Zelfvertrouwen binnen een relatie

Zelfvertrouwen en vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?"

Je relatie moet voelen als een warm bad, een welkom thuis. Maar wat doe je als dat niet het geval is en bij velen is het helaas niet allemaal rozengeur en maneschijn. Je zelfvertrouwen speelt daarbij een grote rol. Denk jij steeds dat je niet goed genoeg bent, denk je steeds dat jij faalt in je relatie? In dat geval moet bij jou de knop om.

Ga aan de slag om je zelfvertrouwen te vergroten met deskundige begeleiding, met een zelfhulpgroep, door er veel over te lezen of op een andere manier: vind steun en info via onze ledenomgeving door hier te klikken. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, maar onderneem in elk geval actie als jij je relatie niet wilt laten dood bloeden.

‘Elke relatie is een reflectie van de relatie met jezelf’ ~Deepack Chopra

Voor je partner is het ook niet eenvoudig om te gaan met iemand zonder of weinig zelfvertrouwen. Hij of zij zal steeds aan je moeten bewijzen, je moeten vertellen dat je goed bent zoals je bent en dat kan een keer opbreken ook al houden jullie ontzettend veel van elkaar.

Ontbreken van zelfvertrouwen in de relatie

Voor beide partijen is het belangrijk dat er iets wordt gedaan aan het ontbreken van zelfvertrouwen in de relatie. “Is de groente gaar genoeg, is de soep niet te zout, zit mijn haar wel goed, lijk ik niet dik in deze broek, waarom komt de buurvrouw bij je praten telkens als je in de tuin bent (is zij knapper, interessanter dan ik) enz.”

Het kan er steeds meer op lijken dat je zelfs achterdochtig wordt door je gebrek aan zelfvertrouwen, “waarom belt die collega je na werktijd en wat zei ze….?” Dit alles zal je relatie niet ten goede komen. Praat erover wat je dwars zit en niet met een omweg, maar vooral… ga aan je zelfvertrouwen werken, zodat je zelfbeeld verandert. Met de Speedcoaching Relatie ‘omdat jij om van te houden bent’ maak je een goede start. Actie wordt beloond.

Een gebrek aan vertrouwen in je partner kan je zelfvertrouwen een enorme klap bezorgen. Straalde jij voorheen van het zelfvertrouwen dan kan een slechte relatie daar een negatieve invloed op hebben en je zelfvertrouwen zelfs helemaal doen verdwijnen. Tijd om die relatie aan te pakken.

Omgaan met onzekerheid binnen je relatie

Communiceren als je twijfels hebt en als jij je onzeker voelt. Een relatie dient je veiligheid en geborgenheid te geven. Een relatie mag er niet toe leiden dat jij je onzeker voelt, dat jij je zelfvertrouwen verliest.

Gebeurt dat wel, dan is er iets mis in die relatie. Er hoeft niemand “schuldig” te zijn, maar er kunnen zich zaken voordoen die door een van de partijen als intimiderend of kleinerend worden gevoeld. Dat hoeft niet door de andere partij bewust te worden gedaan, houd daar altijd rekening mee.

Als het jou aan zelfvertrouwen ontbreekt en je een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld dan zie jij wellicht de zaken anders dan ze in werkelijkheid zijn. Je bent niet opgewassen tegen de problemen waarmee iedereen te maken krijgt.

Een goede relatie betekent veel communiceren

Communiceren over datgene wat je dwars zit is noodzakelijk om duidelijk te krijgen wat er aan de hand is. Als je blijft zwijgen over datgene wat je denkt en voelt zal je relatie gedoemd zijn te mislukken.

Het is ook mogelijk dat je op deze manier door blijft sukkelen en doodongelukkig blijft/wordt. Je krijgt zowel mentale als fysieke klachten. Jammer, want vaak is dat niet nodig als je durft te praten en op durft te komen voor jezelf, maar dat laatste is nu juist het probleem!

Met deze wetenschap zul je rationeel weten wat je moet doen, maar als je nou echt niet durft…, als de ander totaal niet aanvoelt hoe jij je voelt, hoe onmachtig, dan is het de hoogste tijd om deskundige hulp in te schakelen als jij je relatie niet wilt laten stuk gaan, als jij het geluk weer terug wilt op je pad. Van mannen is het bekend dat zij moeilijke praters zijn als het over gevoelens gaat, laat dat je er echter niet van weerhouden om tot actie over te gaan.

