Wat is zingeving?
14 november 2018 
3 min. leestijd

Wat is zingeving?

Zingeving zou eigenlijk op nummer 1 bij je moeten staan. Veel mensen zijn in het leven op zoek naar het vinden van geluk. Hierbij wordt veel gekeken naar geld, bezittingen en status, maar gelukkig ook naar sociale contacten en speciale banden met mensen.

Vooral die laatste twee hebben veel te maken met zingeving. Wat is zingeving nu eigenlijk precies en wat heb je eraan? 

Op deze vragen gaan we in dit artikel de antwoorden vinden. Wil jij nu ook weten wat je precies met zingeving kunt? Ga er dan goed voor zitten en lees op je gemak het artikel door.

De betekenis van zingeving

Je kunt het zo diepzinnig maken als je maar wilt, maar zingeving betekent letterlijk iets zin of betekenis geven. Als je dit op het leven toepast kijk je dus naar, wat geeft mijn leven of het leven betekenis.

Bij zingeving ga je dus kijken naar wat maakt het leven mooi en hoe krijg ik dat voor elkaar. De vraag: “Wat geeft mijn leven zin/betekenis?”, is dan ook een belangrijke levensvraag om aan jezelf te stellen.

Met deze vraag kom je achter diepere verlangens en kun je wellicht eindelijk het geluk opzoeken en vinden wat je zo graag wilt ervaren. Verlies hierbij niet de essentie uit het oog en onthoudt dat dingen betekenis moeten geven. "

"Een extra huis naast de 10 andere die je al bezit hebt, geeft bijvoorbeeld geen extra betekenis aan je leven, maar een goede vriend erbij in dit geval wel"

Wat heb je aan zingeving?

Zingeving is dus bedoelt om te kijken wat zin geeft aan je leven. Hierbij kun je jezelf dus die levensvraag stellen en hem ook zelf beantwoorden. Op die manier kun je bij jezelf achterhalen wat jij belangrijk vindt.

"Vaak zijn dat dingen die je koestert of graag een keer zou hebben gehad of gedaan"

Daarnaast kan het zijn dat je wat sociaal contact mist, bijvoorbeeld door een ruzie of een levenspad wat je hebt gekozen. Ook dan kan deze vraag je helpen met het oplossen van deze problemen. Hoe dan?

Simpelweg door jou te laten nadenken over wat jouw leven betekenis geeft. Zo moet je eigenlijk van jezelf wel aan het werk gaan om dingen aan te passen of anders te doen. Dit gaat vanzelf, het zal met vallen en opstaan zijn en zul je echt moeten willen.

Hiervoor hebben wij op deze website nog genoeg artikelen over je mindset en hoe je die kunt veranderen. Bekijk deze dan ook even en begin met (nog meer) betekenis aan je leven te geven.

Controleer jouw zingeving!

Natuurlijk kan het zo zijn dat je al prima op weg bent, maar ook dat kan het geen kwaad om bij jezelf eens te controleren of dat dit echt de juiste richting is die je op wilt met je leven.

Waarom en waarvoor leef jij?

In zingeving zitten de woorden zin en geven. Je wilt zin geven aan het leven, een doel hebben in het leven. Waarom leven we, waarvoor leven we?

Is zoeken naar zingeving hetzelfde als zoeken naar geluk? Vragen waarop niet eenvoudig een antwoord te geven is. Ben je gelovig dan vind je wellicht daarin zingeving voor het leven.

Voor anderen is het plannen maken en je afvragen “wat wil ik bereiken, wat is mijn doel en welke weg moet ik daarvoor bewandelen?”. Dus plannen maken om een doel of meer doelen te bereiken. Zingeving is niet alleen het doel op zich, maar zeker ook de weg die ernaartoe leidt. Weten waarom je elke dag uit bed stapt.

Op welke manier wil jij zin geven aan het leven? 

Heb je geen enkele reden of geen enkel doel om je leven zin te leven dan kun je daar behoorlijk depressief van worden. Mensen met een depressie weten niet waarom ze ’s ochtends op zullen staan of waarom ze van die bank af zouden komen.

Als je zorg draagt voor een partner, kinderen, voor dieren, dan voel jij je nuttig en nodig. Met je verstand en met je gevoel weet je dat je een belangrijke taak moet verrichten. Zingeving kun je in grote maar ook in kleine taken vinden.

Stel jezelf open - altijd

Maak het leven een stuk zinvoller door jezelf open te stellen, door initiatieven te nemen, door eropuit te gaan. Heeft het leven voor jou geen zin en lukt het je niet daar een oplossing voor te vinden, vraag hulp aan een huisarts of therapeut. Soms heb je dat steuntje echt nodig.

Ik hoop voor je dat je nu al wat duidelijker weet wat je leven zin geeft en wat jij eraan kunt doen om dat te verbeteren. Mocht je nu toch nog met wat vragen kampen, of zoek je nog wat advies?

Kijk dan nog even verder op onze website en ontdek van alles dat jou kan helpen met het hebben van een voldaan leven. Ook je reactie is altijd welkom!

Meer artikelen over persoonlijke groei