Wat zijn zintuigen?
Mensen en dieren hebben zintuigen. Zintuigen zijn delen van het lichaam die bepaalde prikkels waarnemen. Voorbeelden van zintuigen zijn:
- Ogen
- Oren
- Neus
- Huid
- Tong
Ogen om te zien, oren om te horen, de neus om te ruiken, de huid om te voelen en de tong om smaak te proeven.
5 zintuigen
- Ruiken, het reukorgaan zit bovenin je neus, je ruikt daarmee wat je eet en als er gevaar dreigt bij brand bijvoorbeeld.
- Voelen, zenuwuiteinden onder de huid en tong vangen signalen op, bijvoorbeeld kou, warmte, pijn enz.
- Zien, op het netvlies zitten je oogzintuigen.
- Proeven, bitter, zout, zuur en zoet en combinaties worden waargenomen met je tong en smaakpapillen.
- Horen, in de wand van het slakkenhuis dat zich in het oor bevindt, zitten zintuigen die geluidsgolven opvangen. Deze golven zetten de vloeistof in het slakkenhuis in beweging. Zenuwvezels vangen deze trillingen op, die vervolgens aan de hersenen worden doorgegeven.
Zintuigen bij dieren
Zoals gezegd hebben ook dieren zintuigen. Bij sommige dieren zijn bepaalde zintuigen erg goed ontwikkeld en andere wat minder. Denk aan de neus bij de hond!
Haperende zintuigen
Wanneer een van je zintuigen niet goed werkt word je door je huisarts naar een specialist op dat gebied doorverwezen, de KNO-arts voor je keel, neus en oren, de oogarts voor de ogen, enz.
Via zenuwen worden er door je zintuigen prikkels gestuurd naar je hersenen. De zintuigen dienen om te ruiken, te voelen, te zien, te proeven en te horen. Ze zorgen er ook voor dat er een prikkel naar je hersenen gaat als er gevaar dreigt.