‘Als hij moeilijk in slaap kan geraken,hoef je gewoon maar te zeggen: ‘Ik vind dat we eens moeten praten over onze relatie’. ~Jasmine Birtles

Kindertijd en puberteit spelen een grote rol

Hoe ben je opgevoed, voelde jij je als kind prettig, gewenst? Was jij op school het pispaaltje of het middelpunt van belangstelling en wilde iedereen met je spelen?

In deze jonge jaren wordt jouw zelfvertrouwen behoorlijk op de proef gesteld, de grond ingeboord of juist vergroot. Jij kunt zelf het beste beoordelen hoe het in jouw geval is gegaan. Je ondervindt daar in je latere jaren nog steeds de gevolgen van, zowel in het geval van het ontbreken aan zelfvertrouwen als het stralen van zelfvertrouwen.

Hoewel een gebrek aan zelfvertrouwen in je jonge jaren al kan ontstaan, kun je daar op latere leeftijd nog prima aan werken. Ik merk dit vooral binnen onze community. Maak hier ook vrijblijvend een account aan…

Gebrek aan zelfvertrouwen op latere leeftijd

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan zelfs op latere leeftijd nog ontstaan. Een voorbeeld daarvan is wanneer je in een ongelijke situatie in je relatie terecht komt. Moet jij je steeds opnieuw bewijzen? Tijd voor actie!

Als je in je kindertijd of puberteit ook steeds de mindere was (of je dacht dat het zo was), wanneer je nooit respect hebt gekregen, dan zul je er hard voor moeten knokken om je zelfvertrouwen op te vijzelen. Dat kan in een relatie tot problemen leiden. Je partner krijgt een andere kant van je te zien en dat is even wennen. Daarom is het erg belangrijk deze zaken goed te bespreken.

Vertel dat jij aan je zelfbeeld en zelfvertrouwen aan het werken bent, met of zonder deskundige begeleiding. Soms zal een hulpverlener ook jouw partner erbij betrekken om de balans te vinden als jouw gebrek aan zelfvertrouwen te wijten is aan jouw relatie, maar ook om je partner handvatten te geven hoe met jou om te gaan. Uiteraard krijg jij ook de juiste adviezen die je verder helpen op weg naar zelfvertrouwen.

Hoe tevreden ben je over jezelf?

Hoe tevreden ben jij over jezelf? Hoe tevreden ben jij over jezelf in je relatie? Deze vragen zetten je aan het denken en wellicht kun je er niet snel antwoord op geven.

Dat is helemaal niet erg. Erover nadenken zorgt ervoor dat jij bewust met jezelf en je relatie bezig bent. In deze hectische tijd waarin je van alles moet, waarin je agenda propvol staat met werkafspraken, feestjes en andere verplichtingen is het soms het laatste waaraan je tijd besteedt: je zelfvertrouwen en je relatie.

Vaak komt het inzicht pas als de balans tussen de partners flink is verstoord als er ogenschijnlijk onoplosbare problemen ontstaan. Problemen die door goede communicatie voorkomen dan wel eenvoudig op te lossen zijn. Als je elkaar goed denkt te kennen weet je wanneer iemand onzeker is, weinig zelfvertrouwen heeft of een negatief zelfbeeld heeft.

Een gezonde dosis zelfkritiek is prima, maar het mag niet doorslaan naar een negatief zelfbeeld. Ben je niet tevreden over je uiterlijk, ga voor de spiegel staan en benoem de dingen waar je wel tevreden over bent en doe dat niet één keer maar vaker. Doe dat ook met je relatie.

Nobody is perfect, echt niemand!

Er zijn uiteraard altijd zaken die beter kunnen, die bij anderen leuker, interessanter en gezelliger zijn. Wat gaat er in jullie relatie goed? Moet je erg lang hierover nadenken?

Plan wat tijd in en praat erover met elkaar. Vindt die ander het ook moeilijk om dingen te benoemen die goed gaan? Tijd om eraan te werken. Het is ook mogelijk dat je tot de conclusie komt dat er eigenlijk niets overblijft om bij elkaar te blijven.

‘In een relatie zou elke persoon de andere moeten steunen; ze zouden elkaar moeten verheffen’ ~Yaler Swift

Geef jezelf niet de schuld, een relatie wordt door twee mensen aangegaan en er moet door allebei blijvend aan worden gewerkt. Als een relatie strandt en je hebt geen of weinig zelfvertrouwen dan zul je de schuld snel bij jezelf leggen.

Misschien heb je dit vroeger ook al eens gedaan toen je ouders gingen scheiden. Als je weinig of geen zelfvertrouwen hebt zul je ook daarvan weliswaar ten onrechte de schuld bij jezelf zoeken. In het ergste geval geeft een van de ouders jou zelfs de schuld als hun relatie schipbreuk lijdt.

