Zelfvertrouwen als je hoog sensitief bent

Je bent als een magneet

Herken je dit gevoel? Je bent in een gezelschap en na een uur ben je compleet uitgeput. Raar want het enige wat je hebt gedaan is zitten en praten met anderen. Toch ben je zo vermoeid dat je het liefste weg zou lopen en naar huis zou willen gaan. Op dat moment wil je alleen nog maar op de bank zitten en tot rust komen zonder anderen om je heen.

Wat er mogelijk gebeurt is dat je lichaam en geest een hoop prikkels te verwerken krijgen die je oppikt van anderen om jou heen. Jij ervaart niet alleen het gezelschap van anderen maar bijvoorbeeld ook de irritaties, frustraties en het verdriet van anderen.

“Al die emoties komen bij jou binnen terwijl ze van anderen zijn. Dit klinkt zweverig, maar je behoort dan mogelijk tot een groep die je ook wel hoog sensitief noemt”

Jezelf kwijt raken in een groep

Een van de eigenschappen van iemand die hoog sensitief, ook wel HSP, is houdt in dat je de neiging hebt om in een groep jezelf kwijt te raken. Juist doordat je zo gevoelig bent voor emoties van anderen en hun mening daarbij raakt jouw eigen persoonlijkheid op de achtergrond.

Het heeft als gevolg dat je na een kort verblijf in een groep de verbinding met jezelf kwijt bent geraakt. Je bent als het ware in je omgeving op gegaan. Het geeft jou na een korte tijd een onbevredigd gevoel.

“Je had een eigen inbreng in de groep of in een team maar die is helaas verloren gegaan doordat jij als een spons de gevoelens van anderen opzoog”

Een bron van onzekerheid

Al te vaak komt het voor dat iemand met HSP de oorzaak hiervan bij zichzelf neerlegt. Je kijkt niet naar jouw eigen persoonlijkheid maar naar zwakheden in je karakter. Je zou jezelf gemakkelijk kunnen beschouwen als iemand die geen ruggengraat heeft en die zich daardoor teveel neigt naar anderen.

Deze bron van onzekerheid is echter volledig onterecht. HSP zijn is iets waarmee jij een goede input kan geven aan de wereld om je heen, als je er maar de moeite voor wil nemen.

Jij voelt zaken goed aan

De reden waarom veel mensen die HSP zijn zich onbegrepen en zwak voelen is dat zij zien wat er onder het oppervlak gebeurt. Daar waar de meesten alleen zien wat er aan het oppervlak gebeurt, de buitenkant dus, zie jij verder dan dat.

Jij ziet namelijk hoe mensen zich werkelijk voelen terwijl ze zich in de groep een houding proberen te geven. Jij ziet de ongemakkelijkheid van anderen in een groep waar je mee optrekt. Dat is vermoeiend en belastend. Het maakt je niet tot een minder interessant gezelschap. Het maakt je tot een waardevolle aanvulling.

Wees blij met jezelf

Als je HSP bent, is een van de eerste zaken waar je mee moet afrekenen het gevoel van afwijzing van jezelf. Jij bent anders dan de massa om je heen en dat is helemaal niet erg. Je bent er niet minderwaardig door.

Sterker nog: jij voelt emoties zo goed aan dat je erdoor in het voordeel bent in een groep ook al lijkt dit niet zo. Zelf acceptatie als HSP is dus een van de eerste zaken waar je aan moet gaan werken. Leer om jouw gevoelige kant te omarmen in plaats van je ervoor te schamen.

Geef goede input aan een team

Als je HSP bent, ben je juist heel goed in staat om input te geven aan een team. In plaats van je te laten overspoelen door de emoties van anderen om je heen ben jij in staat om de hiaten te vullen die er zijn in een groep.

Jij weet wat er speelt in een teamlid of groepslid wat niet goed in zijn of haar vel zit. Jij weet dat er bijvoorbeeld verdriet of een heel diepe onzekerheid speelt. Door de ander te steunen om tot bloei te komen kan jij een waardevolle rol spelen in een groepsproces.

