Wat is obesitas?
15 december 2018 
1 min. leestijd

Wat is obesitas?

Obesitas betekent overgewicht en daarmee wordt niet bedoeld een enkele kilo, maar vele kilo’s, zoveel dat het ongezond voor je is. Vaak heb je er zelf ook behoorlijk wat last van, als je in de spiegel kijkt, als jij die leuke kleding past, bij het bukken, instappen in de auto enz.

Je ervaart ongemak bij alledaagse zaken, want vaak gaat obesitas gepaard met weinig energie. Overmatig vet stapelt zich op in jouw lichaam en dat zorgt voor gezondheidsrisico’s.

Je kunt zelf meten door je BMI vast te stellen hoe het met jouw gewicht gesteld is. BMI betekent body mass index. Het is de verhouding tussen je lengte en gewicht. Online vul je jouw lengte en je gewicht in en je BMI wordt berekend.

Tabel met uitkomsten BMI en de gevolgen:
  • 5 of minder, er is sprake van ondergewicht, ook dat is niet gezond probeer wat in gewicht aan te komen, in elk geval mag je niet meer afvallen. Raadpleeg een diëtist of diëtiste als het je niet lukt.
  • 5 – 25, je hebt een gezond gewicht, probeer dit te behouden.
  • 25 – 30, er is sprake van overgewicht, nog niet heel zorgwekkend, probeer wat af te vallen en probeer om zeker niet zwaarder te worden.
  • 30 – 40, obesitas, er is sprake van overgewicht, wellicht heb je al gezondheidsproblemen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsproblemen. Afvallen is belangrijk, schakel hulp in als het je niet alleen lukt.
  • , afvallen is van levensbelang. Gezond en minder eten, meer bewegen (indien mogelijk in de buitenlucht, verder is alle beweging aan te raden op een verantwoordelijke manier uiteraard en wellicht met een coach).

Het juiste voedings- en eetpatroon vasthouden als je op het juiste gewicht bent gekomen is erg belangrijk om niet terug te vallen en totaal gefrustreerd te raken. Wist je dat naast je BMI de omtrek van je taille ook belangrijk is om te meten? Vet rondom de buik is namelijk ongezond.

Klik hier om een interessant artikel te bekijken over hoe je verleidingen nu kunt weerstaan. Succes, het gaat je lukken!

Meer artikelen over persoonlijke groei