Wat kan ik doen aan mijn faalangst?
30 juni 2020 
in Angst
5 min. leestijd

Wat kan ik doen aan mijn faalangst?

Wat ga je allemaal leren over faalangst:

[[showindex]]

Last van faalangst?

Daar wil je snel wat aan doen. Je leeft niet om je hele leven in deze ellende te blijven, waarin je constant aan jezelf twijfelt. En steeds bezig bent hoe jij jezelf moet bewijzen om toch maar aardig en goed gevonden te worden.

Je wilt misschien aan de norm voldoen. Maar wat is die norm en wie stelt deze? En wie bepaalt of jij aan die norm voldoet?

“Neem het leven iets minder serieus zonder onverschillig te worden. Dat klinkt op zich eenvoudig, maar als je last hebt van faalangst is dat een grote opgave”

Je hoeft niet perfect te zijn of aan het plaatje op social media te voldoen. Jij bent een uniek persoon met een eigen uitstraling, een eigen mening, een eigen ik. Negatieve gedachten kun je omvormen. Mooie woorden, maar daardoor kom jij niet van je faalangst af, maar hoe dan wel?

Heb jij faalangst?

Om jouw faalangst effectief aan te pakken dien je precies te weten wat faalangst is. Faalangst is steeds bang zijn voor alles en iedereen “dat je het niet goed doet, niet goed genoeg bent”.

In ernstige vormen zelfs denken dat je waardeloos bent. Omdat je niets durft aan te pakken, omdat je bang bent te falen. Je denkt er bij elke opdracht aan dat het wel niet zal lukken en vervolgens lukt het dan ook niet. Ook niet als jij je goed hebt voorbereid.

“De focus ligt immers op het mislukken en die gedachten trekt je naar beneden als het ware”

Ik ben niet goed genoeg!

Je kunt ook helemaal verlamd raken door faalangst, waardoor er niets meer uit je handen en/of hoofd komt. Steeds maar het gevoel hebben om niet goed genoeg te zijn, dat werkt uiteraard ook op je stemming. Je gaat er zelf in geloven dat je een mislukkeling bent.

Dan is het vandaag de hoogste tijd om faalangst stevig aan te pakken. Dit kan je zelfstandig doen door er veel over te lezen of met hulp van een deskundige die je handvatten kan geven.

Neem de regie over je leven in eigen handen. Laat faalangst daar geen enkele rol meer in spelen. Zodat jouw leven stapje voor stapje een stuk leuker, vrolijker en optimistischer wordt. Dat wil jij toch ook graag bereiken?

Hoe uit faalangst zich en wat zijn de gevolgen?

In veel gevallen heb je een negatief (laag) zelfbeeld als je last hebt van faalangst. Jouw eigenwaarde is ver te zoeken. Faalangstige mensen zullen niet snel het initiatief nemen.

Je ziet overal tegenop en bent negatief ingesteld, want “ik zal het toch wel niet kunnen”. Je trekt je vaak terug of gaat bijna geen sociale contacten aan. Je bent steeds bang om te mislukken en om niet aan andermans verwachtingen te voldoen. Je leeft continu onder (hoog)spanning.

Gevolgen: je blokkeert, stelt dingen uit, of gaat steeds harder werken om toch maar goed genoeg te zijn! Irreële angsten zijn geboren, die hebben een grote invloed op je gedachten namelijk het niet meer goed in kunnen schatten wat je wel kunt.

Dit alles heeft een enorme invloed op je leven, maar….. faalangst kun je overwinnen, zelfstandig, door er veel over te lezen of met de hulp van een deskundige. Veel info kun op mijn site vinden of in mijn gratis boek: 50 tips om jouw zelfvertrouwen direct te verbeteren.

Aanpak faalangst op school

Gelukkig is er op scholen extra aandacht voor kinderen met faalangst. De interne begeleider neemt deze kinderen apart voor een training.

“Voor kinderen is faalangst een beklemmende emotie, die zorgt voor blokkering”

Een kind met faalangst zal nooit helemaal tot ontwikkeling komen door deze blokkade. Goed dat faalangst wordt aangepakt. Hoge verwachtingen worden naar beneden bijgesteld.

De moeilijkheidsgraad van opdrachten wordt zo aangepast, dat het kind met faalangst bij elke opdracht een positieve ervaring heeft. Zeker in het begin van de aanpak van faalangst.

Laat het kind bewegen, dat zorgt voor ontspanning. Geef een kind tijd om te scoren, laat het zoveel mogelijk positieve ervaringen opdoen. Er moet tijdens de aanpak van de faalangst vaak ook gewerkt worden aan het zelfbeeld en de eigenwaarde van het kind. Scholen kunnen ouders van kinderen met faalangst adviseren om psychotherapie voor hun kind te regelen.

Hulp bij faalangst

Als je een therapeut inschakelt om een kind te laten helpen. Of je gaat als volwassene op zoek naar een goede therapeut. Dan zijn de gevolgen van de therapie dat men sterker in zijn schoenen komt te staan. Ook angsten worden minder en zullen op den duur helemaal verdwijnen.

Er worden handvatten aangereikt om een stressvolle situatie aan te kunnen. De blokkades verdwijnen, de rem gaat eraf, vermijdings- en uitstelgedrag zullen steeds minder vaak voorkomen. Psychotherapie is een effectieve aanpak van faalangst en andere problemen en die is er in diverse vormen.

Leven zonder faalangst

Als je altijd hebt geleefd met faalangst, dan zal het leven zonder faalangst een stuk lichter aanvoelen. Daarom ook is het belangrijk dat faalangst niet wordt afgedaan met “dat komt met de jaren wel goed”. Dat is namelijk niet het geval.

Angsten putten je uit. Je trekt je steeds vaker terug en dat komt je sociale leven niet ten goede. Als jij na de juiste therapie zonder faalangst leeft kun je wellicht anderen, die nog in het faalangst bootje zitten, helpen door ze de weg te wijzen.

Faalangst aanpakken

De juiste therapie kan een leven met faalangst omgooien naar een leven zonder. Kijk online voor een goede therapie. Weet je niet precies welke therapie je nodig hebt? En denk nu niet “ik weet ook niks”.

Er zijn veel mogelijkheden op dat gebied, dus het is niet raar als je de weg naar een therapeut niet meteen kunt vinden. Een huisarts kan je hierbij prima adviseren.

Ouders wordt aangeraden hun kind met faalangst niet te laten zitten met dit probleem, maar het door een deskundige te laten aanpakken. Je gunt je kind een leven zonder al te veel problemen en sommige problemen kunnen met therapie worden opgelost.

Kijk of de behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering. Soms vanuit de basisverzekering en soms heb je een aanvullende verzekering nodig. Neem contact op met je eigen zorgverzekering voor de mogelijkheden en voorwaarden om een actueel en duidelijk antwoord te krijgen over een vergoeding.

Gratis Boek

Mijn gratis boek kan je ook een flinke duw in de juiste richting geven. Wanneer je op deze link klikt, ontvang je het digitale boek direct. Je hoeft alleen maar een naam en mailadres in te voeren. Elke grote reis begint met een kleine en eerste stap. Zet jij die eerste stap vandaag?

Meer artikelen over persoonlijke groei