het eigenlijk wel. Daar waar je aandacht is, daar ben jij. Hoe vaak zeggen we niet: waar zit je met je hoofd? Je bent dan vaak met je aandacht bij iets heel anders dan waar je op dat moment mee bezig bent.

Het woord mindfulness kunnen we daarom prima vertalen in opmerkzaamheid of aandachtigheid. Het gaat over de kunst om aanwezig te zien in dit moment, in het hier en nu. Kom dichter bij je gevoel zonder te oordelen of er direct een gevolg aan te geven. Aanvaard de situatie zoals hij is en creëer op deze manier ruimte om eventuele problemen van een andere kant te bekijken.

Leef intenser

Door mindfulness toe te passen en de mindfulness trainingen of oefeningen te doen zal je al snel merken dat je veel intenser gaat leven. Het geeft je de mogelijkheid om problemen van de andere kant te bekijken en hierdoor wellicht tot een oplossing te komen die je eerder niet zag.

“Ook leer je door mindfulness oefeningen bewuster te leven en meer te genieten van de momenten”

Blijf in het hier en nu met je aandacht en beleef alles met iedere vezel van je lijf. Ook leer je bewustere keuzes te maken in plaats van dat je reageert op de automatische piloot. Hier door ga je heel anders om met stress en gedachten patronen en wordt ontspannen iets bijzonder prettigs.

De grenzen worden beter bewaakt en er ontstaat vaak een grotere mate van bewustwording. Stress prikkels zullen sneller worden opgevangen en verwerkt, nog voordat je volledig in de stress kan schieten.

Waarom mindfulness?

Eigenlijk hebben we het al een beetje verteld. Mindfulness kan je een hoop stress schelen. Vooral in het huidige, jachtige leven waarbij alles snel moet en de dagelijkse routine op de automatische piloot gaat, is het een kunst om even stil te staan bij het moment. Even te genieten van dat kleine lachje van jouw kind of die lieve woordjes van je partner.

Het is natuurlijk heel fijn om dit soort momenten nog intenser te beleven en daar kan mindfulness je heel goed bij helpen. Maar ook bij het omgaan met lastige emoties zijn de oefeningen zeer geschikt.

Wat je niet kunt veranderen zal je moeten accepteren. Hierbij kan mindfulness een zeer goede handgreep zijn. Leer het los te laten en te verwerken. Mindfulness zorgt er voor dat je niet wordt “overspoeld” en sneller “boven water” komt.

Mindfulness samen gevat

Als we mindfulness willen samen vatten, dan kan dat in 2 woorden:

  • Aandacht: Kies zelf waar jij je aandacht op richt. Train je zelf om in het hier en nu te blijven en niet af te dwalen. Geniet van het huidige moment. Dit kun je absoluut trainen, maar zal wel wat oefening vragen. Oefening baart echter kunst en het plezier wat je er uiteindelijk van zult hebben is niet te evenaren.

  • Vriendelijkheid: Wanneer je aan de slag gaat met mindfulness zal je automatisch een veel opener houding aan nemen naar alles en iedereen. Houdingen en gedragingen zoals automatisch gedrag, reflex gedrag en verzet tegen waar je geen zin in hebt, zullen sneller verdwijnen, wat er is, is er immers al. Stoppen met vluchten, vechten en veroordelen dus.

Waarom zou mindfulness voor jou helpen?

Er zijn vele redenen waarom mensen mindfulness willen proberen voor hun probleem of gedrag. De trainingen zijn ook vaak erg efficiënt. Wanneer jij jezelf herkent in een van onderstaande omschrijvingen dan is het zeker goed om eens een oefening te proberen:

  • Je hebt weinig rust in je hoofd
  • Je bent een persoon die continue lijkt te piekeren
  • Ontspannen is een woord wat niet in je woordenboek voorkomt en valt je erg moeilijk
  • Je wilt meer kunnen genieten van alle momenten
  • Je zou graag efficiënter willen werken zowel privé als op het werk
  • Je wilt graag je geheugen en/of concentratie trainen
  • Je wilt beter leren omgaan met uitdagende of moeilijke situaties
  • Je zou graag meer geluk in je leven ervaren

Wat-is-mindfulness-aandacht-drinken

Welke effecten heeft mindfulness op ons?

Mindfulness heeft vooral een grote invloed op onze hersenen. Er is namelijk gebleken dat als je 8 weken lang, elke dag een half uur mindfulness oefeningen doet er al een duidelijk effect zichtbaar is in de hersenen.

Je alertheid, aandacht en cognitieve activiteit ( taken en werkgeheugen) hebben een verhoogde activiteit in de hersenen. Tevens worden depressieve periodes gehalveerd. Het lichaam herkent eerder de symptomen en al direct alles in werking stellen om dit te herstellen.

Preventieve mindfulness oefeningen doen

Het is zeer raadzaam om uit preventieve redenen mindfulness oefeningen te doen. Het maakt je rustiger en evenwichtiger. Uitdagingen zijn makkelijker om te ondergaan en voor problemen zal je sneller een oplossing vinden. Geniet tevens meer van het leven en ervaar elk moment op de meest intense manier.

“Ik ga vandaag wat eerder naar huis om van mijn zoon te genieten. Samen spelen op het grasveld en meegaan in al zijn fantasieën”

Meer artikelen over persoonlijke groei