Sport je in een team en heeft een teamlid te maken met diepe onzekerheid, speel dan in op de goede kwaliteiten die dat teamlid heeft. Laat de ander voelen dat hij wel de moeite waard is en dat hij wel een waardevolle speler in het team is.

Daardoor neem jij je rol in de groep of in het team op een waardevolle manier in. Jij zorgt ervoor dat anderen kunnen stralen. En daardoor straal je zelf ook. Zolang je het maar met zelfvertrouwen durft te doen.

Blijf jezelf goed voeden

Pas wel goed op wanneer jij je rol gaat innemen in een groep dat je zelf goed gevuld blijft. Jij weet als geen ander hoe uitputtend het kan zijn om HSP te zijn. Jij weet als geen ander hoe al die indrukken je kunnen afmatten.

Om jezelf goed te voeden en om staande te blijven is het dan ook van het grootste belang dat je weet wanneer jij jezelf kan terug trekken uit de groep. Merk je dat je moe begint te worden of dat je afgevlakt raakt; trek je dan even terug.

Dat kan door bijvoorbeeld even een frisse neus te halen of door kortstondig naar het toilet te gaan. Ben je echt compleet afgemat, ga dan liever naar huis. Wanneer jij jezelf goed voedt en je emoties de kans geeft om tot rust te komen kom je meer tot je recht en blijf je alerter en scherper.

Zoek verwanten

HSP ben je nooit alleen. Onderzoek wijst uit dat gemiddeld 20 procent van de wereldbevolking hoog sensitief is. Je herkent een zielsverwant doorgaans niet gelijk omdat niet iedereen zich van deze kwaliteiten bewust is.

Wanneer je het geluk hebt dat je jouw soulmate hebt gevonden in een groep biedt dit mogelijkheden. Werk samen en kijk naar elkaars mooie kwaliteiten. Op deze manier kunnen jullie je krachten bundelen, wat voor een boost van je zelfvertrouwen zal zorgen.

Samen kunnen jullie een waardevolle input geven in een groep waardoor er vooruitgang geboekt kan worden. In een klimaat waar openheid is en waar mensen minder zaken achterhouden voor de rest van de groep komt een ieder vol tot zijn recht.

Gun jezelf het beste

Wanneer je als HSP in een team of groep moet functioneren is het belangrijk dat je voor jezelf een aantal goede omstandigheden creëert. Zo is het waarschijnlijk het geval dat jij niet goed kan functioneren onder stress.

“Zorg ervoor dat er voor jou zo min mogelijk deadlines zijn wanneer het op werkzaamheden aankomt. Zo blijf je gefocust”

Gun jezelf ook de tijd wanneer er keuzes gemaakt moeten worden. Iemand die HSP is zal moeite hebben met keuzes die snel gemaakt moeten worden omdat je te lang stil staat bij de gevolgen van een keuze.

Neem vooraf je tijd om je keuze te overwegen waardoor je met zelfvertrouwen een beslissing kan nemen. Op die manier heb je er zelf de hand in dat je volop tot je doel kan komen in een groep.

Stel niet te hoge eisen aan jezelf

Ben jij HSP maar daarnaast ook nog eens hoogbegaafd, dan is de kans levensgroot dat je veel te hoge eisen aan jezelf stelt. Wanneer je hiervan een gewoonte maakt zal je iedere keer het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent.

“Door mild naar jezelf te zijn en geen onrealistische verwachtingen van je eigen kunnen te hebben krijg je de rust die je nodig hebt”

Heb vertrouwen in jezelf

Je voelt je wanneer je HSP bent vaak heel kwetsbaar en klein, terwijl het juist een eigenschap is die jou heel bijzonder maakt in deze wereld waarin iedereen om elkaar heen lijkt te leven. Gebruik jouw mooie eigenschap en straal. Het is immers een eigenschap die je niet voor niets hebt mee gekregen.