Je zult dan wellicht professionele hulp nodig hebben om hier los van te komen, want dat raakt je tot op het bot. Ga niet bij de pakken neer zitten, pak al je moed bij elkaar en zorg dat je ergens vertrouwelijk kunt praten. Dat zal een hele opluchting zijn en een eerste stap om aan je zelfvertrouwen te werken.

Mensen zonder zelfvertrouwen zijn een gemakkelijk slachtoffer voor mensen die er zelf baat bij vinden of er plezier aan beleven als ze iemand hard kunnen raken. Zelfvertrouwen zal je leven een stuk aangenamer en gemakkelijker maken als je alleen bent, maar ook in een relatie.

Ben je tevreden over jezelf zoals je bent dan zul je dat uitstralen. Je zult niet van slag raken als iemand een vervelende opmerking maakt. Je bent er voortaan tegen opgewassen als jouw zelfbeeld positief is.

Het leven is mooi

Het leven is zo mooi! Daar horen echter ook negatieve gebeurtenissen bij. Het leven bestaat uit tegenstellingen. Geen goed zonder fout, geen zekerheden zonder twijfels. Als jij je daar bewust van bent dan brengen deze tegenstellingen je in balans.

Zelfvertrouwen krijg je door negatieve overtuigingen in te wisselen voor positieve opvattingen. Je dient de baas te worden over je gedachten. Je dient ook te accepteren dat daar ook negatieve gedachten en negatieve gevoelens bij zullen zitten. Deze gedachten horen bij jou en bij het leven, dat maakt het leven interessant, verrassend ook en mooi. Je maakt een groei door, je krijgt een stukje levenservaring.

Soms moet je ervoor zorgen dat je eerst helemaal tot rust komt, voordat je iets kunt veranderen aan je negatieve gedachtestroom. Meditatie kan je daarbij goed helpen, maar ook onze ledenomgeving kan je hier gratis tot steun zijn.

Sta in je kracht

Probeer in je kracht te staan. Daarvoor heb je zelfvertrouwen nodig, een goed zelfbeeld. Heb je geen of weinig zelfvertrouwen dan werkt dat overal in door, op de werkvloer, in je relatie, tijdens het uitgaan, op school enz.

Daaruit mag je concluderen dat zelfvertrouwen van zeer grote waarde is in het leven en dat geen zelfvertrouwen je leven behoorlijk negatief zal beïnvloeden. Zonder een goed zelfbeeld is er geen goede balans, de negatieve gedachten winnen het steeds van de positieve (als die er zijn).

Het ombuigen ervan kost veel energie, energie die je waarschijnlijk uit je tenen moet halen. Weet je echter wat het resultaat zal zijn, dan zul je doorzetten. Je zult het leven anders gaan ervaren. Er is over dit onderwerp al veel geschreven, ook via onze website zelfvertrouwen.com Positieve boeken die een ander licht werpen op het leven, boeken die vol enthousiasme tips geven over de aanpak van een beter zelfbeeld, maar… Je zult het zelf moeten doen, bij jou moet de knop om dat je goed bent zoals je bent.

Dat kan niet door alleen maar over het onderwerp te lezen, je moet het probleem aanpakken in de praktijk. Begin met kleine stapjes in een veilige omgeving en breid deze stapjes steeds verder uit. Heb jij je best gedaan om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten dan mag je daar zelf gerust trots op zijn en dat laten horen als er niemand is die spontaan complimenten maakt. Geef jezelf een schouderklopje als je de opdringerige verkoper aan de deur op een nette manier hebt afgewimpeld.

Noteer al deze gebeurtenissen, groot en klein en kijk na een week terug op alles wat jij goed hebt gedaan. Je wordt daardoor steeds sterker. Je komt steeds beter in je kracht te staan. Je zult over jezelf veel positiever gaan denken “ik kan en durf meer dan ik steeds heb gedacht”.

In je kracht staan betekent dat jij de dingen doet die je aan durft, die je aan kunt, dingen die goed bij je passen, waardoor je uitblinkt, maar je ontdekt ook dat bepaalde zaken je liet liggen, niet bij je horen, maar daardoor laat jij je niet van de wijs brengen. Je hebt vrede met de dingen die je doet en met de manier waarop jij dat doet. Stel alle verwachtingen, zeker die van anderen, bij en zet deze om in positieve doelen en je kunt jezelf zijn.

Voor veel meer waardevolle hulp verwijs ik je graag naar mijn gratis boek!