Misschien een wat onbekende term en aandoening: misofonie. Het woord is ontstaan uit misos wat haat betekent en phone (fonie) wat stem of geluid betekent.
Nu is het niet moeilijk meer om het woord te begrijpen, namelijk haat voor geluid! Geluiden die door bijna iedereen als normaal worden ervaren en niet eens meer bewust worden gehoord, kunnen bij mensen met misofonie walging en zelfs woede en haatgevoelens oproepen.
Enkele voorbeelden van deze dagelijkse geluiden zijn smakken tijdens het eten, iemands ademhaling, snurkgeluiden, slikken, getik, gekraak. Mensen die lijden aan misofonie worden zeer gespannen als zij met dergelijke geluiden worden geconfronteerd en ze zullen proberen deze situaties te vermijden.
Denk jij dat je lijdt aan misofonie? Dan kun je daarvoor hulp zoeken of daarover advies inwinnen.
Mensen als een psycholoog of een maatschappelijk werker en andere hulpverleners kunnen je op een deskundige en professionele manier hulp bieden. Neem met een van deze professionals contact op door te bellen, te appen, te mailen of te chatten en maak een afspraak om je verhaal te kunnen doen.
Er worden bij de behandeling technieken ingezet van cognitieve gedragstherapie en/of psychomotorische therapie. Er bestaat nog geen duidelijk beeld over het ontstaan van misofonie. Er is nog veel onduidelijk over deze aandoening.
